Rockwool vil hjælpe europæisk klimabyggeri i gang
Med en ny videnportal på internettet sætter Rockwool gang i en massiv indsats, som skal klæde bygherrer og byggebranchen på til at tackle de gigantiske klimaudfordringer i vores bygninger. Og Rockwools indsats begrænser sig ikke til isolering.
Et af de lavenergihuse man kan læse om på Lavenergi Guiden på Rockwools hjemmeside. .
Vi har et akut behov for viden om, hvordan vi nedbringer energiforbruget i bygninger, som står for 40 procent af vores samlede energiforbrug. Det gør vores boliger og arbejdspladser til en af de største klimaudfordringer overhovedet.
En af de store hurdler for at gøre noget ved klimaudfordringen i bygninger er manglende viden hos både bygherrer og byggebranchen om, hvor langt man i dag reelt kan komme ned i energiforbrug, og hvordan man konkret gør det. Løsningerne findes allerede på markedet i form af bl.a. isolering, højisolerende vinduer og gennemtænkte varmesystemer, men den praktiske viden er ikke bredt ud. Denne mangel på viden vil Rockwool medvirke til at udfylde, så der kan komme mere gang i en klimaoptimering af byggeriet.
Ny lavenergi-guide
Det er baggrunden for, at Rockwool A/S nu lancerer en ny videnportal på internettet under navnet Rockwool Lavenergi Guiden. Portalen giver en overordnet status over energiforbruget i bygninger samt lovgivningen på området og går samtidig helt ned i detaljen med anvisninger på, hvordan man konstruerer bygninger med et lavt energiforbrug. Bl.a. via en række konkrete cases og ikke kun hvad angår isoleringsløsninger, men også alle andre elementer i lavenergi- og passivhusbyggeri. Fx er der grundige anvisninger på, hvilken type varmeanlæg man kan vælge.
Indlysende fordele
I første omgang er guiden lanceret i Danmark, næste step bliver de andre nordiske lande og herefter store dele af det øvrige EU.
Et gennemsnitshus bruger i dag, hvad der svarer til 14 liter olie pr. kvm. om året. Et hus på lavenergi- eller passivhusniveau ligger helt nede på 1 - 4 liter olie pr. kvm. om året. Så klimafordelene ved at gøre en indsats for at nedbringe energiforbruget i bygninger er indlysende vel at mærke ikke kun i nybyggeriet, der kun udgør en procent af bygningsmassen, men især i eksisterende bygninger. Det er grunden til, at vi har udviklet Lavenergi Guiden, der både giver viden og inspiration til byggebranchen, forbrugere og professionelle bygherrer, siger adm. direktør Johan Prior Knock, Rockwool A/S.
Behov for politiske tiltag
Ifølge Johan Prior Knock gøres der fra regeringens og EUs side meget for at nedbringe energiforbruget i nybyggeriet ved stramninger i direktiver og bygningsreglementer, mens der er et stort efterslæb på energirenoveringsområdet.
Markedet for energirenovering er vanskeligt at skubbe i gang, fordi hus- og bygningsejerne ikke har tilstrækkeligt med incitamenter til at komme i gang. Der er brug for politiske tiltag på dette område. Og det håber vi også, vi kan medvirke til at synliggøre både herhjemme og i det øvrige Europa ved hjælp af Lavenergi Guiden.
Vil vise at det kan lade sig gøre
Rockwools målsætning om at stille viden og knowhow til rådighed for at vise, at det er muligt at opnå et ekstremt lavt energiforbrug i byggeriet, har også udmøntet sig i en række demonstrationsprojekter, som Rockwool selv gennemfører og finansierer eller støtter på anden vis. Blandt disse projekter er flere enfamiliehuse i Danmark (to energirenoveringsprojekter og to nybyggerier). Et af dem er Golfen i Kolding (omtalt i Installatør Horisont nr. 4). Det er Danmarks første passivhusbyggeri, der opføres som etagebyggeri. Hertil kommer en række projekter i det øvrige Europa og nybyggeri i Sverige og Norge.