Skæve regler står i vejen for grøn strøm

Ålsrode Smede og Maskinfabrik i Grenaa har fået sat 1400 kvadratmeter solceller op på tagene, men snørklede regler tvinger virksomhedens direktør, Brian Basse, til at slukke for anlæggene, på tidspunkter hvor private forbrugere ellers kunne få glæde af den overskydende, grønne strøm.

Direktør Brian Basse har for egen regning opsat 1400 kvadratmeter solceller på industribygningernes tage. ”Det gør vi, fordi vi gerne vil sætte et grønnere aftryk for vores firma. Vi har et ansvar for at bringe vores CO2-aftryk ned, og det kan vi gøre for eksempel ved at sætte solceller op”, siger Brian Basse. Foto: Ålsrode Smede & Maskinfabrik. .

Hos Ålsrode Smede & Maskinfabrik har man gennem lang tid arbejdet for at dreje virksomheden i en mere grøn retning og har især lavet mange markante energibesparende tiltag. Men flere gange har virksomheden stødt panden mod en mur af underlige love og regler, der gør den grønne omstilling vanskelig.
Senest har direktør Brian Basse trodset manglende økonomisk støtte og for egen regning fået opsat 1400 kvadratmeter solceller på industribygningernes tage.

”Det gør vi, fordi vi gerne vil sætte et grønnere aftryk for vores firma. Vi har et ansvar for at bringe vores CO2-aftryk ned, og det kan vi gøre for eksempel ved at sætte solceller op”, siger Brian Basse.

De mange solceller sørger for omkring halvdelen af virksomhedens strømforbrug i dagtimerne, når maskinerne kører. Når det er weekend eller for eksempel sommerferie, producerer solcelleanlæggene en stor mængde grøn strøm, som Brian Basse vil sende ud til private forbrugere på el-nettet. Men så fik han en besked, der kom bag på ham.
Det viser sig nemlig, at når strømpriserne er i minus, som de har været indimellem gennem en lang periode med svingende el-priser, skal Brian Basse betale penge for den overskydende, grønne strøm, som hans solceller producerer. Samtidig skal han betale en afgift for at sende strømmen ud på el-nettet.

”Vi gør det her for at tage et socialt ansvar, men det bliver vi så straffet for. Det virker helt håbløst, at jeg – når jeg nu har muligheden for at producere en masse grøn strøm, som politikerne også efterspørger – ikke kan få lov at dele ud af den uden at skulle betale for det”, siger han.

Derfor har han nu været nødt til at få en elektriker til at montere en computer, der går ind og tjekker el-priserne. Når de går i minus, slukker computeren automatisk for solcellerne.

”Det giver jo ingen mening, at man kan få gratis strøm, og så skal man slukke for det. Det er jo helt tosset”, siger Brian Basse.

Læs også: Elbilister i København kan få billigere strøm

Modsat andre brancher har der ikke været nogen økonomisk støtte at hente for Brian Basse og virksomhedens investering i solcellerne. Alle udgifterne har virksomheden selv stået for, og Brian Basse gætter på – alt afhængig af el-priserne – at det kan være tjent ind igen på 6-8 år.
I princippet kunne han sætte endnu flere solceller op, men hvis han gør det, skal han betale endnu flere penge for at få lov at køre den grønne strøm ud på el-nette, så det vil ikke give mening for Brian Basse.

”Så kommer der til at gå alt for mange år, før det er betalt ind igen. Det kan ikke betale sig, selv om det burde”, siger Brian Basse og håber, at der er nogle politikere, der vil se på reglerne på området.

Fakta om maskinfabrikkens grønne tiltag:

Ålsrode Smede & Maskinfabrik har gennemgået produktionen til mindste detalje for at blive så grønne som muligt.
 Fabrikkens egne solcelleanlæg producerer halvdelen af den strøm, der bruges hver dag.
 99 procent af virksomhedens belysning kommer fra LED.
 90 procent af varmen fra udsugningen skydes tilbage i bygningen via Genvex.
 Alle maskiner slukker automatisk ved tomgang for at spare strøm.
 Varmen slukkes automatisk, når porte til bygninger lukkes op.
 Varmen lukker uden for normal arbejdstid og i weekender.
 Varmen i møderum skrues ned, når de ikke bruges og skrues automatisk op, når de er i brug.
 Alle ældre motorer på anlæg er skiftet til strømbesparende modeller.
 Fabrikken opvarmes med fjernvarme.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning