Når lysene tændes i Parken

Lyset er skruet op til 2.000 lux på det danske nationalstadion, hvilket giver et skarpere billede på tv-skærmene.

Projektørerne i Parken lyser med 2.000 lux, hvilket medvirker til bedre tv-billeder. .

Der er kommet ekstra smæk på lysene i Parken. Belysningen på det danske nationalstadion har siden februar, som det eneste stadion i landet, haft et lysniveau på hele 2.000 lux.

Læs også: LM kårer Philips til årets el-leverandør

Det er Philips Lighting, der har leveret projektørerne til ArenaVision-anlægget, og at valget lige faldt på den hollandske producent, skyldes ifølge salgschef Morten Reimann, at Philips Lighting har en førende position inden for stadionbelysning.

Han fortæller, at også superligaklubberne AaB, AGF, OB, FC Nordsjælland og Viborg FF spiller i Philips-belysning.

”Vi har gennem årene opbygget en stor ekspertise qua de folk, vi har internt i huset, der kan regne på stadionbelysning. Og så har vi et stort backup i vores internationale organisation i Lyon, hvor Philips Lightings europæiske kompetencecenter for udendørs belysning ligger. Her sidder de kolleger, der har med de store sportsstadioner i hele verden at gøre”, siger Morten Reimann.

Det nye lysanlæg er blandt andet bedre sikret mod lysudfald, fordi den moderne teknologi er blevet bedre til at håndtere eventuelle udfald i en af anlæggets 228 projektører, der er monteret i toppen af tribunerne. Hvor en lyskilde i de fleste ældre anlæg blinker, fordi den prøver at tænde igen, er ArenaVision-anlæggets forkoblinger designet til at slukke lyskilden med det samme.  

Parkens nye lysanlæg havde sin debut ved Superligaens sæsonstart i februar, hvor FCK spillede mod FC Vestsjælland. .

UEFA vil have 2.000 lux
Hver af projektørerne bruger ca. 2.000 watt og yder samlet 2.000 lux mod hovedkameraet. I og med det gamle anlæg lyste med ca. 1.400 lux, bruger det nye mere energi. Men elforbruget er stadig mindre, end hvis man havde brugt den gamle teknologi til at skrue op på 2.000 lux, fastslår Morten Reimann.

”Et lavere elforbrug har aldrig været hovedargumentet for at installere anlægget. De 2.000 lux er et ønske, ja nærmest et krav, fra UEFA, når der skal spilles internationale kampe på et stadion”.

Fra den store renovering i 1992 og frem til 2007 havde Parken ligeledes et lysanlæg fra Philips Lighting. De 15 års levetid er ifølge Morten Reimann en udmærket rettesnor for, hvor længe et sådant anlæg er tidssvarende. For udviklingen går stærkt, pointerer han:

”Det nye anlæg benytter sig af en teknologi, der både giver en energi- og servicebesparelse. Lyskilderne drives ikke lige så hårdt som tidligere, og det giver gode serviceintervaller på anlægget. Desuden kan projektørerne generelt holde længere i dag”. 

Servicebelysning sparer energi
En af de egenskaber, der giver en solid energibesparelse, er, at lysanlægget har en supplerende LED-projektørbelysning, OptiVision LED, der kan tændes, når stadion skal serviceres.
”Når greenkeeperen klipper græsset, og ølkrusene bliver fejet sammen på lægterne, er det ikke længere nødvendigt at tænde for det helt store blus”, fortæller Morten Reimann.

Det betyder ud over reduktionen i strømforbruget, også at hovedlysanlægget bliver mindre slidt.     

Installeret på kort tid
Installationen af lysanlægget blev gennemført i Superligaens vinterpause, fra december 2014 til midten af februar. Her lagde den opmærksomme tv-seer måske mærke til, at tv-billederne fra årets første superligakamp i Parken mellem FCK og FC Vestsjælland var skarpere end sædvanligt. Det er blandt andet ved ultra hd- og superslowmotion-optagelser, at den nye belysning tydeligt giver skarpere billeder. 

”For store forskelle i lyset giver urolige tv-billeder, så derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvor projektørerne lyser hen. I det nye anlæg er det computersimuleret og skemalagt, hvordan de enkelte projektører skal lyse ned på banen for at få en så jævn belysning som muligt”, fortæller Morten Reimann.

Læs også: Philips politianmeldt for fup med halogenpærer

Optikkerne i de enkelte projektører er også forskellige, fordi der også stilles krav til, hvor meget lyset må blænde. Lysanlægget er desuden optimeret til at udjævne skyggerne på banen og sikre en mere optimal farvegengivelse i tv-transmissionerne, oplyser salgschefen.  

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Spar en masse tid med Push-X teknologi

16.05.2024Installator.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Dine datas sikkerhed afhænger af datacentrets eltavler

15.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Besøg os på EL & TEKNIK og oplev en ny generation af LAMEL-LED

15.05.2024Installator.dk

Varmepumper og elbiler sendte elforbruget i vejret

14.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Filtre reducerer elektromagnetisk interferens og fjerner lejeskader ved elektrisk afladning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde