Markedet for bygningsautomatik stormer frem

Elektrikere og teknikere med kompetencer indenfor bygningsautomatik vil om muligt blive endnu mere eftertragtede i de kommende år og årtier. Ifølge en ny rapport vil det globale marked for bygningsautomatik vokse fra 679,5 milliarder kroner i 2023 til 2,85 billioner kroner i 2030.

Ifølge en ny rapport vil det globale marked for bygningsautomatik vokse fra 679,5 milliarder kroner i 2023 til 2,85 billioner kroner i 2030. Foto: 123rf.com..

I dag tegner byggebranchen sig ifølge FN’s Miljøorganisation for knap 40 procent af de samlede CO2-udledninger globalt.
Størstedelen af udledningen sker ikke i forbindelse med selve byggeriet – den udledes løbende som driftsenergi, og en reduktion af bygningers energiforbrug gennem intelligente bygningsinstallationer udgør derfor et enormt potentiale i den grønne omstilling.

Ved at benytte CTS-anlæg og BMS-systemer i kombination med IoT-komponenter- og sensorer samt energidata kan elektrikere og teknikere sikre intelligent styring af for eksempel lys, varme, vand, ventilation og indeklima i bygninger.

Alene belysning udgør i gennemsnit cirka 25 procent af en bygnings energiforbrug. Med automatiseret lysstyring kan forbruget reduceres med 30-60 procent og samtidig give bedre kvalitet og trivsel samt et lavere aftryk på miljøet.

Efterspørgslen på intelligente bygningsinstallationer understreges i en ny rapport - Smart Building Market Forecast, 2023-2030 – fra analysehuset Fortune Business Insights. Her vurderes den globale markedsstørrelse for ’smart buildings’ til at vokse fra 679,5 milliarder kroner i 2023 til svimlende 2,85 billioner kroner i 2030. Det giver en ’annualiseret årlig vækstrate’ på 22,8 procent i perioden.

Den stødt stigende efterspørgsel forklares blandt andet med behovet for sikre og sunde arbejdspladser, vækst i Smart City-projekter, vækst i investeringer for at forbedre bygningers driftseffektivitet og øgede investeringer i bygningsautomatik på grund af bekymringer om stigende energiforbrug. 

Teknisk konsulent i Dansk El-Forbund Martin Mortensen har deltaget i den arbejdsgruppe under klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren, som har haft til opgave at finde løsninger til nedbringelse af CO2-udslip fra bygninger via energieffektiviseringer og optimeret drift. Han peger på, at elektrikere og teknikere med faglige kompetencer indenfor bygningsautomatik bliver guld værd i de kommende år og årtier.

Læs også: Renovering af storcenter giver kæmpe besparelse på elregning

”Den grønneste energi er nu engang den, vi ikke bruger, og her spiller elektrikere og teknikere en afgørende rolle i klimaomstillingen. Jeg kan kun opfordre DEF-medlemmer, der er nysgerrige på området, til at undersøge mulighederne for efter- og videreuddannelse inden for bygningsautomatik”, siger Martin Mortensen, som foreslår at gøre brug af DEF’s uddannelsesvejledning, som man kan tilgå på medlemsportalen def.medlem.dk.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

10.05.2024Installator.dk

KNX har central rolle i fremtidens bæredygtige byggeri

14.04.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle