Sikkert men dyrt

Budgetterne skal være lidt højere, når der fremover skal bygges nyt, hvad enten det er kontor- eller boligbyggeri. Nye krav til brandsikkerhed i forbindelse med ventilation kan mærkes på prisen for det endelige byggeri.

Den 15. februar skulle en ny norm for brandsikring af ventilationsanlæg være trådt i kraft, det gjorde den bare ikke. Den nye norm, som skal nedsætte risikoen for at en brand udvikler og spreder sig i en bygning, er blevet forsinket af uenigheder om dele af indholdet, så man på nuværende tidspunkt forventer en ikrafttræden pr. 15. april, men med en overgangsperiode på et halvt år. Ifølge Henning Grønbæk, Exhausto Institute, handler uenigheden især om anvendelsen af plastmateriale i ventilationssystemer i parcelhuse.

Normen øger kravene til dem, der arbejder med ventilation, også prisen på ventilation bliver en anden. Se de tre regneeksempler i boksen.

Den nye norm erstatter DS 428, 2. udgave 1986 samt eventuelle tillæg og rettelsesblade. I overgangsperioden kan både den nye og den gamle norm følges, så længe det gøres konsekvent, man kan altså ikke plukke lidt fra den ene og lidt fra den anden.

Brandceller og brandsektioner
Normen opererer med hhv. brandceller og brandsektioner, hvor celler er rum, mens sektioner populært sagt er en enhed med flere rum i tilknytning til hinanden. For eksempel betragtes en lejlighed eller et parcelhus (boligenhed i anvendelseskategori 4) som en brandsektion. En brandcelle kan være et klasseværelse eller et kontor.

”Ifølge den nuværende norm er der ikke røgspjæld mellem brandcellerne. Det bliver et krav med den nye norm, og det vil selvfølgelig gøre ventilationen dyrere. Man kan slippe for røg- og brandspjæld, hvis der fx er mere end én udgang fra brandcellen, og den ene udgang fører direkte ud i det fri,” siger Henning Grønbæk.
Krav til røg- og brandspjæld fremgår af normen, DS 428, 3.udgave.

Krav til placering og installation
Ud fra ønsket om et højere sikkerhedsniveau har man forbudt opstilling af ventilationsanlæg i tagrum, hvor etageadskillelsen kan blive truet i forbindelse med brand.
Ventilationsaggregater skal opstilles i et selvstændigt ventilationsrum, der udgør en selvstændig brandcelle og skal leve op til de samme krav.
Ifølge det seneste udkast til ny norm skal aggregater og ventilatorer være udført af materiale klasse A2-s1, d0, metal med et smeltepunkt ikke under 850 grader.
Er der knyttet varmegenvinding til anlægget, skal komponenterne indbygges i kanal/aggregat med en tilsvarende varmebestandighed.
Kanaler i plast, som altså for øjeblikket er til diskussion, kan i nogle tilfælde anvendes, men der er begrænsninger, og kravene til brand- og røgspjæld er skærpede.
Også kravene til afprøvning, dokumentation og vedligehold er skærpet.

En tur på kursus
For de projekterende indebærer den nye norm så mange ændringer, at de i stort tal har meldt sig til DANVAK’s kurser, hvor der undervises i den nye brandnorm. Der er i alt udbudt fire kurser, og de tre er for længst fyldt op.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

09.07.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Wicotec Kirkebjerg leverer tekniske installationer til nyt avanceret stamcellecenter

08.07.2025Genvex

Sponseret

Derfor er ventilation bedre end udluftning

19.06.2025Genvex

Sponseret

Nu banker sommeren på døren – er dit ventilationsanlæg klar til varmen?

03.06.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til Herlufsholms Idrætscenter – helt enkelt!

22.05.2025Geovent

Sponseret

Vi skaber løsninger, der gør en forskel – nu med EU-patent på vores ESA-arm!

08.05.2025Genvex

Sponseret

Combi Blueline – ventilation, køl, varme og varmt brugsvand i ét anlæg

08.05.2025Geovent

Sponseret

Moores Biscuits reducerede energiforbruget med 30% - med en løsning fra Geovent

07.05.2025Genvex

Sponseret

Mød Genvex på VVS’25

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup