Ny teknologi skal gøre det muligt at gemme solenergi til om vinteren

Processen genererer ingen CO2, og væsken kan opbevare varmeenergien i op til 18 år - uden isolering. Teknologien kan måske tages i brug indenfor fem år.

Forskere på Chalmers University arbejder på en teknologi, der skal gøre det muligt at opbevare den energi som solceller indsamler i flere år uden nævneværdigt spild. Arkivfoto..

Kritikere af brugen af solenergi peger ofte på, at det kun dur, når solen skinner. Det argument kan dog indenfor fem år høre fortiden til.

Et forskerhold ved Chalmers University of Technolgy i Sverige har nemlig udviklet en teknologi, der gør, at vi kan gemme sommerens overflod af solenergi til vinterens mørke og kulde.

Det skriver DR.

Læs også: DTU lancerer nyt initiativ inden for solenergi

Efter flere års arbejde har forskerne fundet frem til et særligt molekyle, som i væskeform kan opbevare solenergi i årevis – uden nævneværdigt spild. Og ikke nok med det, processen udleder heller ikke CO2.

”Mange tænker måske ikke på, at halvdelen af vores energiforbrug går til varme”, siger den danske professor Kasper Moth-Poulsen, som leder forskningsgruppen til DR.

Kasper Moth-Poulsens metode gemmer energien fra solens stråler ved hjælp af en særlig væske, som består af skræddersyede molekyler af kulstof, brint og kvælstof, der er arrangeret på en særlig måde rent kemisk.

”Væsken er kold hele tiden, så vi behøver ikke isolering. Energien gemmes kemisk og kan frigives, når der er brug for den”, siger han.

Kan tages i brug indenfor fem år
Indtil videre arbejder forskningsgruppen på Chalmers med at skabe det perfekte molekyle til energilagring, og arbejdet betegnes stadig som grundforskning.

Men Kasper Moth-Poulsen tror på, at teknologien er tæt på at være moden og kan tages i brug indenfor fem år.

”Det er en gammel drøm at gøre det her. Og vi har formentlig lavet nogle af de bedste molekyler, der nogensinde er lavet til det her formål”, siger han til DR.

Han ser det som en meget stor fordel, at deres væske ikke benytter sjældne jordarter eller metaller som fx moderne batterier.

Det er dog ikke kun Kasper Moth-Poulsens forskningshold, der arbejder med løsninger på området. Det samme gør professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet Mogens Brøndsted Nielsens forskerteam. Ligesom forskerne i Sverige, handler næste skridt for ham om at opskalere teknologien, så den kan bruges i praksis.

”Vi skal have styr på, hvor mange cyklusser molekylet kan klare. Og så skal prisen ned. Jeg synes, det lyder meget rimeligt med en tidsramme på fem år”, siger han til DR.

Læs også: Bornholmske tage skal teste nye solceller

I teorien kan teknologien også bruges til at lagre andre energityper. Det kræver dog, at fx vindkraft omdannes til lys først, som så kan opsuges af molekylet og gemmes.

- JMA

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

07.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Vil revolutionere datacenterindustrien med ny AI-teknologi

06.05.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Tid til energiforbedringer? Opgradér gulvvarmen og giv dine kunder maksimal værdi

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle