Maskindirektivet ændres ved årets udgang

Et nyt maskindirektiv ændrer på definitionen af maskiner og introducerer et helt nyt begreb – delmaskine. Direktivet indebærer desuden skrappere krav til sikkerhed og sundhed.

Det nye maskindirektiv, 2006/42/EF, er vedtaget og træder i kraft fra d. 29. december 2009. Direktivet er implementeret i dansk lovgivning ved arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 612 af 25. juni 2008 om indretning af tekniske hjælpemidler. Direktivets anvendelsesområde er ændret og tydeliggjort og der er nye definitioner af maskiner.

Maskindirektivet henvender sig til virksomheder, der producerer, importerer, markedsfører eller ibrugtager maskiner og sikkerhedskomponenter og beskriver bl.a. de overordnede krav, som produkterne skal leve op til, hvordan man dokumenterer produkternes overensstemmelse med kravene samt mærkningsregler.

Ingen overgangsperiode!
Der er ikke nogen overgangsordning fra det gamle til det nye maskindirektiv, hvilket betyder, at direktiv 98/37/EF, som er implementeret ved arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler nr. 561/94, skal anvendes frem til den 29. december 2009. Fra denne dato skal det nye direktiv 2006/42EF anvendes.

Det nye maskindirektiv fremstår som et forbedret og lettere tilgængeligt direktiv i sammenligning med det nuværende. Der burde således ikke opstå større tekniske eller administrative problemer for de danske virksomheder ved overgangen til det nye direktiv.

Af ændringer i det nye direktiv kan blandt andet nævnes:

  • Anvendelsesområde
  • Undtagelser, ny liste, herunder husholdningsapparater og alm. kontormaskiner
  • Nye definitioner, blandt andet for maskiner og delmaskiner
  • Dokumentationskrav, blandt andet for delmaskiner
  • Sikkerhedskomponenter, ny, ikke udtømmende liste
  • CE-mærkning, udførelse og placering
  • Boltpistoler og personførende byggehejs indeholdt
  • Justerede og skærpede sikkerheds- og sundhedsmæssige krav, fx vedr. ergonomi, førerværn, maskiner til kosmetiske og farmaceutiske produkter samt brugsanvisning.
  • Kvalitetssikringssystem
  • Tidsbegrænset typeafprøvning, fem år

Nye områder for maskindirektivet
Blandt de maskiner, der nu er underlagt maskindirektivet, er boltpistoler og andre bærbare slagmaskiner med drivladning, personførende byggepladselevatorer, der betjener faste ladesteder, lagertanke og rørsystemer, radioaktive kilder i maskiner, delmaskiner – nyt begreb og nye krav se nedenfor. Direktivet indeholder en ikke udtømmende liste over sikkerhedskomponenter - herunder safety PLC.

Nye undtagelser
Der er nye undtagelser fra maskindirektivet, eksempelvis sikkerhedskomponenter, der leveres som reservedele af original-maskinfabrikanten, maskiner til midlertidige forsøg i laboratorier, koblinger samt styringer og transformatorer til højspænding, og så indeholder direktivet en liste over maskiner omfattet af Lavspændingsdirektivet, bl.a. elmotorer, husholdningsapparater og kontormaskiner.

Nye definitioner og begreber
Maskindirektivet indeholder en ny liste over definitioner, bl.a. definitionen på en maskine som i sagens natur er væsentlig, for er der ikke tale om en maskine, er udstyret ikke omfattet , og omvendt - hvis der er tale om en maskine, kan maskinen være omfattet af maskindirektivet. Og som det ses i faktaboksen til højre (stk. 2), skal der ikke ret meget til før, der er tale om en maskine.

Med det nye maskindirektiv introduceres et nyt begreb, delmaskine, som i direktivet defineres, som følger:

”§ 13. Ved ”delmaskine” forstås en samling, som næsten er en maskine, men som ikke alene kan sikre en bestemt anvendelse. Et drivsystem er en delmaskine. Delmaskinen er kun beregnet til at skulle inkorporeres eller forbindes med andre maskiner eller andre delmaskiner eller udstyr med henblik på at udgøre en maskine, som direktiv 2006/42/EF finder anvendelse på.”
Bekendtgørelse 612.

Delmaskinbegrebet er nyt og erstatter komponentbegrebet i det gamle direktiv. Det nuværende komponentbegreb og bilag II B, ”komponenterklæringer,” udgår.

Selve ordet delmaskine signalerer, at vi taler om noget, der næsten er en maskine og dokumentationskravene til delmaskiner er da også blevet meget lig dokumentationskravene til maskiner.

Således skal delmaskinfabrikanten som noget nyt udarbejde et teknisk dossier for delmaskinen. Strukturen i dette dossier er meget lig det tekniske dossier for maskiner således skal det bl.a. indeholde risikovurdering inkl. sikkerhedsløsninger, monteringsvejledning (nyt begreb) og inkorporeringserklæring (nyt begreb).
Teknisk dossier for delmaskiner skal opbevares af fabrikanten i 10 år – ligesom teknisk dossier for maskiner og skal kunne udleveres til myndighederne på deres anmodning.

På Inkorporeringserklæringen erklærer fabrikanten som noget nyt bl.a. hvilke væsentlige sikkerheds- og sundhedskrav, der er opfyldt.

Monteringsvejledningen skal beskrive vilkårene for at sikre korrekt samling med den endelige maskine, uden at bringe sikkerhed og sundhed i fare. Den udarbejdes på et af kunden accepteret sprog.

Med leveringen af en delmaskine skal følge, Inkorporeringserklæring (bilag II B) og Monteringsvejledning (bilag VI) og disse skal indgå i det tekniske dossier for den færdige maskine. Delmaskiner må ikke CE mærkes.

Med denne ændring vedr. delmaskiner gøres underleverandører mere ansvarlige for deres produkter og dokumentation. Herved tilsigtes, at tilstrækkelig dokumentation ”følger med hele vejen” i større eller sammenhængende anlægs tilblivelse.

Alternativ godkendelsesprocedure for farlige maskiner (Bilag IV-maskiner)
Farlige maskiner (Bilag IV-maskiner), der er bygget efter en harmoniseret standard, der dækker alle farer, kan selvgodkendes. Det vil sige, at teknisk dossier ikke længere skal fremsendes til bemyndiget organ. Øvrige Bilag IV maskiner skal enten typeafprøves, eller som et nyt alternativ, overensstemmelsesvurderes ved anvendelse af fuld kvalitetssikring.

Fuld kvalitetssikring er et kvalitetssikringssystem, der skal godkendes af myndighederne via et af bemyndiget organ. I Danmark er Teknologisk Institut udpeget som bemyndiget organ.
Kvalitetssikringssystemet har lighedspunkter med ISO 9001.
Typeafprøvning skal fornys hvert femte år, så maskinerne løbende udvikles i takt med den tekniske udvikling i samfundet.

Nye krav til brugsanvisning
Brugsanvisningen skal som noget nyt indeholde en kopi af Overensstemmelseserklæringen, som derved altid kan fremvises, idet der jo er krav om, at der skal forefindes brugsanvisning.

Brugere kan se frem til en væsentlig mere brugervenlig brugsanvisning, idet indholdskravene er justerede, præciserede og tydeliggjort.

Støj
Der er ændrede krav til, hvornår der skal måles støj og angivelse af usikkerheder – det anbefales at læse kravene og om nødvendigt kontakte støjeksperter vedr. tolkning og evt. gennemførelse af målinger samt usikkerhedsangivelser.

Let overgangen til det nye maskindirektiv
Direktivet gælder fra ”dag ét” - der er ingen overgangsperiode, derfor er det en god idé at forberede sig på skiftet. Noget kan ændres og anvendes straks, andet må vente til den 29. december 2009.

Alle med maskindirektivberøring
Afvent 29/12- 2009 – direktivet 2006/42/EF træder i kraft. Der må først henvises til dette direktiv fra denne dato.
Juster overensstemmelseserklæring. Må og skal først anvendes fra 29/12-09.
Udvikle inkorporeringserklæring. Må og skal først anvendes fra 29/12-09 .

Inden da kan man tilpasse sig til nye krav og straks anvende:

  • Læs den nye bekendtgørelse 612/2008 – downloades fra Arbejdstilsynets hjemmeside
  • Tilret risikovurderingstjeklister til de nye VSSK i Bilag 1
  • Juster brugsanvisning
  • Tilret maskinskiltet
  • Tilpas indhold i teknisk dossier
  • Tilpas eventuelle procedurer, som beskriver, hvordan I sikrer overholdelse af maskindirektivet i netop jeres virksomhed, og følg disse i den udstrækning aktiviteterne straks må udføres.

Delmaskinfabrikanter:

  • Tilegne sig maskindirektivets krav samt teknikker og værktøjer f.eks. risikovurdering
  • Udvikle formularer
  • Udvikle og medlevere monteringsvejledning

Bilag IV maskinproducenter:

  • Bør forholde sig til de nye procedurer for godkendelse af Bilag IV maskiner
  • Bør straks rekvirere revision af eksisterende EF type-afprøvnings- certifikater for at sikre, at disse stadig er gældende set i lyset af kravene i det nye direktiv og opdatere dem til at henvise til Direktiv 2006/42/EF.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

07.05.2025Alcadon ApS

Sponseret

[BLIV OPDATERET PÅ NETVÆRK] Skal vi lægge vejen forbi dig i uge 22 og 23?

07.05.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny probe CWTUM-F fra PEM

06.05.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Eksklusive Circle LED lamper i tre elegante varianter

06.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

40W justerbar dæmpning med 2 udgangskanaler

06.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Sikker forsyning ved strømsvigt med afbrydelsesfri strømforsyninger

05.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Over 100 år med minikredsbryderen

04.05.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE MED] Deltagerne blev klogere – vil du også?

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Vejen

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

08.05.2025

Tid

07:30

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen. (Hos Solar)

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Udvidet kursus

Det påpeges i Bygningsreglementets kapitel 11, at kuldebroer er meget vigtige at medtage i beregningen af varmetabet, da kuldebroer potentielt kan medføre et 50-70% højere transmissionstab i en bygning. Det er derfor afgørende for bygningers energieffektivitet at kunne udpege og kvantificere kuldebroer.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Skanderborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hotel Skanderborghus, Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra ventilation og andre tekniske anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad man skal være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

15.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup