Sikkert men dyrt

Budgetterne skal være lidt højere, når der fremover skal bygges nyt, hvad enten det er kontor- eller boligbyggeri. Nye krav til brandsikkerhed i forbindelse med ventilation kan mærkes på prisen for det endelige byggeri.

Den 15. februar skulle en ny norm for brandsikring af ventilationsanlæg være trådt i kraft, det gjorde den bare ikke. Den nye norm, som skal nedsætte risikoen for at en brand udvikler og spreder sig i en bygning, er blevet forsinket af uenigheder om dele af indholdet, så man på nuværende tidspunkt forventer en ikrafttræden pr. 15. april, men med en overgangsperiode på et halvt år. Ifølge Henning Grønbæk, Exhausto Institute, handler uenigheden især om anvendelsen af plastmateriale i ventilationssystemer i parcelhuse.

Normen øger kravene til dem, der arbejder med ventilation, også prisen på ventilation bliver en anden. Se de tre regneeksempler i boksen.

Den nye norm erstatter DS 428, 2. udgave 1986 samt eventuelle tillæg og rettelsesblade. I overgangsperioden kan både den nye og den gamle norm følges, så længe det gøres konsekvent, man kan altså ikke plukke lidt fra den ene og lidt fra den anden.

Brandceller og brandsektioner
Normen opererer med hhv. brandceller og brandsektioner, hvor celler er rum, mens sektioner populært sagt er en enhed med flere rum i tilknytning til hinanden. For eksempel betragtes en lejlighed eller et parcelhus (boligenhed i anvendelseskategori 4) som en brandsektion. En brandcelle kan være et klasseværelse eller et kontor.

”Ifølge den nuværende norm er der ikke røgspjæld mellem brandcellerne. Det bliver et krav med den nye norm, og det vil selvfølgelig gøre ventilationen dyrere. Man kan slippe for røg- og brandspjæld, hvis der fx er mere end én udgang fra brandcellen, og den ene udgang fører direkte ud i det fri,” siger Henning Grønbæk.
Krav til røg- og brandspjæld fremgår af normen, DS 428, 3.udgave.

Krav til placering og installation
Ud fra ønsket om et højere sikkerhedsniveau har man forbudt opstilling af ventilationsanlæg i tagrum, hvor etageadskillelsen kan blive truet i forbindelse med brand.
Ventilationsaggregater skal opstilles i et selvstændigt ventilationsrum, der udgør en selvstændig brandcelle og skal leve op til de samme krav.
Ifølge det seneste udkast til ny norm skal aggregater og ventilatorer være udført af materiale klasse A2-s1, d0, metal med et smeltepunkt ikke under 850 grader.
Er der knyttet varmegenvinding til anlægget, skal komponenterne indbygges i kanal/aggregat med en tilsvarende varmebestandighed.
Kanaler i plast, som altså for øjeblikket er til diskussion, kan i nogle tilfælde anvendes, men der er begrænsninger, og kravene til brand- og røgspjæld er skærpede.
Også kravene til afprøvning, dokumentation og vedligehold er skærpet.

En tur på kursus
For de projekterende indebærer den nye norm så mange ændringer, at de i stort tal har meldt sig til DANVAK’s kurser, hvor der undervises i den nye brandnorm. Der er i alt udbudt fire kurser, og de tre er for længst fyldt op.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

28.04.2025Genvex

Sponseret

Ses vi på VVS-messen 2025?

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

NYHED: EPS kanalsystem til varmegenvindingsventilation – effektiv og tidsbesparende

23.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Du kan ikke styre noget, du ikke måler

15.04.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til padelspillere hos Match Padel i Silkeborg!

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025