Solcellesalget går endnu hurtigere

Truslen om ændringer af nettomålerordningen har sat endnu mere skub i installationen af solceller. 7.400 nye anlæg forventes opsat alene i oktober. Dansk Energi advarer mod forhastede løsninger.

De 7.400 solcelleanlæg, som ventes installeret i oktober lyder som et voldsomt antal. Det er det også. Det samlede antal af anlæg installeret inden denne dato er til sammenligning 30.000. Tendensen ser ikke ud til at aftage, så længe nettomålerordningen kører videre. Risikoen er forhastede løsninger på et marked, hvor ikke alle virksomheder har samme solide erfaring med opsætning af solceller. Derfor opfordrer Dansk Energi potentielle kunder til sikre sig, at tingene er i orden og rådføre sig grundigt, inden de får sat et anlæg op.

Fakta om solcelleboom

 • Energi Fyn har i de seneste uger dagligt modtaget lige så mange tilmeldinger af nye solcelleanlæg, som man gjorde i hele 2010.
 • Hos elselskabet MES A/S i Brande modtager man i oktober markant flere tilmeldinger af solcelleanlæg, end det var tilfældet i sommermånederne. Over en tredjedel af alle anlæg i elselskabets forsyningsområde er således fra de første tre uger af oktober.
 • På landsplan blev der installeret, hvad der svarer til 250 styk 5,4 kW anlæg – som er den gennemsnitlige størrelse – per dag inklusive lørdage og søndage.
 • Selv om der sker en halvering af den aktuelle udbygningshastighed, så tyder alt på, at en uændret ordning vil fører til en fordobling i mængden af el fra solceller i løbet af 2013.

Solcelleboom når nye højder
”Lige nu ser det ud til, at godt en femtedel af regeringens ambition på 200 MW i 2020 bliver sat op på de danske hustage alene i oktober måned i år. Vi troede, at solcelleboomet kørte i 6. gear hen over sommeren – men nu er tempoet markant højere, og elselskaberne kæmper for at følge med den eksplosion i salget. Vi har medlemmer, som dagligt modtager flere tilmeldinger af solcelleanlæg, end de gjorde i hele året 2010, fortæller Richard Schalburg,” forbrugerekspert i Dansk Energi.

Ved indgangen til oktober måned var der lige over 30.000 anlæg oppe i Danmark. Alene i oktober måned tyder dugfriske tal fra Energinet.dk på, at der kommer 40 MW produktionskapacitet op svarende til 7.400 nye anlæg af 5,4 kW. Det er et nyt højdepunkt for opsætning af solceller i Danmark.

Dansk Energi minder om, at der er mange andre forhold end nettomålerordningen, som købere af solceller skal være opmærksomme på. Derfor er det vigtigt, at holde hovedet koldt og rådføre sig godt, selv om det politiske varsel om et snarligt indgreb får mange til at skynde sig.

”Forbrugerne bør vælge installatører, som har solid indsigt i at montere solceller, og samtidig skal de sikre sig, at både solceller og garantiordninger har en ordentlig kvalitet. Det er ikke bare økonomien og den nuværende nettomålerordning, som man skal tænke på. Der er mange andre vigtige forhold, og Dansk Energi lavede derfor i sommer en huskeliste med de vigtigste ting, som bør overvejes,” slutter Richard Schalburg, Dansk Energi.

Dansk Energis råd til forbrugerne

 1. Brug en certificeret installatør fra KSO-ordningen. De kan findes på www.kso-ordning.dk. Her kan du også for nogle af firmaernes vedkommende se, hvor mange anlæg de har installeret.
 2. Spørg ind til, hvor mange års erfaring de potentielle leverandører har med opsætning af solceller.
 3. Spørg efter garantien, om hvem og hvor solcellerne er forsikret hos, og hvor lang garanti, der gives på cellerne og på anlægget.
 4. Spørg firmaet, hvilken uddannelse fagpersonen, der opsætter anlægget på taget, har.
 5. Tjek med dit forsikringsselskab, om de dækker det installerede solcelleanlæg, og hvad vilkårene er.
 6. Overvej om leverandøren vil være i stand til at sikre, at garantien på solcellerne og anlægget kan overholdes om 10-15 år.
 7. Spørg ind til kvalitet og dokumentation for solcellernes holdbarhed: Hvor længe kan de holde, og hvilken dokumentation er der for det?
 8. Få indsigt i hvilken kvalitetssikring, der er på, at anlæggene nu også overholder, det de lover i forhold til virkningsgrad og holdbarhed.
 9. Spørg ind til hvilke drift og vedligeholdelsesudgifter du kan forvente i anlæggets levetid – hvis et solcelleanlæg holder i 30 år, vil anlæggets inverter skulle udskiftes 1-2 gange.
 10. Husk solcellernes årlige produktion af strøm handler ikke alene om placering og sol, men også om solcellernes ydeevne. Bed om dokumentation for ydeevnen.
 11. Husk at medregne, at solcellernes effektivitet falder lidt over tid, og produktionen af strøm derved bliver lidt mindre end i starten.
 12. Husk alderen på dit tag. Skal taget skiftes inden for de kommende år, er det bedre at skifte taget, inden du opsætter solcelleanlægget, da der vil være udgifter forbundet med at tage anlægget ned og sætte det op igen.
 13. Overvej om noget kaster skygge på dit tag, eller om det kan komme til at gøre det i anlæggets levetid (f.eks. træer der vokser sig større). Hvis det kan ske, så køb et anlæg der er godt til at håndtere delvis skygge.
 14. Når økonomien skal beregnes, skal det være med en elpris uden abonnement, for det skal du betale under alle omstændigheder – og det skal baseres på Energistyrelsens fremskrivning af elprisen.
 15. Du kan søge hjælp og få vejledning hos en række energiselskaber.

-KPE

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde