Unikt produktionssystem giver billig varme

Egen elproduktion på solceller og vindmøller kombineret med en varmepumpe udgør et unikt produktionssystem, som har givet Assens Fjernvarme en sikker måde at navigere i elmarkedet på. Det sikrer forbrugerne en af de laveste fjernvarmepriser i landet.

Egen elproduktion på solceller og vindmøller kombineret med en varmepumpe udgør et unikt produktionssystem, som har givet Assens Fjernvarme en sikker måde at navigere i elmarkedet på. Det sikrer forbrugerne en af de laveste fjernvarmepriser i landet. Foto: Arkivfoto..

Assens Fjernvarmeselskab på Vestfyn trodser inflation og tårnhøje energipriser med en varmepris, der ligger blandt landets laveste. Det mærkede forbrugerne særligt i september, da Assens Fjernvarme annoncerede, at årets sidste rate ikke skulle betales. I løbet af 2022 har selskabet nemlig produceret så billig varme, at man allerede i september kunne se, at varmeprisen for året ville blive lavere end først antaget – i dag er den helt nede på 7.558 kroner for et standardhus.

Forklaringen på den billige varme skal særligt findes i fjernvarmeselskabets banebrydende produktionssystem, som er designet til at afbøde svingende energipriser.
Ved at kombinere elproduktion på solceller og vindmøller med en varmepumpe og et kraftvarmeværk, har man hele tiden mulighed for at levere fjernvarme til stabile og lave priser ved at omstille varmeproduktionen ud fra bevægelser på elmarkedet. Og det har gjort underværker, siden Assens Fjernvarme etablerede anlægget sidste år.
Solceller spiller central rolle

”Ideen til det nye produktionssystem udsprang af de store forandringer, man har set på elmarkedet i de sidste mange år”, fortæller Assens Fjernvarmes direktør, Marc Roar Hintze.

Læs også: Digital overvågning kan spare ressourcer og minimere energitab i fjernvarmenettet

Liberaliseringen af det danske elmarked har ifølge ham nemlig forandret stabile elpriser til meget svingende elpriser.

”Jo mere vedvarende energi, der er kommet ind i systemet, jo større udsving har der været. Og vi satte os derfor for at undersøge, hvordan man kunne basere en forretningsmodel på svingende elpriser. Det har vi løst ved at koble eksisterende teknologier sammen på en ny måde”, forklarer direktøren.

Som noget helt nyt for fjernvarmebranchen spiller solceller en central rolle i systemet. Traditionelt set bruger man solvarmeanlæg i branchen, men i Assens har man altså valgt en anden løsning. Og det er der flere grunde til, siger Marc Roar Hintze.

”Der er virkeligt sket noget med solcelleteknologien. Lige nu bliver de stort set mere og mere effektive for hvert kvartal, der går – og prisen falder drastisk. Samtidig producerer solvarmeanlæg varme om sommeren, som man ikke har brug for”, fortæller direktøren og fortsætter:
”Derfor fik vi ideen til at bruge solceller i stedet. Ved at koble teknologien med varmepumper, som efterhånden har fået en attraktiv pris og størrelse, kan vi levere strøm fra solcellerne til varmepumpen”.

Som endnu et led i at skabe et stabilt varmesystem, har man i Assens desuden valgt at vende solcellerne mod øst og vest. Det sparer plads og giver en større og mere jævn elproduktion fordelt hen over døgnet. På den måde kan man levere mere strøm til varmepumpen og sælge det overskydende ud på elmarkedet.

”Solcellerne kan selvfølgelig ikke levere strøm til varmepumpen hele tiden. Så til vinter og efterår har vi vindmøller og kraftvarmeværk, og derudover kan vi købe strøm på elmarkedet”, siger Marc Roar Hintze.

Varmeprisen er stabil
I det hele taget er handel på elmarkedet kernen i Assens Fjernvarmes produktionssystem. Med solceller, vindmøller, en varmepumpe og et biomassefyret kraftvarmeværk er man i stand til konstant at tage højde for elpriser, uanset om de er høje, lave eller ligger på gennemsnittet.
Ved høje elpriser sælger man grøn strøm fra solceller, vindmølle og kraftvarmeværk ud på elnettet. Og er de lave, køber man strøm ind til produktionen på varmepumpen og en elkedel. Når elprisen ligger på gennemsnittet, bruger man egenproduceret strøm til varmepumpen.
Men når man handler på et marked, der er så komplekst som elmarkedet, kan det hurtigt blive administrativt tungt. Det har Assens Fjernvarme dog fundet en løsning på, fortæller Marc Roar Hintze:

”Vi har arbejdet en del med digitalisering, fordi det kræver et enormt komplekst system at få prognoser om sol, vind, udetemperaturer og elmarkedet ind i planlægningen og driften af produktionen. Man kan ikke gennemskue et så dynamisk system. Der skal algoritmer til – og derfor har vi fået EMD til at udvikle et system til os”, siger han.

Fremtidssikret system
Assens Fjernvarmes nye produktionssystem har været længe undervejs. Netop fordi der er tale om et helt nyt produktionssystem, har det taget næsten fire år at få de rette tilladelser fra myndighederne, forklarer Marc Roar Hintze. Selve opførelsen af anlægget klarede man på kun ét år. Timingen kunne næsten ikke have været bedre med den energikrise, som for alvor tog fart omkring årsskiftet.
På trods af krisen understreger direktøren nemlig, at han heller ikke forventer voldsomme prisstigninger i fremtiden i Assens.

”Så længe der er sol, vind og udeluft til rådighed, er vi godt stillet. Det her system er usædvanligt robust og prisstabilt – og det viser også bare, at den billigste energi, man overhovedet kan få i dag, er den grønne. Man kan simpelthen ikke gøre det billigere end med sol og vind”, siger han og fortsætter:

”Lige nu er vi inde i en forsyningskrise, men det gør ikke den grønne omstilling mindre vigtig. For tiden ser man lidt bort fra den i nød, men det vigtigste er altså stadig, at vi får nedbragt CO2-udslippet og kommer tilbage på det grønne spor. Og når man så kan gøre det ved at sætte priserne ned, kan man ikke andet end at være glad”.

Vejen er banet
De tydelige resultater, Assens Fjernvarme har opnået med det nye produktionssystem, taler for sig selv: Løsningen virker. Og med de barrierer, man har fået nedbrudt undervejs, tror Marc Roar Hintze på, at det nu er nemmere for andre fjernvarmeselskabet at drage fordel af den.

”Jeg tror, vi har trådt græsset lidt ned undervejs. Det, der har taget længst tid, har været at få forståelse og godkendelse de relevante steder – og nu hvor vi har fået bygget et anlæg hos os, kan man se, at det er godt for både vores varmeforbrugere og for elnettet. Når elnettet er belastet, aflaster vi det, og når der er mangel, kan vi levere ud på det”, siger han.

- PiB

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

23.04.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

Kortsigtede løsninger med langsigtede konsekvenser

17.04.2024Installator.dk

Ny status: 122,000 danske hjem må fortsat vente på afklaring

16.04.2024Installator.dk

Private svigter varmepumperne: ”Jeg synes, jeg klarer mig godt, men jeg kæmper også hele tiden”

15.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO Delta passer perfekt til PVT-projekt

15.04.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer opfyldning af fjernvarmepuljen

12.04.2024Installator.dk

VE-installatører ser dystert på fremtiden

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København