Nyt system gør det nemt at genbruge badevandet
Virksomheden Flow Loop har udviklet et system, som genbruger dit badevand. Og det betyder, at der er store besparelser at hente, hvis systemet består den ultimative test: Roskilde Festival.
Virksomheden Flow Loop har lavet et nyt og simpelt system, der gør det muligt at recirkulere badevandet. Det sidste halve år er systemet blevet testet på DTU. Og senest blev det udsat for den største prøve, nemlig beskidte festivalgængere på Roskilde Festival. Arkivfoto. .
Et nyt system genbruger dit badevand, alt imens du vasker kroppen ren. Det betyder, at systemet kan spare forbrugere omtrent 85 procent vand og 75 procent energi sammenlignet med et almindeligt brusebad. Det svarer til en besparelse på omkring 5000 kroner om året pr. husstand.
”Ja, hvis du tisser i badet, kan systemet stadig rense vandet til badevandskvalitet, før du får det over hovedet. Men du kan også fravælge recirkuleringen, mens du tisser – eller bruge toilettet”, siger Simon Kolff til Ingeniøren. Han er grundlægger og direktør for Flow Loop, der står bag det bæredygtige system.
Læs også: Roskilde Festival går all in på træk og slip
Flow Loop pumper vandet op fra afløbet med en indbygget membranpumpe, leder det igennem et system af filtre og sender det igen ud af brusehovedet. Efter endt bad renser systemet sig selv, og badevandet udledes som normalt. Det oplyser Ingeniøren.
”Det er vigtigt for os, at det er nemt, ellers er der ingen, der gider eller har råd til systemet”, siger Simon Kolff til Ingeniøren.
Virksomheden har lagt vægt på, at systemet er designet på en måde, der ikke kræver en større installation eller renovering af badeværelset. Brusepanelet står på gulvet, der bærer hele aggregatet. Det kobles på vandrørene som ethvert andet armatur og fæstnes mod væggen med et par rawlplugs og et klik-system, så højt oppe, at det ikke bryder vådrumsmembranen. Herefter tilkobles strøm.
Det står til enhver tid forbrugeren frit for at frakoble systemet.
Beskidte festivalgæster er prøvekaniner
I løbet af det sidste halve år er systemet blevet afprøvet på Water DTU, hvor man har forsøgt at udfordre systemets egenskaber. Her har systemet klaret sig godt i alle tests.
”De tests, som Water DTU har gennemført, har omfattet højkoncentrerede bakteriekulturer af pseudomonas, enterokokker, colibakterier som E. coli og en del andet. Så vi har fået bekræftet, at rensningen er effektiv nok til at sikre en god badevandskvalitet – men ikke drikkevandskvalitet”, siger Simon Kolff til Ingeniøren.
Senest blev systemet så prøvekørt på Roskilde Festival, der blev betragtet som den ultimative test. Her kan der nemlig i spidsperioder komme meget pres på badesystemet, når svedige og støvede festivalgæster skal vaskes rene.
Men på trods af tidligere testresultater, der peger på vand af høj kvalitet, tillod Roskilde Kommune ikke, at nogen af festivalens gæster badede i genbrugsvandet. Derfor system kun implementeret til testformål, og vandet blev efter rensningsprocessen ledt direkte til et testapperat, som Water DTU havde opstillet.
Resultaterne er endnu ikke offentliggjorte, men inden festivalen løb af stablen, var Simon Kolff optimistisk.
- EST