Mindre firmaer tøver med at indføre energiledelse

Dansk Standard arbejder nu på at udvikle en light-model for energiledelse. Den skal udformes som en række let anvendelige værktøjer, og målet er at hjælpe mindre virksomheder til at opnå energibesparelser. Vigtigere end officielle standarder er det, at principperne bag energireduktion vinder mere indpas, mener man hos DS.

Af Peter Jürgensen

Energiledelse er ikke bare formalia på en virksomheds CV. Energiledelse er også den direkte vej til sparede energiafgifter, mener man hos Dansk Standard, som foreløbig har solgt 1.500 eksemplarer af DS 2403 og den vejledning, der følger med. DS 2403 beskriver, hvordan en virksomhed systematisk og målrettet kan tage hånd om sit energiforbrug, og den minder meget om miljøledelsesstandarden ISO 14001 og kvalitetsledelsesstandarden ISO 9001.
Omkring 350 virksomheder har en Energiaftale med Energistyrelsen. Derudover er der et ukendt antal, der har indført energiledelse uden certificering. Først med certificering var Novozymes i 2003.

”Den væsentligste fordel ved at indføre energiledelse er, at virksomheden kan holde regnskab med sine ressourcer. Det bliver simpelthen nemmere at overskue, hvor energiforbruget går hen, og hvor der er nogle klumper, som der kan gøres noget ved”, forklarer projektleder Christine Weibøl Bertelsen fra Dansk Standard.

”I det øjeblik, hvor man holder øje med sit forbrug, er det samtidig muligt at vurdere om forbruget afviger i forhold til forventningerne - og et for stort forbrug kan f.eks. skyldes, at anlægget kører uhensigtsmæssigt”.

De virksomheder, som ikke ønsker at blive certificeret efter standarden, kan alternativt vælge at lade sig inspirere af den og benytte de elementer, som passer til deres behov og aktuelle situation.

”Såfremt en virksomhed har et andet ledelsessystem, f.eks. et kvalitets- eller miljøledelsessystem, koster det i øvrigt ikke så mange ressourcer at implementere DS 2403, fordi systemet herved - mere eller mindre - kan indgå i de eksisterende systemer. Strukturen i de forskellige systemer er nemlig forholdsvis identiske,” siger Christine Weibøl Bertelsen.

Svært at overtale cheferne
Det første skridt mod energiledelse består ofte i, at virksomheden vedtager en egentlig energipolitik. I reglen er det de medarbejdere, som har det daglige praktiske ansvar for energiforbruget og forsyningssikkerheden, som opdager, at energiforbruget ikke er optimalt. Desværre viser erfaringen, at det kan være svært for den ansatte at overbevise sin ledelse om, at ændringer er påkrævet. Den slags forudsætter jo som bekendt, at der frigøres ressourcer.

”Ikke mindst derfor er det vigtigt at ledelsen har en formaliseret energipolitik. I det øjeblik, hvor der er skabt overblik over, hvor langt ledelsen vil gå, kan planlægningsfasen begynde. Først da er det i øvrigt muligt at kortlægge, hvordan energien skal anvendes i virksomheden. I denne fase opstår der erfaringsmæssigt mange idéer til besparelser.

Næste fase er opstilling af mål og handleplaner. Der skal udregnes nøgletal for forbrug, som kan afklare om virksomhedens energiforbrug eventuelt er på vej op i ”det røde felt”. I forbindelse med den egentlige driftsfase, skal det besluttes, hvem der har ansvar for hvad, lige som medarbejderne skal trænes i at benytte energiledelsessystemet”.

Barriererne
Christine Weibøl Bertelsen mener, at det vigtigste er, at energiledelsessystemets elementer vinder mere indpas hos virksomhederne, og at der så efterfølgende kan tages stilling til en egentlig implementering i forhold til hele standarden. Og hun lægger ikke skjul på, at der fortsat er et ganske stort potentiale for forbedringer på danske virksomheder.
Samtidig er der en række barrierer, som forhindrer udbredelsen. Således er mange virksomheder, bange for at få mere administration ud af at indføre energiledelse.

”Der er administration forbundet med energiledelse. Målet må derfor være at overbevise virksomhederne om, at gevinsterne er langt større end ulemperne. Der skal naturligvis afsættes midler til måleudstyr og efteruddannelse. Men i det øjeblik, hvor man f.eks. beslutter at måle energiforbruget i f.eks. kølesystemet én gang om måneden i stedet for én gang om året, kan der gribes ind langt hurtigere, og de omkostninger, som er forbundet med at indføre energiledelse, er derfor hurtigt tjent hjem”, siger hun.

”Det er muligt at banke energiforbruget eftertrykkeligt i bund, i det øjeblik, hvor virksomhederne fokuserer på, hvordan energistrømmene forløber i både produktion og administration. Blandt andet er der mange virksomheder, som har et stort forbrug af trykluft. Her er der besparelsesmuligheder i jævnligt at tjekke ledningsnettet, hvor der opstår små utætheder.

Et andet element i bestræbelsen på at spare energi, kan være noget så simpelt som en fast procedure for, at man slukker for sin kompressor for natten og i weekenden. Det koster fem-ti procent ekstra energi for hver bar, virksomheder kører med for højt tryk i forhold til, hvad maskinerne har behov for,” siger hun.

Light-model på vej
Dansk Standard er fuldt bevidste om forskellene mellem de ressourcer der er til rådighed i henholdsvis store og mindre virksomheder.

"Vi er jo godt klar over, at de større virksomheder har ressourcer til at indføre energiledelse. Ofte har de i forvejen et miljøledelsessystem. Ikke sjældent er det ligefrem et krav fra kunder og leverandører. Langt vanskeligere er det derimod at få overbevist de mindre virksomheder om, at de med fordel kan indføre energiledelse. Derfor arbejder vi for tiden med at udvikle en model for energiledelse, som er mere ”spiselig” for de mindre virksomheder. Den skal i højere grad være udformet som en række konkrete og let anvendelige værktøjer. Disse kan eksempelvis bestå af lister over hurtigt tilgængelig information.”

Energiledelse er ikke svært, når man først er kommet i gang, og virksomhederne kan tilmed skilte med det. Ofte handler det blot om - både symbolsk og i helt bogstavelig forstand - at dreje på nogle få håndtag”, siger hun.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center