Solcellesalget går endnu hurtigere

Truslen om ændringer af nettomålerordningen har sat endnu mere skub i installationen af solceller. 7.400 nye anlæg forventes opsat alene i oktober. Dansk Energi advarer mod forhastede løsninger.

De 7.400 solcelleanlæg, som ventes installeret i oktober lyder som et voldsomt antal. Det er det også. Det samlede antal af anlæg installeret inden denne dato er til sammenligning 30.000. Tendensen ser ikke ud til at aftage, så længe nettomålerordningen kører videre. Risikoen er forhastede løsninger på et marked, hvor ikke alle virksomheder har samme solide erfaring med opsætning af solceller. Derfor opfordrer Dansk Energi potentielle kunder til sikre sig, at tingene er i orden og rådføre sig grundigt, inden de får sat et anlæg op.

Fakta om solcelleboom

  • Energi Fyn har i de seneste uger dagligt modtaget lige så mange tilmeldinger af nye solcelleanlæg, som man gjorde i hele 2010.
  • Hos elselskabet MES A/S i Brande modtager man i oktober markant flere tilmeldinger af solcelleanlæg, end det var tilfældet i sommermånederne. Over en tredjedel af alle anlæg i elselskabets forsyningsområde er således fra de første tre uger af oktober.
  • På landsplan blev der installeret, hvad der svarer til 250 styk 5,4 kW anlæg – som er den gennemsnitlige størrelse – per dag inklusive lørdage og søndage.
  • Selv om der sker en halvering af den aktuelle udbygningshastighed, så tyder alt på, at en uændret ordning vil fører til en fordobling i mængden af el fra solceller i løbet af 2013.

Solcelleboom når nye højder
”Lige nu ser det ud til, at godt en femtedel af regeringens ambition på 200 MW i 2020 bliver sat op på de danske hustage alene i oktober måned i år. Vi troede, at solcelleboomet kørte i 6. gear hen over sommeren – men nu er tempoet markant højere, og elselskaberne kæmper for at følge med den eksplosion i salget. Vi har medlemmer, som dagligt modtager flere tilmeldinger af solcelleanlæg, end de gjorde i hele året 2010, fortæller Richard Schalburg,” forbrugerekspert i Dansk Energi.

Ved indgangen til oktober måned var der lige over 30.000 anlæg oppe i Danmark. Alene i oktober måned tyder dugfriske tal fra Energinet.dk på, at der kommer 40 MW produktionskapacitet op svarende til 7.400 nye anlæg af 5,4 kW. Det er et nyt højdepunkt for opsætning af solceller i Danmark.

Dansk Energi minder om, at der er mange andre forhold end nettomålerordningen, som købere af solceller skal være opmærksomme på. Derfor er det vigtigt, at holde hovedet koldt og rådføre sig godt, selv om det politiske varsel om et snarligt indgreb får mange til at skynde sig.

”Forbrugerne bør vælge installatører, som har solid indsigt i at montere solceller, og samtidig skal de sikre sig, at både solceller og garantiordninger har en ordentlig kvalitet. Det er ikke bare økonomien og den nuværende nettomålerordning, som man skal tænke på. Der er mange andre vigtige forhold, og Dansk Energi lavede derfor i sommer en huskeliste med de vigtigste ting, som bør overvejes,” slutter Richard Schalburg, Dansk Energi.

Dansk Energis råd til forbrugerne

  1. Brug en certificeret installatør fra KSO-ordningen. De kan findes på www.kso-ordning.dk. Her kan du også for nogle af firmaernes vedkommende se, hvor mange anlæg de har installeret.
  2. Spørg ind til, hvor mange års erfaring de potentielle leverandører har med opsætning af solceller.
  3. Spørg efter garantien, om hvem og hvor solcellerne er forsikret hos, og hvor lang garanti, der gives på cellerne og på anlægget.
  4. Spørg firmaet, hvilken uddannelse fagpersonen, der opsætter anlægget på taget, har.
  5. Tjek med dit forsikringsselskab, om de dækker det installerede solcelleanlæg, og hvad vilkårene er.
  6. Overvej om leverandøren vil være i stand til at sikre, at garantien på solcellerne og anlægget kan overholdes om 10-15 år.
  7. Spørg ind til kvalitet og dokumentation for solcellernes holdbarhed: Hvor længe kan de holde, og hvilken dokumentation er der for det?
  8. Få indsigt i hvilken kvalitetssikring, der er på, at anlæggene nu også overholder, det de lover i forhold til virkningsgrad og holdbarhed.
  9. Spørg ind til hvilke drift og vedligeholdelsesudgifter du kan forvente i anlæggets levetid – hvis et solcelleanlæg holder i 30 år, vil anlæggets inverter skulle udskiftes 1-2 gange.
  10. Husk solcellernes årlige produktion af strøm handler ikke alene om placering og sol, men også om solcellernes ydeevne. Bed om dokumentation for ydeevnen.
  11. Husk at medregne, at solcellernes effektivitet falder lidt over tid, og produktionen af strøm derved bliver lidt mindre end i starten.
  12. Husk alderen på dit tag. Skal taget skiftes inden for de kommende år, er det bedre at skifte taget, inden du opsætter solcelleanlægget, da der vil være udgifter forbundet med at tage anlægget ned og sætte det op igen.
  13. Overvej om noget kaster skygge på dit tag, eller om det kan komme til at gøre det i anlæggets levetid (f.eks. træer der vokser sig større). Hvis det kan ske, så køb et anlæg der er godt til at håndtere delvis skygge.
  14. Når økonomien skal beregnes, skal det være med en elpris uden abonnement, for det skal du betale under alle omstændigheder – og det skal baseres på Energistyrelsens fremskrivning af elprisen.
  15. Du kan søge hjælp og få vejledning hos en række energiselskaber.

-KPE

LEDVANCE A/S

Sponseret

Værktøjsfrit højkvalitetsarmatur til haller og butikker

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

07.05.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kalder gyldent håndtryk for “helt uhørt og enestående”

07.05.2024Installator.dk

Konsolideringen breder sig i det tekniske erhvervsliv

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Delautorisation EL (EDBO)

Du har mulighed for at specialisere dig indenfor en afgrænset del af el-autorisationsområdet og få en delautorisation.

Dato

08.05.2024

Sted

Hellerup

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center