Solcelle-boom forpligter

Solcelleanlæggene sælger som aldrig før i Danmark. I begyndelsen af året var der registreret omkring 3000 anlæg. Til nytår er tallet steget til 25.000, mener Energinet.dk, som ejer den danske el-infrastruktur. Denne dramatiske vækst stiller enorme krav til modernisering af det offentlige el-net. Det viser et afgangsprojekt til topkarakter fra Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole.

Det offentlige el-net skal forbedres, hvis det skal kunne håndtere en fremtid, hvor en stor del af strømmen kommer fra solcelleanlæg. Det konkluderer rapporten ”Lavspændingsnettet – et net med nye udfordringer”. .

En nyligt offentliggjort undersøgelse fra Dansk Energi, Energinet.dk og Dong Energy anslår, at cirka 8 procent af elforbruget i Danmark i 2030 vil være dækket af solenergi. Og hvis mere aggressive støtteordninger bliver søsat, kan solcelle-dækningen endog komme helt op og nærme sig 13 procent.

Disse udsigter er rosenrøde set med CO2-briller. Hele merproduktionen kan imidlertid ende i energispild eller teoretisk set strømsvigt, hvis det offentlige el-net ikke bliver forberedt til de nye tider, viser rapporten ”Lavspændingsnettet – et net med nye udfordringer”. En rapport, som er udarbejdet af elinstallatør Bo Reckeweg som et afgangsprojekt fra Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole.

Bo Reckeweg, blev uddannet elektriker i 1983, men bestred efterfølgende igennem 25 år et job i en grossistvirksomhed. Rapporten markerer hans tilbagevenden til el-branchen. Opgaven blev bedømt til topkarakteren 12, og installatørernes organisation TEKNIQ har efterfølgende kåret Bo Reckeweg til skolens bedste dimittend 2012. Rapporten kan erhverves ved henvendelse til Bo Reckeweg på e-mail bo-reckeweg@mail.dk .

”Min rapport rummer en række anbefalinger til, hvordan eldistributørerne kan holde trit med udviklingen. Hvis vi ønsker at få det maksimale ud af de mange nye solcelleanlæg - og hvis forsyningssikkerhed og kvalitet samtidig skal være i top, kræver det handling meget snart,” siger Bo Reckeweg.

Gode råd er gratis
En relativt billig og lavpraktisk forbedring består i netforstærkning, konkluderer rapporten. Det betyder kort og godt, at der skal anvendes kraftigere lavspændningskabler, som kan lægge ryg til en eksplosivt stigende belastning på en sommerdag.

Rapporten berører også valg af inverter – altså den anordning, som omdanner jævnstrøm fra solceller til 230 volt vekselstrøm, som kan bruges i husholdningen eller sendes ud på elnettet.

”Jeg anbefaler, at tre-fasede, selvregulerende invertere gøres obligatoriske. Det ville slå et stort slag for forsyningssikkerheden. Alternativt skal net-selskabet have ret til at bestemme, hvilken fase den enkelte solcelle-ejer skal koble sig på. Derved undgår vi skævvridning og ubalance i nettet og dermed teoretisk risiko for strømsvigt,” forklarer Bo Reckeweg.

Det kloge lavspændingsnet
På lidt længere sigt anbefaler Bo Reckeweg, at både private invertere og lokale netstationer bliver fjernstyret og –monitoreret, således at de mange anlæg løbende kan kontrolleres og finjusteres.

”Det giver god mening både for en sikkerheds skyld og for at kunne garantere, at der altid er ’plads’ til en overproduktion fra solcelle-anlæg, når solen skinner fra en skyfri himmel,” forklarer han.

”Hvis vi får så mange små elproducenter, som det ser ud til, bør lavspændingsnettet også blive en del af fremtidens fleksible og intelligente elsystem, ’Smart Grid’, hvor supercomputere styrer produktion, transport og forbrug af el. Ellers kan det ende med spild af både energi og penge,” mener den nyuddannede elinstallatør.

Hvem skal nu betale?
Det aktuelle solcelle-boom skyldes prisfald på anlæg, gunstige fradragsordninger samt den såkaldte nettomålerordning. Den medfører, at man som privat solcelle-ejer først og fremmest bruger den el, man selv har produceret – og at man bliver belønnet for den eventuelle overskydende el, som sendes ud på det offentlige el-net. Dette faktum bør også give netselskaberne anledning til nogle principielle overvejelser, mener Bo Reckeweg:

”Der bliver jo lagt op til et fald i indtægterne, når alle laver deres egen strøm. Samtidig koster det en forfærdelig masse penge at gennemføre de nødvendige forbedringer af elnettet. Hvem skal betale for det? Jeg mener, at hvis der på den ene side gives støtte til solcelleanlæg, bør der på den anden side også gives støtte til forbedring af distributionsnettet,” siger Bo Reckeweg.

”Hvis man både fra politisk hold og som samfund betragtet virkelig vil den vedvarende energi, er vi også nødt til at få styr på hele skelettet. Ellers bliver det en halvhjertet og overfladisk revolution,” slutter Bo Reckeweg, som er spændt på, hvornår modtrækket til de mange nye solceller kommer.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny transientbeskyttelse til APL applikationer

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025