Mindre firmaer tøver med at indføre energiledelse

Dansk Standard arbejder nu på at udvikle en light-model for energiledelse. Den skal udformes som en række let anvendelige værktøjer, og målet er at hjælpe mindre virksomheder til at opnå energibesparelser. Vigtigere end officielle standarder er det, at principperne bag energireduktion vinder mere indpas, mener man hos DS.

Af Peter Jürgensen

Energiledelse er ikke bare formalia på en virksomheds CV. Energiledelse er også den direkte vej til sparede energiafgifter, mener man hos Dansk Standard, som foreløbig har solgt 1.500 eksemplarer af DS 2403 og den vejledning, der følger med. DS 2403 beskriver, hvordan en virksomhed systematisk og målrettet kan tage hånd om sit energiforbrug, og den minder meget om miljøledelsesstandarden ISO 14001 og kvalitetsledelsesstandarden ISO 9001.
Omkring 350 virksomheder har en Energiaftale med Energistyrelsen. Derudover er der et ukendt antal, der har indført energiledelse uden certificering. Først med certificering var Novozymes i 2003.

”Den væsentligste fordel ved at indføre energiledelse er, at virksomheden kan holde regnskab med sine ressourcer. Det bliver simpelthen nemmere at overskue, hvor energiforbruget går hen, og hvor der er nogle klumper, som der kan gøres noget ved”, forklarer projektleder Christine Weibøl Bertelsen fra Dansk Standard.

”I det øjeblik, hvor man holder øje med sit forbrug, er det samtidig muligt at vurdere om forbruget afviger i forhold til forventningerne - og et for stort forbrug kan f.eks. skyldes, at anlægget kører uhensigtsmæssigt”.

De virksomheder, som ikke ønsker at blive certificeret efter standarden, kan alternativt vælge at lade sig inspirere af den og benytte de elementer, som passer til deres behov og aktuelle situation.

”Såfremt en virksomhed har et andet ledelsessystem, f.eks. et kvalitets- eller miljøledelsessystem, koster det i øvrigt ikke så mange ressourcer at implementere DS 2403, fordi systemet herved - mere eller mindre - kan indgå i de eksisterende systemer. Strukturen i de forskellige systemer er nemlig forholdsvis identiske,” siger Christine Weibøl Bertelsen.

Svært at overtale cheferne
Det første skridt mod energiledelse består ofte i, at virksomheden vedtager en egentlig energipolitik. I reglen er det de medarbejdere, som har det daglige praktiske ansvar for energiforbruget og forsyningssikkerheden, som opdager, at energiforbruget ikke er optimalt. Desværre viser erfaringen, at det kan være svært for den ansatte at overbevise sin ledelse om, at ændringer er påkrævet. Den slags forudsætter jo som bekendt, at der frigøres ressourcer.

”Ikke mindst derfor er det vigtigt at ledelsen har en formaliseret energipolitik. I det øjeblik, hvor der er skabt overblik over, hvor langt ledelsen vil gå, kan planlægningsfasen begynde. Først da er det i øvrigt muligt at kortlægge, hvordan energien skal anvendes i virksomheden. I denne fase opstår der erfaringsmæssigt mange idéer til besparelser.

Næste fase er opstilling af mål og handleplaner. Der skal udregnes nøgletal for forbrug, som kan afklare om virksomhedens energiforbrug eventuelt er på vej op i ”det røde felt”. I forbindelse med den egentlige driftsfase, skal det besluttes, hvem der har ansvar for hvad, lige som medarbejderne skal trænes i at benytte energiledelsessystemet”.

Barriererne
Christine Weibøl Bertelsen mener, at det vigtigste er, at energiledelsessystemets elementer vinder mere indpas hos virksomhederne, og at der så efterfølgende kan tages stilling til en egentlig implementering i forhold til hele standarden. Og hun lægger ikke skjul på, at der fortsat er et ganske stort potentiale for forbedringer på danske virksomheder.
Samtidig er der en række barrierer, som forhindrer udbredelsen. Således er mange virksomheder, bange for at få mere administration ud af at indføre energiledelse.

”Der er administration forbundet med energiledelse. Målet må derfor være at overbevise virksomhederne om, at gevinsterne er langt større end ulemperne. Der skal naturligvis afsættes midler til måleudstyr og efteruddannelse. Men i det øjeblik, hvor man f.eks. beslutter at måle energiforbruget i f.eks. kølesystemet én gang om måneden i stedet for én gang om året, kan der gribes ind langt hurtigere, og de omkostninger, som er forbundet med at indføre energiledelse, er derfor hurtigt tjent hjem”, siger hun.

”Det er muligt at banke energiforbruget eftertrykkeligt i bund, i det øjeblik, hvor virksomhederne fokuserer på, hvordan energistrømmene forløber i både produktion og administration. Blandt andet er der mange virksomheder, som har et stort forbrug af trykluft. Her er der besparelsesmuligheder i jævnligt at tjekke ledningsnettet, hvor der opstår små utætheder.

Et andet element i bestræbelsen på at spare energi, kan være noget så simpelt som en fast procedure for, at man slukker for sin kompressor for natten og i weekenden. Det koster fem-ti procent ekstra energi for hver bar, virksomheder kører med for højt tryk i forhold til, hvad maskinerne har behov for,” siger hun.

Light-model på vej
Dansk Standard er fuldt bevidste om forskellene mellem de ressourcer der er til rådighed i henholdsvis store og mindre virksomheder.

"Vi er jo godt klar over, at de større virksomheder har ressourcer til at indføre energiledelse. Ofte har de i forvejen et miljøledelsessystem. Ikke sjældent er det ligefrem et krav fra kunder og leverandører. Langt vanskeligere er det derimod at få overbevist de mindre virksomheder om, at de med fordel kan indføre energiledelse. Derfor arbejder vi for tiden med at udvikle en model for energiledelse, som er mere ”spiselig” for de mindre virksomheder. Den skal i højere grad være udformet som en række konkrete og let anvendelige værktøjer. Disse kan eksempelvis bestå af lister over hurtigt tilgængelig information.”

Energiledelse er ikke svært, når man først er kommet i gang, og virksomhederne kan tilmed skilte med det. Ofte handler det blot om - både symbolsk og i helt bogstavelig forstand - at dreje på nogle få håndtag”, siger hun.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

27.06.2025OK a.m.b.a.

Sponseret

OK’s digitale tankkort øgede overblikket og reducerede dieselregningen

27.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nøglen til fremtidens energisystem ligger i effektiv skalering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup