Sikkerhedsstyrelsen til solcelleejere: jeres anlæg kan give livstruende stød

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer ejere af solcelleanlæg til at tjekke hvilken type fejlstrømsafbryder, der er opsat ved deres solcelleinstallation. Der kan nemlig være fare for livstruende elektrisk stød, hvis fejlstrømsafbryderen ikke fungerer, og solcelleinverteren fejler.

Alle ejere af solcelleanlæg bør hurtigst muligt gennemgå deres installation for at sikre, at anlægget har en korrekt type fejlstrømsafbryder monteret. Sådan lyder meldingen i dag fra Sikkerhedsstyrelsen.

En test af ti invetere sammenholdt med en gennemgang af produkternes installationsvejledninger, har nemlig afdækket, at der kan være en sikkerhedsrisiko, hvis solcelleinstallationer har en ukorrekt type fejlstrømsafbryder monteret.

Læs også: Solcellemarkedet lever stadig

Testen, som er udført af et akkrediteret laboratorium på vegne af Sikkerhedsstyrelsen, viste, at langt de fleste testede invertere kræver en fejlstrømsafbryder af type B, men den oplysning mangler i mange de af undersøgte installationsvejledninger.

Tilsyn på knapt 500 solcelleanlæg har vist, at langt hovedparten af anlæggene er installeret med en fejlstrømsafbryder af type A. Når man sammenholder resultaterne fra tilsyn med testresultater og gennemgang af installationsvejledningerne, er det altså styrelsens samlede vurdering, at mange solcelleanlæg kan være forsynet med en ukorrekt type fejlstrømsafbryder, der ikke yder beskyttelse.

Risiko for stød og brand
”Et solcelleanlæg er et lille, privat elværk, der er forbundet til elnettet. Fejl ved installationen kan både give livsfarlige elektriske stød og være årsag til brand. Derfor er det meget vigtigt, at installationen er korrekt udført, og at der er en fejlstrømsafbryder, som træder til, hvis der opstår en fejl, siger pressechef Dorthe G. Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen.

En fejlstrømsafbryder af type A er den almindelige type i private boliger. Den er også tilstrækkelig ved nogle typer af solcelleinvertere, men er der risiko for en fejlstrøm over 6 mA jævnstrøm fra solcelleanlægget, kræver både sikkerhed og lovgivning en type B. Det skal fremgå af fabrikantens installationsvejledning, hvilken type fejlstrømsafbryder anlægget kræver, mens den autoriserede elinstallatør skal sikre, at en installation er udført korrekt efter stærkstrømsbekendtgørelsen.

Styrelsen har i forbindelse med sin sagsbehandling udstedt fem påbud til importører/producenter om at korrigere deres vejledninger, så de indeholder oplysning om korrekt valg af fejlstrømafbryder.

-LA

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

08.07.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

03.07.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Ny profilvideo for Ecofoss

03.07.2024GN Belysning A/S

Sponseret

DIOLUM PLF SLIM

02.07.2024Alcadon ApS

Sponseret

Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

02.07.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport afslører udfordringer for tovejsopladning af elbiler i Europa

28.06.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Unikke resultater skab med LED lysskinner til Troldtekt

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle