Utidssvarende og ineffektive brandalarmer koster liv

Med 34 omkomne på plejehjem siden 2014 fylder ældre i statistikken over dødsbrande. Mange af disse kunne være undgået med moderne sensorer, vurderer Tekniq Arbejdsgiverne, der opfordrer til, at kravene til røgalarmer i offentligt byggeri strammes.

Også i 2015 tog TV 2 problematikken med forældede brandalarmer på plejehjem op. Arkivfoto..

På mange plejecentre hænger der ineffektive brandalarmer, som kan koste liv ved brand. Det fremgår af dokumentaren ”Plejehjem i brand”, som DR1 viste den 24. juni. Plejecentre landet over har mange steder termodetektorer, der er langsommere om at opdage brand end moderne røgalarmer med ABA-anlæg.

Læs også: Solar installerer intelligent videoovervågning på hovedlageret

”Termodetektoren reagerer væsentligt langsommere end en røgalarm”, siger Marcello Francati, forebyggelseschef i Hovedstadens Beredskab, til dr.dk.

Forskellen består i, at en termodetektor reagerer på varme. Der skal derfor være helt op 70 grader varmt i et lokale, før en termodetektor går i gang. En røgalarm reagerer meget hurtigere, oplyser forebyggelseschefen.

”Man kan godt forsvare termodetektorerne, fordi det stadig er lovligt. De er utidssvarende, men de opdager, at branden ikke spreder sig til de yderligere lokaler. Men det er svært at forestille sig, at du overlever at være i et rum, som er 70 grader varmt”, siger Marcello Francati til dr.dk.

Ifølge DR-dokumentaren har mindst 42 plejecentre over hele landet termodetektorer siddende. 

På plejehjem er det ekstra vigtigt, at en brand bliver opdaget hurtigst muligt, fordi de ældre kan være gangbesværede og ikke selv er i stand til at redde sig ud. Arkivfoto. .

Spørgsmål om sekunder  
På plejehjem er det ekstra vigtigt, at en brand bliver opdaget hurtigst muligt, fordi de ældre kan være gangbesværede og ikke selv er i stand til at redde sig ud.

”Det drejer sig om at få en så tidlig detektering som mulig, så personalet kan nå at gribe ind. Sekunderne tæller, og det betyder noget. Et minut kan godt være forskellen på liv og død”, siger Ib Bertelsen, direktør i rådgivningsfirmaet Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, til dr.dk.

En af de kommuner, hvor plejehjemmene har adskillige termodetektorer hængende, er Silkeborg, hvor udskiftningen ifølge sundheds- og omsorgschef Inge Bank er påbegyndt.

”Vi udskifter løbende, når vi bygger om. Men samtidig har vi en overordnet plan om at have udskiftet alle termodetektorer i beboelsesrum til moderne detektorer inden for to år”, siger hun til dr.dk.

Gammel problematik
Problematikken med forældede brandalarmer er ikke ny. Tilbage i 2015 tog TV 2 også sagen op, hvor Karen Stæhr, daværende sektorformand i FOA, der organiserer mange plejehjemansatte, fandt det helt uforståeligt, at alarmerne ikke var blevet udskiftet. 

”Der har været rigtig mange drøftelser omkring brandsikkerhed og brandfare på plejecentre, og derfor er det altså vigtigt, man får taget initiativ til at skifte dem ud”, sagde hun dengang til tv2.dk.

I 2015 lød vurderingen, at kommunernes økonomi var årsagen til den manglende udskiftning:

”Jeg tror, den helt åbenlyse årsag er, at der ikke er økonomi til det. Det koster rigtig mange penge at få skiftet de anlæg, så de er tidssvarende, og mit grove skøn er, at det er 50 millioner på landsplan. Og der er mange andre hensyn, der også tages i kommunernes økonomi”, sagde Jacob Christensen, daværende næstformand for de kommunale beredskabschefer, til tv2.dk.

Test af to typer brandalarmer

I DR-dokumentaren "Plejehjem i brand" blev to typer alarmer, en røgdetektor og en termodetektor, testet.

Røgdetektoren gav signal til personalet ét minut og 43 sekunder efter en brand var begyndt i en seng. Ti sekunder senere alarmerede røgdetektoren brandvæsnet.

Termodetektoren advarede personalet efter tre minutter og 21 sekunder, mens brandvæsnet blev tilkaldt efter tre minutter og 49 sekunder, det vil sige knap to minutter senere end røgdetektoren.

Kilde: "Plejehjem i brand", kan ses på dr.dk/tv 

Brug for en lovregulering
Hos Tekniq Arbejdsgiverne hersker der ingen tvivl om, at der skal tages hånd om problemet hurtigst muligt.

”Moderne brandtekniske installationer redder liv, og der er brug for en opgradering på vores plejehjem”, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne. Han fremhæver endvidere paradokset i, at almindelige huse har røgalarmer, mens flere plejehjem har termoalarmer.

”Derfor er der brug for ny lovregulering, der sætter standarder for røgalarmer i al offentligt byggeri. Det handler om at redde liv, og politikerne bør gå i gang med regulering hurtigt”, siger Mads Risgaard Knudsen.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

10.07.2025ASSA ABLOY Opening Solutions Denmark A/S

Sponseret

eCLIQ - Digitalt låsesystem med brandgodkendte cylindre

05.07.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

SIKRE NYHEDER FRA SYSTEMHOUSE SOLUTIONS

04.07.2025Installator.dk

Danske vejledninger om brand i batterianlæg kan lære af udlandet

19.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Brandsikring kræver ikke blot det rette udstyr – men også helhedstænkning og rettidig omhu.

17.06.2025EET Danmark A/S

Sponseret

Edge Computing og Edge AI: Pionerer inden for fremtidens intelligente sikkerhed

17.06.2025Installator.dk

El- og hybridbiler brænder mindre end andre biler

SIKKER ADGANG MED SYSTEMHOUSE SOLUTIONS - Danish Security Fair 2025

09.06.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

03.06.2025ACO Nordic A/S

Sponseret

Avanceret afvanding og brandsikring på M4-metrostationerne

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup