Når lysene tændes i Parken

Lyset er skruet op til 2.000 lux på det danske nationalstadion, hvilket giver et skarpere billede på tv-skærmene.

Projektørerne i Parken lyser med 2.000 lux, hvilket medvirker til bedre tv-billeder. .

Der er kommet ekstra smæk på lysene i Parken. Belysningen på det danske nationalstadion har siden februar, som det eneste stadion i landet, haft et lysniveau på hele 2.000 lux.

Læs også: LM kårer Philips til årets el-leverandør

Det er Philips Lighting, der har leveret projektørerne til ArenaVision-anlægget, og at valget lige faldt på den hollandske producent, skyldes ifølge salgschef Morten Reimann, at Philips Lighting har en førende position inden for stadionbelysning.

Han fortæller, at også superligaklubberne AaB, AGF, OB, FC Nordsjælland og Viborg FF spiller i Philips-belysning.

”Vi har gennem årene opbygget en stor ekspertise qua de folk, vi har internt i huset, der kan regne på stadionbelysning. Og så har vi et stort backup i vores internationale organisation i Lyon, hvor Philips Lightings europæiske kompetencecenter for udendørs belysning ligger. Her sidder de kolleger, der har med de store sportsstadioner i hele verden at gøre”, siger Morten Reimann.

Det nye lysanlæg er blandt andet bedre sikret mod lysudfald, fordi den moderne teknologi er blevet bedre til at håndtere eventuelle udfald i en af anlæggets 228 projektører, der er monteret i toppen af tribunerne. Hvor en lyskilde i de fleste ældre anlæg blinker, fordi den prøver at tænde igen, er ArenaVision-anlæggets forkoblinger designet til at slukke lyskilden med det samme.  

Parkens nye lysanlæg havde sin debut ved Superligaens sæsonstart i februar, hvor FCK spillede mod FC Vestsjælland. .

UEFA vil have 2.000 lux
Hver af projektørerne bruger ca. 2.000 watt og yder samlet 2.000 lux mod hovedkameraet. I og med det gamle anlæg lyste med ca. 1.400 lux, bruger det nye mere energi. Men elforbruget er stadig mindre, end hvis man havde brugt den gamle teknologi til at skrue op på 2.000 lux, fastslår Morten Reimann.

”Et lavere elforbrug har aldrig været hovedargumentet for at installere anlægget. De 2.000 lux er et ønske, ja nærmest et krav, fra UEFA, når der skal spilles internationale kampe på et stadion”.

Fra den store renovering i 1992 og frem til 2007 havde Parken ligeledes et lysanlæg fra Philips Lighting. De 15 års levetid er ifølge Morten Reimann en udmærket rettesnor for, hvor længe et sådant anlæg er tidssvarende. For udviklingen går stærkt, pointerer han:

”Det nye anlæg benytter sig af en teknologi, der både giver en energi- og servicebesparelse. Lyskilderne drives ikke lige så hårdt som tidligere, og det giver gode serviceintervaller på anlægget. Desuden kan projektørerne generelt holde længere i dag”. 

Servicebelysning sparer energi
En af de egenskaber, der giver en solid energibesparelse, er, at lysanlægget har en supplerende LED-projektørbelysning, OptiVision LED, der kan tændes, når stadion skal serviceres.
”Når greenkeeperen klipper græsset, og ølkrusene bliver fejet sammen på lægterne, er det ikke længere nødvendigt at tænde for det helt store blus”, fortæller Morten Reimann.

Det betyder ud over reduktionen i strømforbruget, også at hovedlysanlægget bliver mindre slidt.     

Installeret på kort tid
Installationen af lysanlægget blev gennemført i Superligaens vinterpause, fra december 2014 til midten af februar. Her lagde den opmærksomme tv-seer måske mærke til, at tv-billederne fra årets første superligakamp i Parken mellem FCK og FC Vestsjælland var skarpere end sædvanligt. Det er blandt andet ved ultra hd- og superslowmotion-optagelser, at den nye belysning tydeligt giver skarpere billeder. 

”For store forskelle i lyset giver urolige tv-billeder, så derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvor projektørerne lyser hen. I det nye anlæg er det computersimuleret og skemalagt, hvordan de enkelte projektører skal lyse ned på banen for at få en så jævn belysning som muligt”, fortæller Morten Reimann.

Læs også: Philips politianmeldt for fup med halogenpærer

Optikkerne i de enkelte projektører er også forskellige, fordi der også stilles krav til, hvor meget lyset må blænde. Lysanlægget er desuden optimeret til at udjævne skyggerne på banen og sikre en mere optimal farvegengivelse i tv-transmissionerne, oplyser salgschefen.  

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025