Nyskabende komfortkøling

Villingshøj og Messerschmidt Klimateknik ApS har installeret komfortkøling i et kontorbyggeri i skovlunde. Systemet er et kombineret ventilations- og køleanlæg og er i øvrigt uden afløbsinstallation. Erfaringerne er gode.

Af Morten Sinding-Jensen

Solen bager fra en skyfri himmel, da jeg parkerer ved et kontorbyggeri i Skovlunde. Meget passende handler historien om et køle-/ventilationsanlæg, og jeg håber i den grad, at anlægget virker, for bilturen uden aircondition var ikke specielt morsom.

Klar til at fortælle om anlægget er de to ejere af firmaet Villingshøj og Messerschmidt Klimateknik ApS, Morten Villingshøj og Alexander Messerschmidt, samt bygherrerepræsentant Elmer Sørensen, der er ejendomsinspektør på stedet.

Oppe i skyerne
”Prøv lige at mærke den behagelige temperatur, der er herinde”, udbryder Morten Villingshøj med et stort smil, der absolut er nemmere at høre end se for hans store brune fuldskæg. Vi er nået til tredje sal. Jeg må give ham ret. Temperaturen er markant bedre på tredje sal end i stuen. ”Det er her, vi har installeret køl. Det vil sige faktisk både køl og ventilation, for dette system fungerer ved en kombination af både vand og luft, men det vender vi tilbage til. Lad os først vise dig rundt her. Vi begynder med taget.”

Som sagt så gjort. Et øjeblik efter står vi alle fire på taget i den bagende sol og varme vind, der hensætter en til Sydeuropas strande, bortset fra at vi befinder os i Ballerup og står på et næsten blødt lag tagpap! ”Som du kan se, er det her et helt almindeligt vandkøleanlæg”, fortæller Messerschmidt og viser indmaden af en af taginstallationerne. ”Vi er nået dertil, siger han og peger på det sidste køleanlæg på den mellemste fløj i kontorbygningen, der er formet som en hestesko.”

”Vi har gennemført en totalrenovering af dele af tredje sal. Med det mener jeg, at vi tager det i etaper, således at vi gør renoveringen helt færdig i den enkelte etape, inden vi fortsætter”, indskyder Elmer Sørensen. På vej ned igen bemærker Villingshøj med på samme tid entusiasme og spænding i stemmen: ”Det spændende ved denne løsning finder vi længere nede i bygningen.”

Inden vi når ned på tredje sal, runder vi lige de store ventilationsanlæg, der fortsat sørger for ventilationen i den resterende del af bygningen, og som samtidig leverer kølig og frisk luft til det nye kombinerede køle- og ventilationsanlæg hos det verdensomspændende firma Steria på tredje sal.

”Løsningen med både at fremføre luft og koldt vand til kølebaflerne i loftet er et helt centralt element i denne installation. Til at levere kølig luft har vi koblet os på det eksisterende ventilationsanlæg, forklarer Morten og stikker hovedet frem i et hul mellem de store luftkanaler.

Fransk visit viste vejen
Kort efter er vi tilbage i de lyse og indbydende omgivelser på tredje sal. ”Da vi besluttede os for at renovere denne etage, spurgte vi lejerne, om de havde konkrete ønsker til indretning eller indeklima”, fortæller Elmer Sørensen.

”Det viste sig, at man først og fremmest ønskede at udnytte midterkernen i bygningen meget bedre. Derfor blev der etableret kontorer og konferencerum her med storrumskontorer uden om. Medarbejderne i Steria havde seks års erfaring med det aktuelle indeklima og hos dem var der ingen tvivl: der skulle ske noget væsentligt med ventilationen, der var for varmt i bygningen. I samme skynding havde firmaet, der er fransk ejet, besøg af den franske direktion. Det var netop i en meget varm periode sidste år, og det udløste straks en reaktion om at gøre noget effektivt mod den megen varme i kontorerne – der måtte decideret køling til, mente man!”, beretter ejendomsinspektøren med et skævt smil.

Sådan blev det, og lige op til julen 2007 stod anlægget færdigt. Forud var der naturligvis gået en udbudsrunde, hvor flere havde budt på projektet. Her stod valget mellem et traditionelt ventilationsanlæg og det aktuelt monterede.
Et væsentligt krav fra bygherreside var, at der kun skulle være ét installationsfirma involveret i projektet.

”Erfaringerne viser, at det er betydeligt nemmere at håndtere sådan et projekt, ja faktisk hvilket som helst projekt, hvis det samme firma leverer hele løsningen. Og da vi nu havde besluttet os for at prøve den nye type køle-/ventilationsløsning fra Lindab, som Villingshøj og Messerschmidt anbefalede, lå det i kortene, at firmaet skulle levere og installere både ventilations- og køledelen”, forklarer Elmer Sørensen.

En håndfuld fordele
”Det anlæg, vi har projekteret og monteret, er leveret af Lindab og er ganske rigtigt et helt nyt koncept, men for det første har vi stor tiltro til Lindabs produkter, og for det andet har produktet naturligvis været fuldskalatestet i laboratorium, så vi havde kun grund til at have fuld tillid til dets funktionsduelighed”, understreger Villingshøj og fortsætter.

”Der er flere grunde til, at vi valgte at satse på netop denne løsning. For det første har det stor betydning for arkitekturen i et hus, hvor meget plads et ventilationsanlæg optager. Ved brug af et traditionelt ventilationsanlæg skal der ske et luftskifte seks-otte gange i timen. Det kræver typisk store rør, som fylder meget under dækket. Det aktuelle anlæg har et luftskifte på to gange i timen. Det betyder, at vi kan klare os med langt mindre rørdimensioner og derved behøver lofterne ikke at blive sænket nær så meget. Med andre ord – en fordelagtig lav installationshøjde.

Denne løsning giver for det andet ikke bare en recirkulering af luften, men tilfører rummene et frisklufttilskud. Det sker i forbindelse med lufttilførslen til kølebaflerne.

”Anlægget fungerer ved, at vi fra det traditionelle køleanlæg på taget fremfører syv grader (12 grader retur) koldt vand til ventilationskølekredsen, og 15 grader varmt vand (16 grader retur) til den sekundære baffelkreds. Systemet er indrettet således, at temperaturen i kølebaflerne altid ligger lige over dugpunktet, så det ikke drypper fra installationerne i loftet. Det giver den tredje fordel, at vi har sluppet for at montere afløbsinstallationer”.

Plexus, som installationen hedder, bygger på induktionsprincippet. Systemet tilfører ventilationsluft via induktionsdyser og denne styres derefter af faste lameller til et solmønsterformet 360 graders indblæsningsmønster. ”Det giver som den fjerde og ikke mindst vigtige fordel en mere jævn og dermed bedre fordeling af luften/kulden til rummet end ved brug af traditionelle kølebafler”, forklarer Villingshøj og fortsætter:

”Anlægget er indrettet, så der som nævnt sker en form for induktion – i et vakuum under kølebaflen suger den varme til sig. Den varme rumluft, som induceres igennem kølebatteriet, er fire-fem gange så stor som den tilførte primærluft. Lamelbatteriet som består af aluminiumslameller med kobberrør, hvori det kolde vand passerer, optager rumluftens varme gennem aluminiumslamellerne og fører den over til kobberrøret og videre via kølemediet til kølemaskinerne på taget.”

Skepsis gjort til skamme
Det fører os videre til erfaringerne med anlægget. ”Jeg vil godt indrømme, at jeg har været lidt skeptisk. Ikke i forhold til om selve systemet fungerede, og om det ville se pænt ud i lofterne, men i forhold til om det kunne levere tilstrækkeligt med kulde i de helt varme perioder”, siger ejendomsinspektøren med et skævt smil. ”Jeg ville blive hængt, hvis det ikke virkede, for det var jo netop den megen varme, som medarbejderne klagede over før, men min frygt blev gjort til skamme i maj måned, hvor varmen bankede ned over os. Det virker helt efter hensigten, og vi har overhovedet ikke haft problemer med dryp eller lignende fra baflerne”, understreger han.

”Der er en femte faktor, som vi endnu ikke har berørt. Når man opholder sig i lokalerne, oplever man langt mindre støj end ved et traditionelt ventilationsanlæg, og så der er ingen trækproblemer, hvilket må hænge sammen med den jævne måde luften tilføres lokalerne på end ellers. Det er også hvad brugerne giver udtryk for – stor tilfredshed med anlægget. Her skal man huske, at brugerne jo ikke har glemt de tidligere indeklimaproblemer.”

I dimensioneringen af kølingen er der naturligvis taget højde for brugeraktiviteten, således at der tilføres mere køling i mindre møderum end i eks. storrumskontorerne. ”Vi har taget højde for personbelastningen, antallet af varmeafgivende tekniske apparater, solindfald med mere. Selve reguleringen har vi foretaget på antallet af bafler i den enkelte zone. Over alt er der brugertilpasset indeklima inden for de enkelte zoner. Der kan manuelt reguleres på temperaturen. Det mulige udsving ligger på 22 grader +/- 1,5 grad”, fortæller Villingshøj.

Dyrere i indkøb, billigere i drift
Men et er, at det virker og fylder mindre i installationshøjde, der er også en pris forbundet med anlægget.

”Anlægsomkostningen ligger ca. 20 % over et traditionelt ventilationsanlæg. Driftsmæssigt er det dog væsentlig billigere, idet man sparer på strøm til de mange ventilationsmotorer, og så er det stort set vedligeholdelsesfrit, hvor man f.eks. ved en fancoil-løsning har filtre, der kontinuerligt skal rengøres, forklarer Villingshøj og tilføjer på falderebet:

”Jeg vil mene, at denne løsning er relevant, hvis man har mere end 100 kvm, og så skal man helst have et ventilationsanlæg i forvejen.”

Det er blevet tid at finde hjemad. Vi forlader den behageligt tempererede tredje sal og bevæger os ud i den stadig bagende sol. Bilen er bestemt ikke blevet køligere, men når jeg ikke har et kølende airconditionanlæg, må jeg klare mig med naturlig ventilation – ned med vinduet!

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024Installator.dk

Analyse: Elektrikere kan forvente at tjene 3  mio. kr. mere end humaniora-kandidater

24.04.2024Geovent

Sponseret

Geovent har opnået patent på ESA arm

23.04.2024Genvex

Sponseret

Sådan bygges et ventilationsanlæg

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

10.04.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge en Combi 185 til projektbyggeriet?

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online