Maskindirektivet ændres ved årets udgang

Et nyt maskindirektiv ændrer på definitionen af maskiner og introducerer et helt nyt begreb – delmaskine. Direktivet indebærer desuden skrappere krav til sikkerhed og sundhed.

Det nye maskindirektiv, 2006/42/EF, er vedtaget og træder i kraft fra d. 29. december 2009. Direktivet er implementeret i dansk lovgivning ved arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 612 af 25. juni 2008 om indretning af tekniske hjælpemidler. Direktivets anvendelsesområde er ændret og tydeliggjort og der er nye definitioner af maskiner.

Maskindirektivet henvender sig til virksomheder, der producerer, importerer, markedsfører eller ibrugtager maskiner og sikkerhedskomponenter og beskriver bl.a. de overordnede krav, som produkterne skal leve op til, hvordan man dokumenterer produkternes overensstemmelse med kravene samt mærkningsregler.

Ingen overgangsperiode!
Der er ikke nogen overgangsordning fra det gamle til det nye maskindirektiv, hvilket betyder, at direktiv 98/37/EF, som er implementeret ved arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler nr. 561/94, skal anvendes frem til den 29. december 2009. Fra denne dato skal det nye direktiv 2006/42EF anvendes.

Det nye maskindirektiv fremstår som et forbedret og lettere tilgængeligt direktiv i sammenligning med det nuværende. Der burde således ikke opstå større tekniske eller administrative problemer for de danske virksomheder ved overgangen til det nye direktiv.

Af ændringer i det nye direktiv kan blandt andet nævnes:

  • Anvendelsesområde
  • Undtagelser, ny liste, herunder husholdningsapparater og alm. kontormaskiner
  • Nye definitioner, blandt andet for maskiner og delmaskiner
  • Dokumentationskrav, blandt andet for delmaskiner
  • Sikkerhedskomponenter, ny, ikke udtømmende liste
  • CE-mærkning, udførelse og placering
  • Boltpistoler og personførende byggehejs indeholdt
  • Justerede og skærpede sikkerheds- og sundhedsmæssige krav, fx vedr. ergonomi, førerværn, maskiner til kosmetiske og farmaceutiske produkter samt brugsanvisning.
  • Kvalitetssikringssystem
  • Tidsbegrænset typeafprøvning, fem år

Nye områder for maskindirektivet
Blandt de maskiner, der nu er underlagt maskindirektivet, er boltpistoler og andre bærbare slagmaskiner med drivladning, personførende byggepladselevatorer, der betjener faste ladesteder, lagertanke og rørsystemer, radioaktive kilder i maskiner, delmaskiner – nyt begreb og nye krav se nedenfor. Direktivet indeholder en ikke udtømmende liste over sikkerhedskomponenter - herunder safety PLC.

Nye undtagelser
Der er nye undtagelser fra maskindirektivet, eksempelvis sikkerhedskomponenter, der leveres som reservedele af original-maskinfabrikanten, maskiner til midlertidige forsøg i laboratorier, koblinger samt styringer og transformatorer til højspænding, og så indeholder direktivet en liste over maskiner omfattet af Lavspændingsdirektivet, bl.a. elmotorer, husholdningsapparater og kontormaskiner.

Nye definitioner og begreber
Maskindirektivet indeholder en ny liste over definitioner, bl.a. definitionen på en maskine som i sagens natur er væsentlig, for er der ikke tale om en maskine, er udstyret ikke omfattet , og omvendt - hvis der er tale om en maskine, kan maskinen være omfattet af maskindirektivet. Og som det ses i faktaboksen til højre (stk. 2), skal der ikke ret meget til før, der er tale om en maskine.

Med det nye maskindirektiv introduceres et nyt begreb, delmaskine, som i direktivet defineres, som følger:

”§ 13. Ved ”delmaskine” forstås en samling, som næsten er en maskine, men som ikke alene kan sikre en bestemt anvendelse. Et drivsystem er en delmaskine. Delmaskinen er kun beregnet til at skulle inkorporeres eller forbindes med andre maskiner eller andre delmaskiner eller udstyr med henblik på at udgøre en maskine, som direktiv 2006/42/EF finder anvendelse på.”
Bekendtgørelse 612.

Delmaskinbegrebet er nyt og erstatter komponentbegrebet i det gamle direktiv. Det nuværende komponentbegreb og bilag II B, ”komponenterklæringer,” udgår.

Selve ordet delmaskine signalerer, at vi taler om noget, der næsten er en maskine og dokumentationskravene til delmaskiner er da også blevet meget lig dokumentationskravene til maskiner.

Således skal delmaskinfabrikanten som noget nyt udarbejde et teknisk dossier for delmaskinen. Strukturen i dette dossier er meget lig det tekniske dossier for maskiner således skal det bl.a. indeholde risikovurdering inkl. sikkerhedsløsninger, monteringsvejledning (nyt begreb) og inkorporeringserklæring (nyt begreb).
Teknisk dossier for delmaskiner skal opbevares af fabrikanten i 10 år – ligesom teknisk dossier for maskiner og skal kunne udleveres til myndighederne på deres anmodning.

På Inkorporeringserklæringen erklærer fabrikanten som noget nyt bl.a. hvilke væsentlige sikkerheds- og sundhedskrav, der er opfyldt.

Monteringsvejledningen skal beskrive vilkårene for at sikre korrekt samling med den endelige maskine, uden at bringe sikkerhed og sundhed i fare. Den udarbejdes på et af kunden accepteret sprog.

Med leveringen af en delmaskine skal følge, Inkorporeringserklæring (bilag II B) og Monteringsvejledning (bilag VI) og disse skal indgå i det tekniske dossier for den færdige maskine. Delmaskiner må ikke CE mærkes.

Med denne ændring vedr. delmaskiner gøres underleverandører mere ansvarlige for deres produkter og dokumentation. Herved tilsigtes, at tilstrækkelig dokumentation ”følger med hele vejen” i større eller sammenhængende anlægs tilblivelse.

Alternativ godkendelsesprocedure for farlige maskiner (Bilag IV-maskiner)
Farlige maskiner (Bilag IV-maskiner), der er bygget efter en harmoniseret standard, der dækker alle farer, kan selvgodkendes. Det vil sige, at teknisk dossier ikke længere skal fremsendes til bemyndiget organ. Øvrige Bilag IV maskiner skal enten typeafprøves, eller som et nyt alternativ, overensstemmelsesvurderes ved anvendelse af fuld kvalitetssikring.

Fuld kvalitetssikring er et kvalitetssikringssystem, der skal godkendes af myndighederne via et af bemyndiget organ. I Danmark er Teknologisk Institut udpeget som bemyndiget organ.
Kvalitetssikringssystemet har lighedspunkter med ISO 9001.
Typeafprøvning skal fornys hvert femte år, så maskinerne løbende udvikles i takt med den tekniske udvikling i samfundet.

Nye krav til brugsanvisning
Brugsanvisningen skal som noget nyt indeholde en kopi af Overensstemmelseserklæringen, som derved altid kan fremvises, idet der jo er krav om, at der skal forefindes brugsanvisning.

Brugere kan se frem til en væsentlig mere brugervenlig brugsanvisning, idet indholdskravene er justerede, præciserede og tydeliggjort.

Støj
Der er ændrede krav til, hvornår der skal måles støj og angivelse af usikkerheder – det anbefales at læse kravene og om nødvendigt kontakte støjeksperter vedr. tolkning og evt. gennemførelse af målinger samt usikkerhedsangivelser.

Let overgangen til det nye maskindirektiv
Direktivet gælder fra ”dag ét” - der er ingen overgangsperiode, derfor er det en god idé at forberede sig på skiftet. Noget kan ændres og anvendes straks, andet må vente til den 29. december 2009.

Alle med maskindirektivberøring
Afvent 29/12- 2009 – direktivet 2006/42/EF træder i kraft. Der må først henvises til dette direktiv fra denne dato.
Juster overensstemmelseserklæring. Må og skal først anvendes fra 29/12-09.
Udvikle inkorporeringserklæring. Må og skal først anvendes fra 29/12-09 .

Inden da kan man tilpasse sig til nye krav og straks anvende:

  • Læs den nye bekendtgørelse 612/2008 – downloades fra Arbejdstilsynets hjemmeside
  • Tilret risikovurderingstjeklister til de nye VSSK i Bilag 1
  • Juster brugsanvisning
  • Tilret maskinskiltet
  • Tilpas indhold i teknisk dossier
  • Tilpas eventuelle procedurer, som beskriver, hvordan I sikrer overholdelse af maskindirektivet i netop jeres virksomhed, og følg disse i den udstrækning aktiviteterne straks må udføres.

Delmaskinfabrikanter:

  • Tilegne sig maskindirektivets krav samt teknikker og værktøjer f.eks. risikovurdering
  • Udvikle formularer
  • Udvikle og medlevere monteringsvejledning

Bilag IV maskinproducenter:

  • Bør forholde sig til de nye procedurer for godkendelse af Bilag IV maskiner
  • Bør straks rekvirere revision af eksisterende EF type-afprøvnings- certifikater for at sikre, at disse stadig er gældende set i lyset af kravene i det nye direktiv og opdatere dem til at henvise til Direktiv 2006/42/EF.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

02.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

Besøg Alcadon på El & Teknik'24 i Odense, vind og kør sommeren elektrisk i møde!

02.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Nyheder og konkurrence på EL & TEKNIK

02.05.2024Installator.dk

Ny hjemmeside samler alt om elnettet

02.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Bliv skolet i vores ABV centraler og håndtér selv softwaren

01.05.2024NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Ses vi på El & Teknik d. 14.-16. maj?

30.04.2024Eegholm A/S

Sponseret

Nem og bekymringsfri produktion af el- og styretavler

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center