Seks tips til at spare penge på elregningen

Elpriserne stiger og stiger, hvorfor større elregninger er uundgåelige for langt de fleste danskere. Ekspert deler her en række enkle tiltag, der formentlig vil kunne mindske de fleste boligejeres fremtidige el-udgifter mærkbart.

”Hvis du har mulighed for at lade en række af dine el-apparater op om natten, kan dette anbefales, da elpriserne som regel er allerlavest i tidsrummet 00:00-06:00”, fortæller Jesper Nørskov Jensen. Arkivfoto..

I august 2021 var den gennemsnitlige rene elpris omkring 0,83 kroner pr. kWh. Et år senere – altså i august 2022 – lød den gennemsnitlige rene elpris på 4,57 kroner pr. kWh for danskere bosat vest for Storebælt, mens danskere bosat øst for Storebælt slap med 4,50 kroner pr. kWh.

De massive prisstigninger på strøm, vi har oplevet i løbet af det seneste år, har naturligvis ført til - og fører fortsat til - højere strømudgifter for danskerne. Derfor vil langt de fleste danskere opleve at få markant større elregninger i år end sidste år.

Dog vil det for en stor del af danskerne være muligt at iværksætte en række initiativer, der vil kunne mindske fremtidige el-udgifter, og nedenfor deler Jesper Nørskov Jensen, der er medindehaver af energioptimeringsportalen Eltjek24.dk, sine seks bedste tips til netop dette.

1) Skift til et billigt elselskab
”Siden 2003 har vi i Danmark haft et frit elvalg, hvilket betyder, at vi siden dengang frit har kunnet vælge, hvilket elselskab vi ønsker at få vores strøm leveret via. Selvom vi har haft et frit elvalg i så mange år, som vi har, er det faktisk overraskende få, der aktivt tager stilling til, hvilket elselskab der skal servicere dem, og det er – i mine øjne – en skam”, forklarer Jesper Nørskov Jensen og fortsætter:

”Særligt fordi der kan være en del penge at spare ved aktivt at tage stilling til, hvilket elselskab der skal levere ens strøm. Der ses nemlig relativt store prismæssige forskelle de forskellige elselskaber imellem, og det være sig altså både i forhold til abonnement-satser og kWh-priser. Et tip er derfor at sætte sig ind i, hvilke elselskaber der over tid byder på de mest favorable priser og så skifte til et af disse”.

Læs også: Sådan kan en helt almindelig familie spare 42.000 kr. årligt på energiregningen

2) Brug strøm på de billigste tidspunkter
”Mange danskere har en el-aftale, hvor kWh-prisen, der betales, er variabel. En variabel prisaftale indebærer, at den pris, man betaler for sin strøm, er betinget af her-og-nu-prisen på el-børsen. Hvis du har en sådan aftale, vil du kunne spare penge på din elregning ved at undlade at bruge særligt meget strøm på de tidspunkter af døgnet, hvor strømprisen som regel er allerhøjst”, udtaler Jesper Nørskov Jensen og fortsætter:

”Som med alle andre handelsvarer er strømprisen påvirket af udbud og efterspørgsel, og som regel er efterspørgslen på strøm størst i de dagtimer, hvor flest er hjemme. Særligt fra klokken 17:00 til 20:00 plejer kWh-priserne at være høje, hvorfor du med fordel kan bestræbe dig på at bruge så lidt strøm som muligt i disse timer. Som bemærket spiller udbuddet også en stor rolle for strømprisen, og da en stor del af strømmen i Danmark produceres via vind- og solenergi, øges udbuddet på dage med meget vind og sol. På sådanne dage vil prisen på strøm derfor være yderst fornuftig, mens den formentlig vil være højere på vindstille dage uden sol”, forklarer Jesper Nørskov Jensen og fortsætter:

”Hvis du har mulighed for at lade en række af dine el-apparater op om natten, kan dette anbefales, da elpriserne som regel er allerlavest i tidsrummet 00:00-06:00”.

Læs også: Offentlige bygninger skal spare på energien

3) Skift til LED-pærer  
”Når det kommer til belysningen af ens hjem, kan der være en del besparingsmuligheder. Først og fremmest gavner det naturligvis ens elforbrug, hvis alle hjemmets beboere husker at slukke lyset, når de forlader et rum. Derudover kan der være en del penge at spare på elregningen ved at skifte alle hjemmets pærer til LED-pærer”, forklarer Jesper Nørskov Jensen og fortsætter:

”Hvis du udskifter en glødepære med en LED-pære, vil du kunne forvente en besparelse på cirka 78 procent. Udskifter du en sparepære med en LED-pære, vil besparelsen være en anelse mindre, men stadigvæk omkring 50 procent”.

4) Bevægelsessensorer på udendørsbelysningen
”Hvis du har en tendens til at glemme at slukke udendørsbelysningen, vil en fornuftig løsning på dette være at opsætte bevægelsessensorer til at styre netop denne belysning. Med bevægelsessensorer vil udendørsbelysningen nemlig blot tændes i tilfælde af bevægelse. Når der har været en periode uden bevægelse i området, hvor bevægelsessensorerne er placeret, vil lyset automatisk slukke. Med et sådant setup vil du dermed kunne undgå, at din udendørsbelysning kommer til at brænde natten over og dagen igennem grundet din glemsomhed”, forklarer Jesper Nørskov Jensen.

5) Investér i solceller
”Opsætning af solceller er en bekostelig affære, hvorfor det naturligvis ikke er alle, der vil have mulighed for dette. Hvor om alting er, er der dog to helt centrale argumenter for, hvorfor det kan være fornuftigt at bruge mellem 50.000 og 150.000 kroner på at installere solceller på sit parcelhus”, forklarer Jesper Nørskov Jensen og uddyber:

”Det ene argument er, at opsætning af solceller er en investering, der med tiden bliver tjent hjem, da ens kommende elregninger bliver lavere. Det andet argument er, at solenergi er en vedvarende energikilde, hvorfor opsætning af solceller vil bidrage til at accelerere den grønne omstilling”.

6) Sluk på stikkontakten for dine el-apparater
”Selvom langt de fleste godt ved, at der kan være penge at spare ved at undgå at benytte et el-apparats standby-funktion, er der stadigvæk rigtig mange mennesker, som ikke husker at slukke på kontakten for deres elektroniske apparater, når de er færdige med at benytte dette”, fortæller Jesper Nørskov Jensen og fortsætter:

”Denne glemsomhed er dog ikke gratis. Der er nemlig lavet en række udregninger, som viser, at en gennemsnitsfamilie, kan spare omkring 10-15 procent på deres elregning, hvis blot alle familiemedlemmer husker at slukke for hjemmets el-apparater på stikkontakten frem for at benytte apparaternes standby-funktion”, afslutter Jesper Nørskov Jensen.

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

03.10.2024Installator.dk

Hansgrohe har ansat ny salgskonsulent i distrikt Sjælland og øerne

03.10.2024Installator.dk

ARC nomineret til Fjernvarmeprisen

16.09.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

11.09.2024Installator.dk

Energioptimering gjort simpel: ReMoni tilbyder en løsning, der finansierer sig selv

04.09.2024Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

21.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Genanvendt afbryder kan spare Danmark for 200.000 ton CO2

16.08.2024DANSANI A/S

Sponseret

Fuldt fokus på miljøet

12.08.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som førende aktør i rådgivning om dekarbonisering i byggebranchen

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle