Nye krav til ladestandere skal fremme funktionaliteten

Teknologien til elbiler og andre elektriske transportmidler udvikler sig hurtigt. Det stiller også nye krav til eltransportmidlernes infrastruktur. Derfor skal den mest anvendte standard til opladningssystemer, DS/EN 61851-1, nu revideres, og helt nye emner til standarden er også blevet foreslået.

Standarden blev implementeret som europæisk standard i 2019, men den blev allerede publiceret i internationalt regi i 2017. Foto: Arkivfoto.

Elektriske transportmidler er blevet vejen frem, når vi skal undgå brugen af fossile brændstoffer. Til elektriske transportmidler hører også ladestandere, og de skal opfylde en række krav ligesom selve transportmidlet, og de skal ligeledes CE-mærkes.

”Det betyder, at ladestanderne skal leve op til en række krav om bl.a. elektrisk sikkerhed, elektromagnetisk kompatibilitet og radioudstyr, som er underlagt relevante EU-direktiver. Den mest anvendte standardserie til at sørge for, at ladestanderne opfylder disse krav, er DS/EN 61851-serien”, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Den første standard i serien, standarden for generelle krav til konduktive opladningssystemer til el-køretøjer, DS/EN 61851-1:2019, er hamoniseret. Dette betyder, at hvis du som producent følger standarden, har du ret til at formode, at ladestanderen opfylder de sikkerhedskrav, der stilles i direktiverne, og dermed kan ladestanderen CE-mærkes.

LÆS OGSÅ: Vi skal genetablere kontakten til markedet

Du kan få indflydelse på den kommende revision af DS/EN 61851-1

Standarden blev implementeret som europæisk standard i 2019, men den blev allerede publiceret i internationalt regi i 2017. Det betyder, at den er fem år gammel, og med en konstant udvikling inden for el-køretøjer er det tid til at forny standarden.

”Derfor er der påbegyndt en revision af standarden, og hvis du har viden og interesse inden for området, har du mulighed for at være med til at udvikle indholdet i standarden og dermed få indflydelse på fremtidens krav til ladestandere”, fortæller Søren Storm.

Du kan læse mere her om udvalget S-454, der er med til at revidere standarden, og se, hvilke virksomheder der deltager i arbejdet.

Nye emner til den kommende standard

Et af de nye emner, der er foreslået til den nye version af standarden, er bi-direktionel energitransmission, som sammen med kommunikationssystemerne iht. standardserien ISO 15118 kan give mulighed for at tilbyde services som energilager for lokale, netbaserede bæredygtige energiforsyninger (vindmøller og solceller).

For at understøtte denne bi-direktionelle transmission af strøm skal kommunikationsgrænsefladen, der er elektrisk forbundet imellem ladestander og køretøj, også opdateres.

LÆS OGSÅ: Ny knivpumpe til bortpumpning af spildevand

Et andet nyt emne, der vil blive behandlet, er adapterløsninger. Når man skal oplade sin el-bil, kan adaptere imellem de forskellige ladestik, give større fleksibilitet. Men adaptere udgør potentielt en risiko for, at beskyttelsesfunktioner og kommunikation mv. ikke bliver overført imellem lade-infrastruktur og køretøj, hvilket der skal findes en løsning på.

Derudover ønskes display-visningen på eksempelvis ladestandere at blive standardiseret, således at det bliver lettere for brugerne at betjene ladestanderne, uanset hvilken stander de benytter.

Den nye udgave af standarden, DS/EN 61851-1, forventes at blive udgivet i løbet af 2025.

-AKJ

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025