Skoler kan sige godnat til elforbrug
Der er også travlt på de danske skoler om natten. Energiforbruget kører nemlig på fuldt tryk, viser nye tal fra Elsparefonden. Men sådan behøver det ikke at være. Risbjerskolen i Hvidovre har på bare et år halveret det natlige elforbrug.
Nye tal fra Elsparefondens Se Elforbrug viser, at store dele af de danske skolers elforbrug sker om aftenen og natten. I gennemsnit er det over 40 procent af strømmen, der sluges mellem 17 og 07, hvor der de fleste steder ikke er ret meget aktivitet.
Strømslugerne uden for skoletid er ofte udstyr, der kan justeres efter skolens behov såsom ventilationsanlæg, belysning og it-udstyr. Det handler om, at skolen får det lokaliseret, og derefter kan de med enkelte tiltag komme det unødvendige elforbrug til livs. Driftsoptimeringer på skoler er en miljømæssig og økonomisk god forretning, siger kundechef Christian Jarby fra Elsparefonden.
Det behøver dog ikke at være sådan.
Halverede forbruget
Risbjergskolen i Hvidovre Kommune har på blot et år halveret deres elforbrug om natten. Skolens månedlige elforbrug er fra 2007 til 2009 faldet med 7.000 kWh, og i samme periode er skolens natforbrug mere end halveret. Det giver en besparelse på omkring 10.000 kroner om måneden penge, der frit kan bruges til andre ting.
Vi var godt klar over, at der var et stort el-spild på ventilationsanlægget, og at lyset ikke altid blev slukket. Derfor fik vi lavet nogle konkrete beregninger, der viste et stort besparelsespotentiale, fortæller Lena Drasbeck, der er teknisk serviceleder på Risbjergskolen.
Spar på lys og luft
Både ventilation og varme viste sig at køre for fuldt drøn, og derfor fik skolen installeret et CTS-anlæg, der er et system, som styrer og regulerer bygningens ventilationsanlæg. Nu er anlægget tilpasset skolens behov og kører kun fra klokken 6.30 til 14. Risbjergskolen har også fået bevægelsesfølere på ventilation og lys, så begge dele først aktiveres, når lærere og elever er til stede på skolen. Hvis solen giver tilstrækkeligt lys indenfor, tænder lyset slet ikke.
De penge, vi sparer, kommer jo os selv til gode, så det er en gulerod, og derudover er det bare sjovt at gøre en forskel og tage et ansvar, siger Lena Drasbeck.