TEKNIQ dumper regeringens nye solcellestrategi
I dag har regeringen fremlagt sin nye solcellestrategi. TEKNIQ mener, at tilbagebetalingstiden bliver for lang, og at der ikke er taget hensyn til smart grids.
De favorable skatteregler, en meget attraktiv nettomålerordning og faldende priser på solceller har ændret markedet for solceller markant. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Klima- Bygnings- og Energiministeriet som begrundelse for regeringens nye udspil om ændring af solcellestrategi.
Et udspil, som TEKNIQ langt fra er tilfredse med. Der mangler sammenhæng mellem regeringens mål og midler i udkastet til strategien.
”I udkastet står, at tilbagebetalingstiden på nye solcelleanlæg skal være på cirka ti år. Problemet er, at regeringens nuværende forslag medfører en tilbagebetalingstid, der langt vil overstige de ti år,” siger administrerende direktør i TEKNIQ, Niels Jørgen Hansen i en pressemeddelelse.
TEKNIQ kritiserer, at betalingen for solcelleproduceret strøm, der sendes ud på det kollektive net, sættes markant ned.
”Hvis regeringen virkelig vil have en tilbagebetalingstid på solceller på ti år, så skal regeringen komme op med et nyt udkast for rammebetingelserne. En prisreduktion på solcelleanlæg i fremtiden kan ikke kompensere for de meget markante forringelser af især nettomålerordningen,” siger Niels Jørgen Hansen.
Ingen sammenhæng til smart grids
TEKNIQ er også utilfredse med, at regeringens udkast til solcellestrategien ikke hænger sammen med visionerne inden for smart grids.
”Udkastet tilskynder forbrugeren til at bruge mere af den egenproducerede strøm, der produceres i dagtimerne. Det er lige modsat af, hvad samfundet har brug for,” siger Niels Jørgen Hansen og forklarer videre:
”Sol er et godt supplement til vind, fordi produktionen primært sker i dagtimerne, hvor forbruget er højt. På den måde har vi brug for, at der bliver sendt så meget el som muligt ud på det kollektive net i den periode. Derfor er det ulogisk, at regeringen med udkastet tilskynder borgerne til at hæve forbruget i dagtimerne og spare på energien i de mørke timer,” siger Niels Jørgen Hansen.
Brug for større udbygning
TEKNIQ mener desuden, at visionerne for udbygningen af solcellemarkedet er for uambitiøse i regeringens udkast til en solcellestrategi.
”Vi ser lige nu en af de største energimæssige succeser overhovedet. Det er positivt, at ministeren har lyttet til markedet og inkluderer sol i den samlede energipakke. Men en udbygning på solcelleområdet til 700-800 MW i 2020 er alt for uambitiøst, idet vi har brug for en udbygning på mindst 1.800 MW for at opnå en tilfredsstillende balance mellem sol og vind,” siger Niels Jørgen Hansen.
Samlet set mener TEKNIQ derfor, at den fortsatte udbygning af solcellenettet i Danmark kun sikres, hvis regeringen går tilbage til skrivebordet og laver et nyt udkast.
Se udkast til aftale om strategi for solcelleanlæg og øvrige små VE-anlæg her
-KH