Solcelle-boom forpligter

Solcelleanlæggene sælger som aldrig før i Danmark. I begyndelsen af året var der registreret omkring 3000 anlæg. Til nytår er tallet steget til 25.000, mener Energinet.dk, som ejer den danske el-infrastruktur. Denne dramatiske vækst stiller enorme krav til modernisering af det offentlige el-net. Det viser et afgangsprojekt til topkarakter fra Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole.

Det offentlige el-net skal forbedres, hvis det skal kunne håndtere en fremtid, hvor en stor del af strømmen kommer fra solcelleanlæg. Det konkluderer rapporten ”Lavspændingsnettet – et net med nye udfordringer”. .

En nyligt offentliggjort undersøgelse fra Dansk Energi, Energinet.dk og Dong Energy anslår, at cirka 8 procent af elforbruget i Danmark i 2030 vil være dækket af solenergi. Og hvis mere aggressive støtteordninger bliver søsat, kan solcelle-dækningen endog komme helt op og nærme sig 13 procent.

Disse udsigter er rosenrøde set med CO2-briller. Hele merproduktionen kan imidlertid ende i energispild eller teoretisk set strømsvigt, hvis det offentlige el-net ikke bliver forberedt til de nye tider, viser rapporten ”Lavspændingsnettet – et net med nye udfordringer”. En rapport, som er udarbejdet af elinstallatør Bo Reckeweg som et afgangsprojekt fra Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole.

Bo Reckeweg, blev uddannet elektriker i 1983, men bestred efterfølgende igennem 25 år et job i en grossistvirksomhed. Rapporten markerer hans tilbagevenden til el-branchen. Opgaven blev bedømt til topkarakteren 12, og installatørernes organisation TEKNIQ har efterfølgende kåret Bo Reckeweg til skolens bedste dimittend 2012. Rapporten kan erhverves ved henvendelse til Bo Reckeweg på e-mail bo-reckeweg@mail.dk .

”Min rapport rummer en række anbefalinger til, hvordan eldistributørerne kan holde trit med udviklingen. Hvis vi ønsker at få det maksimale ud af de mange nye solcelleanlæg - og hvis forsyningssikkerhed og kvalitet samtidig skal være i top, kræver det handling meget snart,” siger Bo Reckeweg.

Gode råd er gratis
En relativt billig og lavpraktisk forbedring består i netforstærkning, konkluderer rapporten. Det betyder kort og godt, at der skal anvendes kraftigere lavspændningskabler, som kan lægge ryg til en eksplosivt stigende belastning på en sommerdag.

Rapporten berører også valg af inverter – altså den anordning, som omdanner jævnstrøm fra solceller til 230 volt vekselstrøm, som kan bruges i husholdningen eller sendes ud på elnettet.

”Jeg anbefaler, at tre-fasede, selvregulerende invertere gøres obligatoriske. Det ville slå et stort slag for forsyningssikkerheden. Alternativt skal net-selskabet have ret til at bestemme, hvilken fase den enkelte solcelle-ejer skal koble sig på. Derved undgår vi skævvridning og ubalance i nettet og dermed teoretisk risiko for strømsvigt,” forklarer Bo Reckeweg.

Det kloge lavspændingsnet
På lidt længere sigt anbefaler Bo Reckeweg, at både private invertere og lokale netstationer bliver fjernstyret og –monitoreret, således at de mange anlæg løbende kan kontrolleres og finjusteres.

”Det giver god mening både for en sikkerheds skyld og for at kunne garantere, at der altid er ’plads’ til en overproduktion fra solcelle-anlæg, når solen skinner fra en skyfri himmel,” forklarer han.

”Hvis vi får så mange små elproducenter, som det ser ud til, bør lavspændingsnettet også blive en del af fremtidens fleksible og intelligente elsystem, ’Smart Grid’, hvor supercomputere styrer produktion, transport og forbrug af el. Ellers kan det ende med spild af både energi og penge,” mener den nyuddannede elinstallatør.

Hvem skal nu betale?
Det aktuelle solcelle-boom skyldes prisfald på anlæg, gunstige fradragsordninger samt den såkaldte nettomålerordning. Den medfører, at man som privat solcelle-ejer først og fremmest bruger den el, man selv har produceret – og at man bliver belønnet for den eventuelle overskydende el, som sendes ud på det offentlige el-net. Dette faktum bør også give netselskaberne anledning til nogle principielle overvejelser, mener Bo Reckeweg:

”Der bliver jo lagt op til et fald i indtægterne, når alle laver deres egen strøm. Samtidig koster det en forfærdelig masse penge at gennemføre de nødvendige forbedringer af elnettet. Hvem skal betale for det? Jeg mener, at hvis der på den ene side gives støtte til solcelleanlæg, bør der på den anden side også gives støtte til forbedring af distributionsnettet,” siger Bo Reckeweg.

”Hvis man både fra politisk hold og som samfund betragtet virkelig vil den vedvarende energi, er vi også nødt til at få styr på hele skelettet. Ellers bliver det en halvhjertet og overfladisk revolution,” slutter Bo Reckeweg, som er spændt på, hvornår modtrækket til de mange nye solceller kommer.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Installator.dk

Tidlig lærlingeindsats giver resultater

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2W DC/DC-konverter med en eller to udgange

27.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

Hvad bliver mon hevet mest ned fra antenne-hylden hos Alcadon for tiden?

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

27.02.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Datastik: vælg et specifikt stik til en specifik applikation

23.02.2024Installator.dk

Overraskende nyt samarbejde mellem ladeoperatører

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main