Ny teknologi skal gøre det muligt at gemme solenergi til om vinteren

Processen genererer ingen CO2, og væsken kan opbevare varmeenergien i op til 18 år - uden isolering. Teknologien kan måske tages i brug indenfor fem år.

Forskere på Chalmers University arbejder på en teknologi, der skal gøre det muligt at opbevare den energi som solceller indsamler i flere år uden nævneværdigt spild. Arkivfoto..

Kritikere af brugen af solenergi peger ofte på, at det kun dur, når solen skinner. Det argument kan dog indenfor fem år høre fortiden til.

Et forskerhold ved Chalmers University of Technolgy i Sverige har nemlig udviklet en teknologi, der gør, at vi kan gemme sommerens overflod af solenergi til vinterens mørke og kulde.

Det skriver DR.

Læs også: DTU lancerer nyt initiativ inden for solenergi

Efter flere års arbejde har forskerne fundet frem til et særligt molekyle, som i væskeform kan opbevare solenergi i årevis – uden nævneværdigt spild. Og ikke nok med det, processen udleder heller ikke CO2.

”Mange tænker måske ikke på, at halvdelen af vores energiforbrug går til varme”, siger den danske professor Kasper Moth-Poulsen, som leder forskningsgruppen til DR.

Kasper Moth-Poulsens metode gemmer energien fra solens stråler ved hjælp af en særlig væske, som består af skræddersyede molekyler af kulstof, brint og kvælstof, der er arrangeret på en særlig måde rent kemisk.

”Væsken er kold hele tiden, så vi behøver ikke isolering. Energien gemmes kemisk og kan frigives, når der er brug for den”, siger han.

Kan tages i brug indenfor fem år
Indtil videre arbejder forskningsgruppen på Chalmers med at skabe det perfekte molekyle til energilagring, og arbejdet betegnes stadig som grundforskning.

Men Kasper Moth-Poulsen tror på, at teknologien er tæt på at være moden og kan tages i brug indenfor fem år.

”Det er en gammel drøm at gøre det her. Og vi har formentlig lavet nogle af de bedste molekyler, der nogensinde er lavet til det her formål”, siger han til DR.

Han ser det som en meget stor fordel, at deres væske ikke benytter sjældne jordarter eller metaller som fx moderne batterier.

Det er dog ikke kun Kasper Moth-Poulsens forskningshold, der arbejder med løsninger på området. Det samme gør professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet Mogens Brøndsted Nielsens forskerteam. Ligesom forskerne i Sverige, handler næste skridt for ham om at opskalere teknologien, så den kan bruges i praksis.

”Vi skal have styr på, hvor mange cyklusser molekylet kan klare. Og så skal prisen ned. Jeg synes, det lyder meget rimeligt med en tidsramme på fem år”, siger han til DR.

Læs også: Bornholmske tage skal teste nye solceller

I teorien kan teknologien også bruges til at lagre andre energityper. Det kræver dog, at fx vindkraft omdannes til lys først, som så kan opsuges af molekylet og gemmes.

- JMA

Inwave ApS

Sponseret

Energibesparende udendørsbelysning i alment lejlighedskompleks

SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Digitaliser dit besøgs flow

Mere fra...

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

28.11.2023Installator.dk

Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne

28.11.2023Installator.dk

Klimavenligere ovn til sanitetskeramik lanceret

28.11.2023Installator.dk

Opkøbsbølge ruller i installationsbranchen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Banedanmark

Sikringsmedarbejdere søges til Sikring Øst

Er du bidt af jernbaneteknik, og vil du være med til at sikre en grøn infrastruktur og tog til tiden?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Gustav Klauke GmbH

Intern kundeservicemedarbejder med elteknisk baggrund eller kendskab

Klauke, som er en del af Emerson Global Professional Tools, søger en intern kundeservicemedarbejder, der kan supportere salgs- og marketingaktiviteterne i Skandinavien.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en dedikeret og systematisk kollega til Produktionsteknisk afdeling

Leder du efter et deltidsjob, hvor du får glæde af det kollegiale fællesskab og samtidig mulighed for at bruge dine tekniske kompetencer? Så har vi her en mulighed for et spændende job!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en passioneret SEO- og webspecialist til vores marketingafdeling

Er du en passioneret marketingprofil med særlig interesse for de digitale kanaler, og motiveres du af at se en målbar effekt af teamets marketingtiltag? Så er du måske vores kommende kollega i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en rådgivende salgsingeniør med fokus på indeklima

Kan du både sælge tekniske produkter og samtidig være i øjenhøjde med dine kunder? Trives du med at have en afvekslende hverdag, hvor du både besøger kunder og samtidig er på kontoret for at rådgive i tekniske produkter? Har du erfaring fra ventilations- eller VVS-branchen?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main