Unikt produktionssystem giver billig varme

Egen elproduktion på solceller og vindmøller kombineret med en varmepumpe udgør et unikt produktionssystem, som har givet Assens Fjernvarme en sikker måde at navigere i elmarkedet på. Det sikrer forbrugerne en af de laveste fjernvarmepriser i landet.

Egen elproduktion på solceller og vindmøller kombineret med en varmepumpe udgør et unikt produktionssystem, som har givet Assens Fjernvarme en sikker måde at navigere i elmarkedet på. Det sikrer forbrugerne en af de laveste fjernvarmepriser i landet. Foto: Arkivfoto..

Assens Fjernvarmeselskab på Vestfyn trodser inflation og tårnhøje energipriser med en varmepris, der ligger blandt landets laveste. Det mærkede forbrugerne særligt i september, da Assens Fjernvarme annoncerede, at årets sidste rate ikke skulle betales. I løbet af 2022 har selskabet nemlig produceret så billig varme, at man allerede i september kunne se, at varmeprisen for året ville blive lavere end først antaget – i dag er den helt nede på 7.558 kroner for et standardhus.

Forklaringen på den billige varme skal særligt findes i fjernvarmeselskabets banebrydende produktionssystem, som er designet til at afbøde svingende energipriser.
Ved at kombinere elproduktion på solceller og vindmøller med en varmepumpe og et kraftvarmeværk, har man hele tiden mulighed for at levere fjernvarme til stabile og lave priser ved at omstille varmeproduktionen ud fra bevægelser på elmarkedet. Og det har gjort underværker, siden Assens Fjernvarme etablerede anlægget sidste år.
Solceller spiller central rolle

”Ideen til det nye produktionssystem udsprang af de store forandringer, man har set på elmarkedet i de sidste mange år”, fortæller Assens Fjernvarmes direktør, Marc Roar Hintze.

Læs også: Digital overvågning kan spare ressourcer og minimere energitab i fjernvarmenettet

Liberaliseringen af det danske elmarked har ifølge ham nemlig forandret stabile elpriser til meget svingende elpriser.

”Jo mere vedvarende energi, der er kommet ind i systemet, jo større udsving har der været. Og vi satte os derfor for at undersøge, hvordan man kunne basere en forretningsmodel på svingende elpriser. Det har vi løst ved at koble eksisterende teknologier sammen på en ny måde”, forklarer direktøren.

Som noget helt nyt for fjernvarmebranchen spiller solceller en central rolle i systemet. Traditionelt set bruger man solvarmeanlæg i branchen, men i Assens har man altså valgt en anden løsning. Og det er der flere grunde til, siger Marc Roar Hintze.

”Der er virkeligt sket noget med solcelleteknologien. Lige nu bliver de stort set mere og mere effektive for hvert kvartal, der går – og prisen falder drastisk. Samtidig producerer solvarmeanlæg varme om sommeren, som man ikke har brug for”, fortæller direktøren og fortsætter:
”Derfor fik vi ideen til at bruge solceller i stedet. Ved at koble teknologien med varmepumper, som efterhånden har fået en attraktiv pris og størrelse, kan vi levere strøm fra solcellerne til varmepumpen”.

Som endnu et led i at skabe et stabilt varmesystem, har man i Assens desuden valgt at vende solcellerne mod øst og vest. Det sparer plads og giver en større og mere jævn elproduktion fordelt hen over døgnet. På den måde kan man levere mere strøm til varmepumpen og sælge det overskydende ud på elmarkedet.

”Solcellerne kan selvfølgelig ikke levere strøm til varmepumpen hele tiden. Så til vinter og efterår har vi vindmøller og kraftvarmeværk, og derudover kan vi købe strøm på elmarkedet”, siger Marc Roar Hintze.

Varmeprisen er stabil
I det hele taget er handel på elmarkedet kernen i Assens Fjernvarmes produktionssystem. Med solceller, vindmøller, en varmepumpe og et biomassefyret kraftvarmeværk er man i stand til konstant at tage højde for elpriser, uanset om de er høje, lave eller ligger på gennemsnittet.
Ved høje elpriser sælger man grøn strøm fra solceller, vindmølle og kraftvarmeværk ud på elnettet. Og er de lave, køber man strøm ind til produktionen på varmepumpen og en elkedel. Når elprisen ligger på gennemsnittet, bruger man egenproduceret strøm til varmepumpen.
Men når man handler på et marked, der er så komplekst som elmarkedet, kan det hurtigt blive administrativt tungt. Det har Assens Fjernvarme dog fundet en løsning på, fortæller Marc Roar Hintze:

”Vi har arbejdet en del med digitalisering, fordi det kræver et enormt komplekst system at få prognoser om sol, vind, udetemperaturer og elmarkedet ind i planlægningen og driften af produktionen. Man kan ikke gennemskue et så dynamisk system. Der skal algoritmer til – og derfor har vi fået EMD til at udvikle et system til os”, siger han.

Fremtidssikret system
Assens Fjernvarmes nye produktionssystem har været længe undervejs. Netop fordi der er tale om et helt nyt produktionssystem, har det taget næsten fire år at få de rette tilladelser fra myndighederne, forklarer Marc Roar Hintze. Selve opførelsen af anlægget klarede man på kun ét år. Timingen kunne næsten ikke have været bedre med den energikrise, som for alvor tog fart omkring årsskiftet.
På trods af krisen understreger direktøren nemlig, at han heller ikke forventer voldsomme prisstigninger i fremtiden i Assens.

”Så længe der er sol, vind og udeluft til rådighed, er vi godt stillet. Det her system er usædvanligt robust og prisstabilt – og det viser også bare, at den billigste energi, man overhovedet kan få i dag, er den grønne. Man kan simpelthen ikke gøre det billigere end med sol og vind”, siger han og fortsætter:

”Lige nu er vi inde i en forsyningskrise, men det gør ikke den grønne omstilling mindre vigtig. For tiden ser man lidt bort fra den i nød, men det vigtigste er altså stadig, at vi får nedbragt CO2-udslippet og kommer tilbage på det grønne spor. Og når man så kan gøre det ved at sætte priserne ned, kan man ikke andet end at være glad”.

Vejen er banet
De tydelige resultater, Assens Fjernvarme har opnået med det nye produktionssystem, taler for sig selv: Løsningen virker. Og med de barrierer, man har fået nedbrudt undervejs, tror Marc Roar Hintze på, at det nu er nemmere for andre fjernvarmeselskabet at drage fordel af den.

”Jeg tror, vi har trådt græsset lidt ned undervejs. Det, der har taget længst tid, har været at få forståelse og godkendelse de relevante steder – og nu hvor vi har fået bygget et anlæg hos os, kan man se, at det er godt for både vores varmeforbrugere og for elnettet. Når elnettet er belastet, aflaster vi det, og når der er mangel, kan vi levere ud på det”, siger han.

- PiB

Guldager A/S

Sponseret

Guldager A/S overtager ARO Energy Solutions

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

20.02.2024Installator.dk

Sensorer skal advare om luftbåren smittespredning i børnehaver

20.02.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

Vølunds mest energieffektive jordvarmepumpe nogensinde

15.02.2024Installator.dk

Kredsløb lukker op for geotermisk fjernvarme i 2025

13.02.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvands­beholder skal du vælge?

13.02.2024Installator.dk

EU-udspil kan sparke gang i dansk geotermi-strategi

13.02.2024Vaillant A/S

Sponseret

Boligejerne er taget som gidsler: Politisk uklarhed om grøn opvarmning

09.02.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

Ny salgschef hos Vølund Varmeteknik

Jobmarked

Se alle

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

EUC Sjælland

Faglærer til VVS-uddannelsen

EUC Sjælland oplever en støt stigende tilgang af elever til VVS-uddannelsen og søger derfor endnu en ny kollega, så vi kan følge med udviklingen inden for faget.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

22.02.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Region Syddanmark

Leder til VVS-, Ventilation- og Kølefunktion på Odense Universitetshospital

Har du teknisk forståelse og ledelseserfaring inden for drift og vedligehold af tekniske installationer på større bygningsmasser? Har du modet og lysten til at deltage i vores fælles "rejse" mod det nye OUH? Så kunne du være den leder, som vi står og mangler.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

22.02.2024

Banedanmark

Kørestrømstekniker til fejlretning og vedligeholdelsesopgaver

Har du interesse for jernbaneteknik og har du lyst til at arbejde i en stor og spændende organisation, der sammen arbejder mod et fælles mål – en klimavenlig jernbane? Drømmer du desuden om en spændende og alsidig hverdag, hvor to dage ikke er ens, så er du måske vores nye kollega

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia