Sådan firedobler vi vedvarende energi på landet

Landdistrikternes Fællesråd har i flere omgange præsenteret elementer for flerdobling af produktion af vedvarende energi på landet, med lokal opbakning. I forlængelse af organisationens udspil ”Green New Deal” i maj måned i år, præsenteres de endelige anbefalinger, som skal sikre en udbygning og skabe lokal opbakning.

Landdistrikternes Fællesråd anbefaler en kompensationsmodel, der omfordeler langt flere penge til naboer, lokalsamfund og kommune, og som kan bidrage til udvikling i landdistrikterne. ”Vi deler regeringens ambitioner om at øge produktionen af grøn energi, men det skal være en ordentlig og rimelig kompensation til naboerne og lokalsamfundene, som skal skabe rammerne for en ny positiv udvikling i de lokalsamfund og landsbyer, som ligger i nærheden af de nye store energianlæg”, udtaler formand Steffen Damsgaard. Foto: Mads Krabbe..

Landdistrikternes Fællesråd anbefaler en kompensationsmodel, der omfordeler langt flere penge til naboer, lokalsamfund og kommune, og som kan bidrage til udvikling i landdistrikterne.

De centrale elementer er ordentlig kompensation til de nærmeste naboer, ordentlig kompensation samt udviklingsmidler til lokalsamfundene, klare rammer for omplacering af boliger i det åbne land, samt midler til service og anlæg til de kommuner, som vil bidrage til, at der kan produceres mere vedvarende energi. 

”Vi deler regeringens ambitioner om at øge produktionen af grøn energi, men det skal være en ordentlig og rimelig kompensation til naboerne og lokalsamfundene, som skal skabe rammerne for en ny positiv udvikling i de lokalsamfund og landsbyer, som ligger i nærheden af de nye store energianlæg”, udtaler formand Steffen Damsgaard.

Konkret foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at 15 procent af energianlæggenes årlige produktionsværdi i anlæggets levetid, fordeles mellem naboer, lokalsamfund og kommune. Den resterende del af de 15 procent, som ikke udbetales til naboerne, skal fordeles mellem kommunen og de nærmeste lokalsamfund. Her bør halvdelen af beløbet reserveres til kommunen til brug for drift eller anlæg, uden modregning i bloktilskuddet, mens den anden halvdel målrettes en lokal fond, som tilknyttes lokalrådene i det eller de nærmeste berørte lokalsamfund.

”Naboer bør kompenseres mindst dobbelt så meget som i dag, hvis vi skal fremme den lokale opbakning til vindmøller og solcelleparker. Derfor mener vi, at det er rimeligt, at 15 procent af produktionsværdien går til dem, der bor tættest på energianlæggene. På den måde vil byrder og gevinster i langt højere grad følges ad”, understreger Steffen Damsgaard.

Læs også: På vej mod 1 million elbiler – sådan får vi styr på infrastrukturen

Landdistrikternes Fællesråd anbefaler desuden, at regeringen opstiller krav om, at de nærmeste naboer og lokalråd bliver en aktiv part i processen og indgår i et tæt samarbejde med kommunen og energiselskab om planlægning af energianlægget. Det indebærer også, at lokalsamfundet kan få medejerskab i vindmølle- og solcelleparker.

”Med en rimelig økonomisk kompensation til naboer, lokalsamfund og kommune samt klare procedurer for lokal medbestemmelse og medejerskab kan vi skabe langt mere opbakning til solceller og vindmøller på land. Men det får man altså ikke med de signaler, der er afsendt fra regeringen”, afslutter Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd foreslår desuden, at der oprettes en vejledningsenhed med en vidensbank med de gode eksempler på at skabe opbakning til nye vedvarende energianlæg. Dertil skal enheden kunne vejlede lokalsamfundene om blandt andet lokale energifællesskaber.

- PiB

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

TOTO

Sponseret

TOTO passer på alle cisterner

Mere fra...

04.12.2023Installator.dk

Indkøbsforeningen DJ Supply A/S ekspanderer

04.12.2023Installator.dk

Tilskudspuljer lukkes for i år uden at være tømt

01.12.2023Installator.dk

Klimaambitioner kræver mia-investeringer i elnettet

01.12.2023Installator.dk

Stifter og direktør slipper roret i CBRE Teknisk servicepartner

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main