Usikkerhed om fjernvarme baseret på termonet

Stort set alle danske byområder, også landsbyerne, kan få fjernvarme. Det gælder, selv om traditionel fjernvarme ikke er mulig. Varmeselskaber kan i stedet levere jordvarme i stor skala via såkaldte termonet, der benytter uisolerede plastikrør. Men det kommer kun til at ske, hvis fjernvarme baseret på termonet understøttes af varmeforsyningsloven og ligestilles med traditionel fjernvarme. Sådan lyder budskabet til folketingspolitikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

Stort set alle danske byområder, også landsbyerne, kan få fjernvarme. Det gælder, selv om traditionel fjernvarme ikke er mulig. Varmeselskaber kan i stedet levere jordvarme i stor skala via såkaldte termonet, der benytter uisolerede plastikrør. Men det kommer kun til at ske, hvis fjernvarme baseret på termonet understøttes af varmeforsyningsloven og ligestilles med traditionel fjernvarme. Sådan lyder budskabet til folketingspolitikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg. Foto: Termonet Danmark..

Ved et foretræde for udvalget den 4. maj beskrev Rikke Lock fra Klimastaben ved Middelfart Kommune den klemme, kommunen står i.

”Vi har termonet-projekter undervejs i to landsbyer, og vi er parate til at se på 13 andre byer, hvor der er potentiale for det. Vi har også engagerede borgere, men der har i lang tid være uklarhed om de juridiske og finansielle rammer. Vi har brug for et klart signal om, at fjernvarme baseret på termonet i varmeforsyningsloven ligestilles med traditionel fjernvarme. Ellers bliver det for svært, og så taber borgerne gejsten”.

I Vridsløsemagle vest for København har det forbrugerejede Høje Taastrup Fjernvarme igangsat etableringen af Danmarks hidtil største termonet, og dermed også det første, som er omfattet af varmeforsyningsloven. Det har 110 potentielle kunder, hvoraf halvdelen i øjeblikket har oliefyr.
Direktør Astrid Birnbaum, siger:

”Set fra kundens synspunkt ligner det almindelig fjernvarme. For os som fjernvarmeselskab er det blot en ny teknologi, som er bedste valg i yderområderne”.

Til politikerne i Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget sagde Astrid Birnbaum, at fjernvarmeselskaberne fremover kun kommer til at benytte termonet, hvis det kan ske under varmeforsyningslovens velkendte rammevilkår på samme måde som i Vridsløsemagle, ellers bliver det for svært og dyrt.

Ifølge geolog ph.d. Søren Erbs Poulsen, der er forskningsleder ved VIA University College, er termonet en central brik, der bidrager til hurtig grøn omstilling:

”Termonet indgår i en ny generation af fjernvarme, hvor fremløbstemperaturen sænkes. Derfor betyder afstande og varmetab mindre, og energieffektiviteten er højere. Samtidig er det fuldt elektrificeret fra dag ét med decentrale varmepumper. Med termonet og andre jordvarmesystemer, kan vi også gemme store mængder overskudsvarme i jorden i månedsvis, så vi etablerer en form for varmebatteri. Hvis det kommer op i skala, kan det blive et vigtigt bidrag til at balancere udsvingene i produktionen af sol- og vindenergi”.

Foretrædet for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget fandt sted via den almennyttige forening Termonet Danmark, der omfatter både forsyningsselskaber, rådgivere, kommuner, forskere, tekniske leverandører og aktive forbrugere. Anledningen var, at projektering og udrulning af termonet i landdistrikterne på det nærmeste er gået i stå, selv om metoden ifølge foreningen vil kunne bruges i potentielt 2000 landsbyer og mindre byer, der ikke kan få traditionel fjernvarme.

Læs også: 24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion

Efter skiftende udmeldinger fra Energistyrelsen afventer næsten alle aktører en politisk afklaring. Energiminister Lars Aagaard (M) har lovet, at Energistyrelsen i første halvdel af 2023 vil fremlægge deres undersøgelse af konsekvenserne, alt efter om fjernvarme baseret på termonet fremover kommer til at ligge inden for eller uden for varmeforsyningsloven. Ministeren har også signaleret, at beslutningen vil blive truffet af det brede folketingsflertal, der står bag Klimaaftale om grøn strøm og varme fra 2022.

Søren Skjold Andersen, der bestyrelsesformand for Termonet Danmark og direktør i virksomheden GeoDrilling, siger:

”Termonet er et naturligt næste skridt i udrulningen af fjernvarme i Danmark. Termonet er ikke i konflikt med traditionel fjernvarme. Det kan bruges i yderområder, hvor traditionel fjernvarme bliver dyr og ineffektiv, og her vil det for langt de fleste forbrugere være en bedre løsning end individuelle luft-til-vand pumper, både i forhold til støj, energiforbrug og pris”.

Søren Skjold Andersen siger videre:
”Etablering af termonet i stor skala er en lavthængende frugt i forhold til den grønne omstilling, men vi får kun plukket den, hvis det kan etableres under varmeforsyningslovens kendte og veletablerede rammevilkår. Det er i øvrigt en lov, som mange i udlandet misunder os. Derfor opfordrer Termonet Danmark til, at det én gang for alle bliver tydeliggjort, at fjernvarme baseret på termonet hører under varmeforsyningsloven. Termonet er blot et nyt værktøj i værktøjskassen, når vi skal have fjernvarmen rullet ud til så mange som muligt”.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

16.05.2024Installator.dk

Boligejerne overvurderer den energimæssige stand af deres bolig

09.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde