Unikt produktionssystem giver billig varme

Egen elproduktion på solceller og vindmøller kombineret med en varmepumpe udgør et unikt produktionssystem, som har givet Assens Fjernvarme en sikker måde at navigere i elmarkedet på. Det sikrer forbrugerne en af de laveste fjernvarmepriser i landet.

Egen elproduktion på solceller og vindmøller kombineret med en varmepumpe udgør et unikt produktionssystem, som har givet Assens Fjernvarme en sikker måde at navigere i elmarkedet på. Det sikrer forbrugerne en af de laveste fjernvarmepriser i landet. Foto: Arkivfoto..

Assens Fjernvarmeselskab på Vestfyn trodser inflation og tårnhøje energipriser med en varmepris, der ligger blandt landets laveste. Det mærkede forbrugerne særligt i september, da Assens Fjernvarme annoncerede, at årets sidste rate ikke skulle betales. I løbet af 2022 har selskabet nemlig produceret så billig varme, at man allerede i september kunne se, at varmeprisen for året ville blive lavere end først antaget – i dag er den helt nede på 7.558 kroner for et standardhus.

Forklaringen på den billige varme skal særligt findes i fjernvarmeselskabets banebrydende produktionssystem, som er designet til at afbøde svingende energipriser.
Ved at kombinere elproduktion på solceller og vindmøller med en varmepumpe og et kraftvarmeværk, har man hele tiden mulighed for at levere fjernvarme til stabile og lave priser ved at omstille varmeproduktionen ud fra bevægelser på elmarkedet. Og det har gjort underværker, siden Assens Fjernvarme etablerede anlægget sidste år.
Solceller spiller central rolle

”Ideen til det nye produktionssystem udsprang af de store forandringer, man har set på elmarkedet i de sidste mange år”, fortæller Assens Fjernvarmes direktør, Marc Roar Hintze.

Læs også: Digital overvågning kan spare ressourcer og minimere energitab i fjernvarmenettet

Liberaliseringen af det danske elmarked har ifølge ham nemlig forandret stabile elpriser til meget svingende elpriser.

”Jo mere vedvarende energi, der er kommet ind i systemet, jo større udsving har der været. Og vi satte os derfor for at undersøge, hvordan man kunne basere en forretningsmodel på svingende elpriser. Det har vi løst ved at koble eksisterende teknologier sammen på en ny måde”, forklarer direktøren.

Som noget helt nyt for fjernvarmebranchen spiller solceller en central rolle i systemet. Traditionelt set bruger man solvarmeanlæg i branchen, men i Assens har man altså valgt en anden løsning. Og det er der flere grunde til, siger Marc Roar Hintze.

”Der er virkeligt sket noget med solcelleteknologien. Lige nu bliver de stort set mere og mere effektive for hvert kvartal, der går – og prisen falder drastisk. Samtidig producerer solvarmeanlæg varme om sommeren, som man ikke har brug for”, fortæller direktøren og fortsætter:
”Derfor fik vi ideen til at bruge solceller i stedet. Ved at koble teknologien med varmepumper, som efterhånden har fået en attraktiv pris og størrelse, kan vi levere strøm fra solcellerne til varmepumpen”.

Som endnu et led i at skabe et stabilt varmesystem, har man i Assens desuden valgt at vende solcellerne mod øst og vest. Det sparer plads og giver en større og mere jævn elproduktion fordelt hen over døgnet. På den måde kan man levere mere strøm til varmepumpen og sælge det overskydende ud på elmarkedet.

”Solcellerne kan selvfølgelig ikke levere strøm til varmepumpen hele tiden. Så til vinter og efterår har vi vindmøller og kraftvarmeværk, og derudover kan vi købe strøm på elmarkedet”, siger Marc Roar Hintze.

Varmeprisen er stabil
I det hele taget er handel på elmarkedet kernen i Assens Fjernvarmes produktionssystem. Med solceller, vindmøller, en varmepumpe og et biomassefyret kraftvarmeværk er man i stand til konstant at tage højde for elpriser, uanset om de er høje, lave eller ligger på gennemsnittet.
Ved høje elpriser sælger man grøn strøm fra solceller, vindmølle og kraftvarmeværk ud på elnettet. Og er de lave, køber man strøm ind til produktionen på varmepumpen og en elkedel. Når elprisen ligger på gennemsnittet, bruger man egenproduceret strøm til varmepumpen.
Men når man handler på et marked, der er så komplekst som elmarkedet, kan det hurtigt blive administrativt tungt. Det har Assens Fjernvarme dog fundet en løsning på, fortæller Marc Roar Hintze:

”Vi har arbejdet en del med digitalisering, fordi det kræver et enormt komplekst system at få prognoser om sol, vind, udetemperaturer og elmarkedet ind i planlægningen og driften af produktionen. Man kan ikke gennemskue et så dynamisk system. Der skal algoritmer til – og derfor har vi fået EMD til at udvikle et system til os”, siger han.

Fremtidssikret system
Assens Fjernvarmes nye produktionssystem har været længe undervejs. Netop fordi der er tale om et helt nyt produktionssystem, har det taget næsten fire år at få de rette tilladelser fra myndighederne, forklarer Marc Roar Hintze. Selve opførelsen af anlægget klarede man på kun ét år. Timingen kunne næsten ikke have været bedre med den energikrise, som for alvor tog fart omkring årsskiftet.
På trods af krisen understreger direktøren nemlig, at han heller ikke forventer voldsomme prisstigninger i fremtiden i Assens.

”Så længe der er sol, vind og udeluft til rådighed, er vi godt stillet. Det her system er usædvanligt robust og prisstabilt – og det viser også bare, at den billigste energi, man overhovedet kan få i dag, er den grønne. Man kan simpelthen ikke gøre det billigere end med sol og vind”, siger han og fortsætter:

”Lige nu er vi inde i en forsyningskrise, men det gør ikke den grønne omstilling mindre vigtig. For tiden ser man lidt bort fra den i nød, men det vigtigste er altså stadig, at vi får nedbragt CO2-udslippet og kommer tilbage på det grønne spor. Og når man så kan gøre det ved at sætte priserne ned, kan man ikke andet end at være glad”.

Vejen er banet
De tydelige resultater, Assens Fjernvarme har opnået med det nye produktionssystem, taler for sig selv: Løsningen virker. Og med de barrierer, man har fået nedbrudt undervejs, tror Marc Roar Hintze på, at det nu er nemmere for andre fjernvarmeselskabet at drage fordel af den.

”Jeg tror, vi har trådt græsset lidt ned undervejs. Det, der har taget længst tid, har været at få forståelse og godkendelse de relevante steder – og nu hvor vi har fået bygget et anlæg hos os, kan man se, at det er godt for både vores varmeforbrugere og for elnettet. Når elnettet er belastet, aflaster vi det, og når der er mangel, kan vi levere ud på det”, siger han.

- PiB

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

02.07.2025Installator.dk

TEKNIQ: Odsherred-sag bør føre til eftertanke

25.06.2025Daikin Denmark A/S

Sponseret

Udskiftning af opvarmningskilde på én dag: Varmepumpe i stedet for gasfyr

25.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Energihub – fra varmetab til grønne mål

24.06.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Se eller gense vores projekt med DTU fra sidste års Roskilde Festival

19.06.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmen på kontoret er lige blevet lidt mere miljøvenlig

18.06.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND rykker indendørs med boligventilationsvarmepumpe

04.06.2025Installator.dk

Nu er det vedtaget: Prisloftet på overskudsvarme er væk

03.06.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

TUSINDE TAK for dit besøg på VVS'25💚

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup