Usikkerhed om fjernvarme baseret på termonet
Stort set alle danske byområder, også landsbyerne, kan få fjernvarme. Det gælder, selv om traditionel fjernvarme ikke er mulig. Varmeselskaber kan i stedet levere jordvarme i stor skala via såkaldte termonet, der benytter uisolerede plastikrør. Men det kommer kun til at ske, hvis fjernvarme baseret på termonet understøttes af varmeforsyningsloven og ligestilles med traditionel fjernvarme. Sådan lyder budskabet til folketingspolitikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.
Ved et foretræde for udvalget den 4. maj beskrev Rikke Lock fra Klimastaben ved Middelfart Kommune den klemme, kommunen står i.
”Vi har termonet-projekter undervejs i to landsbyer, og vi er parate til at se på 13 andre byer, hvor der er potentiale for det. Vi har også engagerede borgere, men der har i lang tid være uklarhed om de juridiske og finansielle rammer. Vi har brug for et klart signal om, at fjernvarme baseret på termonet i varmeforsyningsloven ligestilles med traditionel fjernvarme. Ellers bliver det for svært, og så taber borgerne gejsten”.
I Vridsløsemagle vest for København har det forbrugerejede Høje Taastrup Fjernvarme igangsat etableringen af Danmarks hidtil største termonet, og dermed også det første, som er omfattet af varmeforsyningsloven. Det har 110 potentielle kunder, hvoraf halvdelen i øjeblikket har oliefyr.
Direktør Astrid Birnbaum, siger:
”Set fra kundens synspunkt ligner det almindelig fjernvarme. For os som fjernvarmeselskab er det blot en ny teknologi, som er bedste valg i yderområderne”.
Til politikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget sagde Astrid Birnbaum, at fjernvarmeselskaberne fremover kun kommer til at benytte termonet, hvis det kan ske under varmeforsyningslovens velkendte rammevilkår på samme måde som i Vridsløsemagle, ellers bliver det for svært og dyrt.
Ifølge geolog ph.d. Søren Erbs Poulsen, der er forskningsleder ved VIA University College, er termonet en central brik, der bidrager til hurtig grøn omstilling:
”Termonet indgår i en ny generation af fjernvarme, hvor fremløbstemperaturen sænkes. Derfor betyder afstande og varmetab mindre, og energieffektiviteten er højere. Samtidig er det fuldt elektrificeret fra dag ét med decentrale varmepumper. Med termonet og andre jordvarmesystemer, kan vi også gemme store mængder overskudsvarme i jorden i månedsvis, så vi etablerer en form for varmebatteri. Hvis det kommer op i skala, kan det blive et vigtigt bidrag til at balancere udsvingene i produktionen af sol- og vindenergi”.
Foretrædet for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget fandt sted via den almennyttige forening Termonet Danmark, der omfatter både forsyningsselskaber, rådgivere, kommuner, forskere, tekniske leverandører og aktive forbrugere. Anledningen var, at projektering og udrulning af termonet i landdistrikterne på det nærmeste er gået i stå, selv om metoden ifølge foreningen vil kunne bruges i potentielt 2000 landsbyer og mindre byer, der ikke kan få traditionel fjernvarme.
Læs også: 24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Efter skiftende udmeldinger fra Energistyrelsen afventer næsten alle aktører en politisk afklaring. Energiminister Lars Aagaard (M) har lovet, at Energistyrelsen i første halvdel af 2023 vil fremlægge deres undersøgelse af konsekvenserne, alt efter om fjernvarme baseret på termonet fremover kommer til at ligge inden for eller uden for varmeforsyningsloven. Ministeren har også signaleret, at beslutningen vil blive truffet af det brede folketingsflertal, der står bag Klimaaftale om grøn strøm og varme fra 2022.
Søren Skjold Andersen, der bestyrelsesformand for Termonet Danmark og direktør i virksomheden GeoDrilling, siger:
”Termonet er et naturligt næste skridt i udrulningen af fjernvarme i Danmark. Termonet er ikke i konflikt med traditionel fjernvarme. Det kan bruges i yderområder, hvor traditionel fjernvarme bliver dyr og ineffektiv, og her vil det for langt de fleste forbrugere være en bedre løsning end individuelle luft-til-vand pumper, både i forhold til støj, energiforbrug og pris”.
Søren Skjold Andersen siger videre:
”Etablering af termonet i stor skala er en lavthængende frugt i forhold til den grønne omstilling, men vi får kun plukket den, hvis det kan etableres under varmeforsyningslovens kendte og veletablerede rammevilkår. Det er i øvrigt en lov, som mange i udlandet misunder os. Derfor opfordrer Termonet Danmark til, at det én gang for alle bliver tydeliggjort, at fjernvarme baseret på termonet hører under varmeforsyningsloven. Termonet er blot et nyt værktøj i værktøjskassen, når vi skal have fjernvarmen rullet ud til så mange som muligt”.
- PiB