Ny teknologi skal gøre det muligt at gemme solenergi til om vinteren

Processen genererer ingen CO2, og væsken kan opbevare varmeenergien i op til 18 år - uden isolering. Teknologien kan måske tages i brug indenfor fem år.

Forskere på Chalmers University arbejder på en teknologi, der skal gøre det muligt at opbevare den energi som solceller indsamler i flere år uden nævneværdigt spild. Arkivfoto..

Kritikere af brugen af solenergi peger ofte på, at det kun dur, når solen skinner. Det argument kan dog indenfor fem år høre fortiden til.

Et forskerhold ved Chalmers University of Technolgy i Sverige har nemlig udviklet en teknologi, der gør, at vi kan gemme sommerens overflod af solenergi til vinterens mørke og kulde.

Det skriver DR.

Læs også: DTU lancerer nyt initiativ inden for solenergi

Efter flere års arbejde har forskerne fundet frem til et særligt molekyle, som i væskeform kan opbevare solenergi i årevis – uden nævneværdigt spild. Og ikke nok med det, processen udleder heller ikke CO2.

”Mange tænker måske ikke på, at halvdelen af vores energiforbrug går til varme”, siger den danske professor Kasper Moth-Poulsen, som leder forskningsgruppen til DR.

Kasper Moth-Poulsens metode gemmer energien fra solens stråler ved hjælp af en særlig væske, som består af skræddersyede molekyler af kulstof, brint og kvælstof, der er arrangeret på en særlig måde rent kemisk.

”Væsken er kold hele tiden, så vi behøver ikke isolering. Energien gemmes kemisk og kan frigives, når der er brug for den”, siger han.

Kan tages i brug indenfor fem år
Indtil videre arbejder forskningsgruppen på Chalmers med at skabe det perfekte molekyle til energilagring, og arbejdet betegnes stadig som grundforskning.

Men Kasper Moth-Poulsen tror på, at teknologien er tæt på at være moden og kan tages i brug indenfor fem år.

”Det er en gammel drøm at gøre det her. Og vi har formentlig lavet nogle af de bedste molekyler, der nogensinde er lavet til det her formål”, siger han til DR.

Han ser det som en meget stor fordel, at deres væske ikke benytter sjældne jordarter eller metaller som fx moderne batterier.

Det er dog ikke kun Kasper Moth-Poulsens forskningshold, der arbejder med løsninger på området. Det samme gør professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet Mogens Brøndsted Nielsens forskerteam. Ligesom forskerne i Sverige, handler næste skridt for ham om at opskalere teknologien, så den kan bruges i praksis.

”Vi skal have styr på, hvor mange cyklusser molekylet kan klare. Og så skal prisen ned. Jeg synes, det lyder meget rimeligt med en tidsramme på fem år”, siger han til DR.

Læs også: Bornholmske tage skal teste nye solceller

I teorien kan teknologien også bruges til at lagre andre energityper. Det kræver dog, at fx vindkraft omdannes til lys først, som så kan opsuges af molekylet og gemmes.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

24.02.2025Condair A/S

Sponseret

Nyt år, nye krav: Condair hjælper med at opfylde kravene til miljøvenligt byggeri

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
ISH 2025 forgrener sig i nye retninger – med et nyt koncept og et skarpere fokus på besøgende

Kraftige dynamiske kræfter præger de markeder, hvor sanitets-, varme- og ventilationsindustrien opererer. Det brede spektrum af fagområder og politiske beslutninger ændrer verden. Nu reagerer verdens førende messe for HVAC + Water fra den 17. til den 21. marts på denne udvikling med et nyt koncept og fokuserer mere end nogensinde før på messegæsterne.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

Indendørs luftkvalitet spiller en ledende rolle for menneskers velvære, sundhed og præstationer. På ISH, som åbner dørene i Frankfurt am Main fra den 17. til den 21. marts 2025, vil førende producenter præsentere de nyeste teknologier til at sikre et godt indeklima. Deres innovationer sætter nye standarder for effektivitet, komfort og bæredygtighed og bruges i alle typer bygninger.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
På ISH 2025 styrer vi med smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

Ifølge det internationale miljøagentur står bygningsdriften for 35 procent af energiforbruget og 30 procent af CO₂-emissionerne. Og det betyder, at der er et stort potentiale for at spare energi. På ISH 2025 kan du opleve, hvordan smart bygningskontrol, især intelligent energistyring og kunstig intelligens, kan hjælpe bygningsejere og -operatører med at udnytte dette potentiale.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Smart home energistyring og batterier

Batterier til lagring af solcellestrøm m.v. vinder stadig større udbredelse, og det samme gælder forskellige styringer til bygningers energiforbrug.

Dato

19.03.2025

Tid

08:30

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Temperatur - måling og kalibrering

Få den relevante teoretiske viden og praktisk træning i forbindelse med temperaturmåling.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Taastrup