Niels Bohr Bygningen overskrider budgettet endnu en gang

Der bliver ved med at dukke nye fejl og mangler op i skandalebyggeriet Niels Bohr Bygningen, der igen står til at blive dyrere. Det fremgår af en ny rapport.

Niels Bohr-bygningen ser endnu en gang ud til at blive dyrere end budgetteret, og hovedårsagen er ifølge en rapport flere nyopdagede fejl begået af den spanske teknikentreprenør Inabensas. Arkivfoto..

Øgede omkostninger til opgradering af motorer i ventilationsaggregater, afhjælpning af mangelfulde svejsninger på varme- og kølerør samt tilvejebringelse af svejsedokumentation.

Det er nogle af årsagerne til, at den nye bygning til det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet kaldet Niels Bohr Bygningen endnu en gang ser ud til at overskride budgettet, skriver Ingeniøren.

Læs også: Alle ventilationskanaler pillet ned i Niels Bohr Bygningen

Allerede i december 2017 blev det oprindelige budget på 1,7 mia. kr. forhøjet til 2,9 mia., og i den seneste halvårlige rapport om de statslige byggeprojekter står der så, at budgettet ser ud til at blive overskredet med 150 til 185 mio. kr.

Ifølge rapporten er den spanske teknikentreprenør Inabensas arbejde, der er hovedårsagen til fordyrelsen:

”Der bliver fortsat konstateret nye mangler og fejl, og manglernes samlede omfang er langt større end tidligere vurderet… Derudover har kompleksiteten af genopbygningen af Inabensa-arbejderne været højere end først antaget, hvilket har medført en forlængelse af tidsplanen”.

Vejdirektoratet, der har overtaget bygherreansvaret fra Bygningsstyrelsen, vil ifølge Ingeniøren gøre krav gældende mod Inabensa for de angiveligt mangelfulde svejsninger.

Kravene vil komme oven i de krav, som bygherren i forvejen har rejst for de øvrige mangler i Inabensas arbejde. I december 2017 meldte den statslige bygherre således et foreløbigt krav på 500 mio. kr. plus moms ud mod Inabensa, som til gengæld rejste et foreløbigt modkrav på 80 mio. kr. plus moms. De endelige økonomiske krav vil dog først kunne blive opgjort, når byggeriet er helt færdigt.

Også usikkerhed om tidsplan
Ifølge rapporten forventes bygningen færdiggjort i sommeren 2019. Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Københavns Universitet kan tage bygningen i brug til efterårssemestret, understreger Jørn-Orla Bornhardt, der har været chef for byggeriet siden januar 2017.

”Jeg tror på, at entreprenørerne kan aflevere byggeriet i løbet af juni, juli eller august, men så kan der jo være fejl, der skal udbedres, før Københavns Universitet vil rykke ind, og så kan det være, at det vil tage et par måneder mere”, siger han til Ingeniøren.

Læs også: Spansk teknikentreprenør på Niels Bohr Bygningen sagsøgt for 625 mio. kr.

Ingeniøren har kontaktet Inabensa for at få en kommentar til de nye anklager fra Vejdirektoratet/Bygningsstyrelsen. Men entreprenøren var ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

- JMA

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025