Sådan har vi gjort
Det er nødvendigt, men tager tid. Det drejer sig nemlig om at ændre eksisterende rutiner. Sådan beskriver driftsleder Lars Teil fra A/S Storebæltsforbindelsen implementeringen af ATEX-direktivet.
Hovedparten af de områder, som på grund af eksplosionsfare er omfattet af ATEX-direktivet, er i tunnelen..
Af Helle Sinding-Jensen
ATEX har fyldt meget i Lars Teils arbejdsliv de sidste to år, hvor han har arbejdet som driftsleder i teknisk afdeling på A/S Storebæltsforbindelsen. Afdelingen har ansvaret for alle installationer på broen og i tunnelen.
Da jeg startede i virksomheden for cirka to år siden, var implementeringen af ATEX et af de projekter, som lå og ventede på mig, siger Lars Teil og fortæller, hvordan implementeringen blev grebet an.
Hovedparten af områderne, hvor der er eksplosionsfare, er i tunnelen. Så sammen med vores rådgiver gennemgik vi alle installationerne i tunnelen og derefter instruktioner, beredskabsplaner osv. På den måde kunne vi se, hvor direktivets nye krav blev overholdt, og hvor de ikke blev det, i forhold til den oprindelige klassifikation. Herefter lavede vi en handlingsplan for de tiltag, som var nødvendige at gennemføre.
Næste skridt var at få afmærket de områder (zone-klassifikationer), hvor der er eksplosionsfarlig atmosfære (Ex-områderne).
Krav til håndværkerne
Et af punkterne i handlingsplanen var uddannelse til alle.
Alle driftslederne i teknisk afdeling og de arbejdsledere, som arbejder i tunnelen fik et ATEX-kursus, siger driftslederen og pointerer, at de eksterne håndværkere, som fast arbejder i tunnelen, også fik tilbudt uddannelse i ATEX.
De skal, såvel som alle andre håndværkere, som arbejder for os, overholde kravene i ATEX. De eksterne håndværkere, som ikke har været en del af vores uddannelsesforløb, skal dokumentere, at de ved, hvilke regler der gælder, når man skal arbejde i eksplosionsfarlig atmosfære, og at deres udstyr er certificeret til det. Det tjekker vores kontrolrumspersonale, før de udsteder den arbejds- og/eller ildtilladelse, man ifølge direktivet skal have for at arbejde i Ex-områderne, tilføjer driftslederen.
Gode råd
Ifølge driftslederen har det været en udfordring at få styr på alle detaljer. Han giver et eksempel:
Gennemgangen af alle motorventiler i tunnelen viste, at de var Ex-mærkede (godkendte til anvendelse i eksplosionsfarlig atmosfære). Men ved monteringen blev der brugt ganske almindelige forskruninger og ikke Ex-mærkede som krævet.
En anden udfordring for A/S Storebæltsforbindelsen har været at få folk til at tænke anderledes. Noget, man har gjort på én måde de sidste 10 år, skal pludselig gøres anderledes. Det kræver tilvænning.
Nu er der gået fem-seks måneder siden, vi implementerede de nye ting, og nu er det blevet en vane. Som en af de ansatte i kontrolrummet sagde, da det blev diskuteret, om udstedelsen af arbejdstilladelser gav meget ekstraarbejde. Vi skal jo bare gøre det, vi plejer, blot skrive det ned på et stykke papir.
Til slut kommer driftslederen med et par gode råd til alle, som er eller skal i gang med at implementere direktivets krav.
Start i god tid og afsæt god tid, for det tager tid, selvom det primært er eksisterende arbejdsrutiner, der skal ændres. Og husk altid at inddrage dem, som bliver berørt af kravene. Det fremmer ikke forståelsen for nye ting, hvis folk føler, at de bliver trukket ned over hovedet på dem, slutter Lars Teil.