Ny belysningsform giver store besparelser

En ny avanceret teknologi giver en mere dynamisk belysning og store besparelser. Det viser erfaringer, som DONG Energy har gjort sammen med Novozymes, Fredericia Kommune, Novo Nordisk og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Foto: Photos.com.

Ny teknologi fra danske Vanpée og Westerberg A/S giver en mere dynamisk belysning og store besparelser på el-regningen. Det skyldes en ny styringsform, der har højere følsomhed og længere rækkevidde, så lyset kan dæmpes efter kun 30 sekunder. Med standard bevægelsessensorer går der typisk op til 20 minutter, før lyset slukkes i områder uden aktivitet, og derfor er der store besparelser at hente ved den nye teknologi. Det skriver energi.dk.

Besparelserne er indtil videre fundet i parkeringskældre, en idrætshal, teknikrum, omklædningsrum og gangarealer, viser erfaringer som DONG Energy har gjort sammen med Novozymes, Fredericia Kommune, Novo Nordisk og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Der er opnået besparelser på helt op til 75-90 procent af energiforbruget til lys.

Endnu ikke slået igennem i Danmark
Den behovsstyrede og dynamiske belysning kendes fra flere europæiske lande, men herhjemme er systemet endnu ikke slået igennem for alvor.

En af de danske virksomheder, som har fået resultater ud af at anvende systemet fra Vanpée og Westerberg A/S, er Novozymes. På mindre end et år har virksomheden sparet knap 100.000 kilowatt-timer ved at modernisere belysningen i omklædningsrum og ekspedition. Det svarer til det gennemsnitlige årlige forbrug i 25 husstande.

Det samme er tilfældet hos Novo Nordisk, som har skåret cirka 150.000 kilowatt-timer af elregningen ved at ændre belysning i én produktionshal, og hos Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og DONG Energy selv er besparelserne endnu større. I fem af DONG Energys kontorbygninger, blandt andet i Gentofte og Hørsholm, er der sparet 600.000 kilowatt-timer efter, at systemerne er installeret i parkeringskældre og gangarealer.

- OWG

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

01.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

01.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg

30.06.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

SURFACE CIRCULAR SENSOR

30.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Løsningen klar til kablede IHC-installationer

27.06.2025Installator.dk

Koble køber op i Region Midtjylland

27.06.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny underdel til elektronikhuse i ICS-serien

26.06.2025Alcadon ApS

Sponseret

Hvordan vælger du det rigtige fiberkabel?

26.06.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Høj udgangsspænding med vand eller luftkøling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup