Ny global standard sætter fut i intelligent belysning

Udviklingen af nye, intelligente belysningsløsninger kommer til at accelerere med en ny global standard. Det åbner ifølge Signify op for helt nye muligheder, når fremtidens belysning bliver baseret på IoT og SR-teknologi.

Den nye globale standard for intelligent belysning er måske det største gennembrud siden E27-soklen, vurderer Signify. PR-foto. .

Hvem vil investere i gårsdagens belysningsteknologi, når intelligent belysning allerede er udbredt? Hos Signify (tidligere Philips Lighting), tror man, det vil være et fåtal.

Signify har arbejdet for en standardisering for intelligent belysning baseret på SR-teknologi (Sensor Ready), der er et resultat af DiiAs (Digital Illumination Interface Alliance) udvidede DALI-standard D4I, hvilket kommer til at forenkle fremtidens armaturdesign.

Standardiseringen er samtidigt et stort skridt mod, at den intelligente belysning bliver almindeligt udbredt – og det er få, der ønsker at stå udenfor den udvikling.

Ifølge Jonas Modigh, business development manager hos Signify Nordics åbner den globale standard døren til endnu mere fleksible og energieffektive belysningsløsninger.

”Vi har længe arbejdet for en ny global standard inden for intelligent belysning, og det er frugten af dette arbejde, vi kan høste nu. Med den globale standard tror vi, at overgangen til endnu smartere belysningsløsninger virkelig begynder at tage fart”, siger Jonas Modigh.

Standarden kan løse mange udfordringer
Den globale standard handler ikke bare om at give kunderne intelligente belysningsmuligheder. Standarden sikrer også en bedre energieffektivitet, mere fleksibilitet og enklere installation. Forbundne komponenter som armaturer og sensorer kan nu styres trådløst og sikrer høj funktionalitet.

”Teknologien betyder, at intelligente armaturløsninger bliver enklere, end de tidligere har været. Nu kan armaturerne kommunikere trådløst og rapportere data, fejlfindinger og energiforbrug”, siger Jonas Modigh. 

I et nyligt realiseret projekt på en svensk skole blev 90 trådløst styrede armaturer med SR-teknologi og trådløse kontakter installeret i ti klasseværelser. Efter installationen er der ikke længere behov for styreledninger eller afbrydere i lokalerne. Selve installationen var meget omkostnings- og tidseffektiv, da både implementeringen og programmeringen af samtlige klasselokaler ifølge Signify blev udført på mindre end en time. 

Flere tekniske gennembrud på vej
Erik Söderberg, kommerciel chef for Signify Nordic, er også positiv stemt over for den globale standard, og de nye muligheder teknologien giver. 

”I løbet af 2019 kommer vi til at tage flere spændende skridt og lancere nye funktioner. Det omfatter blandt andet trådløst styrede LED-forkoblinger og API-løsninger. Lige nu findes der et væld af nye muligheder i intelligente belysningsløsninger, som kommer til at blive standardiserede”, siger Erik Söderberg og tilføjer:

”Det tog lige godt ti år at gøre LED til en standardløsning inden for belysning. Mange mener, at det kommer til at gå meget hurtigere med at få alt lys gjort intelligent”.

- JKK

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Mere ekstremt vejr: Sådan sikrer virksomheder sig

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

13.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

LYSSTYRING til mange områder

Lille klassiker med stor betydning

13.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

12.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[DELTAG NU] Glade vindere – og stadig plads til dine lodder i ugens tromle!

12.12.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian forenkler organisationen per 1. januar 2025

11.12.2024Installator.dk

Den grønne omstilling sætter elforsyningssikkerheden under pres

11.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

NMP, modulær strømforsyning i 650 & 1200W

10.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[DKTV | ALCADON] Når de kloge bliver endnu klogere

10.12.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Fire tendenser, der former byggesektoren allerede i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup