Ny belysningsform giver store besparelser

En ny avanceret teknologi giver en mere dynamisk belysning og store besparelser. Det viser erfaringer, som DONG Energy har gjort sammen med Novozymes, Fredericia Kommune, Novo Nordisk og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Foto: Photos.com.

Ny teknologi fra danske Vanpée og Westerberg A/S giver en mere dynamisk belysning og store besparelser på el-regningen. Det skyldes en ny styringsform, der har højere følsomhed og længere rækkevidde, så lyset kan dæmpes efter kun 30 sekunder. Med standard bevægelsessensorer går der typisk op til 20 minutter, før lyset slukkes i områder uden aktivitet, og derfor er der store besparelser at hente ved den nye teknologi. Det skriver energi.dk.

Besparelserne er indtil videre fundet i parkeringskældre, en idrætshal, teknikrum, omklædningsrum og gangarealer, viser erfaringer som DONG Energy har gjort sammen med Novozymes, Fredericia Kommune, Novo Nordisk og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Der er opnået besparelser på helt op til 75-90 procent af energiforbruget til lys.

Endnu ikke slået igennem i Danmark
Den behovsstyrede og dynamiske belysning kendes fra flere europæiske lande, men herhjemme er systemet endnu ikke slået igennem for alvor.

En af de danske virksomheder, som har fået resultater ud af at anvende systemet fra Vanpée og Westerberg A/S, er Novozymes. På mindre end et år har virksomheden sparet knap 100.000 kilowatt-timer ved at modernisere belysningen i omklædningsrum og ekspedition. Det svarer til det gennemsnitlige årlige forbrug i 25 husstande.

Det samme er tilfældet hos Novo Nordisk, som har skåret cirka 150.000 kilowatt-timer af elregningen ved at ændre belysning i én produktionshal, og hos Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og DONG Energy selv er besparelserne endnu større. I fem af DONG Energys kontorbygninger, blandt andet i Gentofte og Hørsholm, er der sparet 600.000 kilowatt-timer efter, at systemerne er installeret i parkeringskældre og gangarealer.

- OWG

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

28.06.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Unikke resultater skab med LED lysskinner til Troldtekt

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle