Varmepumper gør flere boliger grønne

Solceller og varmepumper er godt i gang med at udkonkurrere traditionelle energikilder som elvarme og oliefyr. Udviklingen har især taget fart de seneste par år, og varmepumper har allerede givet en besparelse på mere end 150.000 ton CO2, anslår ekspert.

Foto: Photos.com.

Efterårskulden kommer krybende, og mange starter dagen med at tænde for radiatoren. Men i mange hjem er noget forandret siden sidste fyringssæson. Gamle oliefyr og elradiatorer viger i disse år pladsen for solceller, varmepumper og fjernvarme. Vedvarende energikilder stormer frem - godt hjulpet på vej af prisgarantier og tilskudsordninger.

Mens antallet af ejendomme, som bliver varmet op med enten oliefyr eller elvarme falder støt, er andelen af solceller og varmepumper nærmest eksploderet siden 2007. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening.

Hjem med varmepumper stiger
Fra 2007 til 2011 steg andelen af hjem med varmepumper med 221 procent, mens antallet af installerede anlæg med solceller i samme periode steg med 2.100 procent. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening, Naturen i tal, som gør status for naturens og miljøets tilstand i Danmark.

Det er en rigtig god udvikling, mener miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, Christian Poll, der glæder sig over, at varmepumperne nu vinder indpas.

”Varmepumperne er kommet for at blive, og hvis de fortsætter med at blive mere og mere effektive, så vil de sågar ende med at udkonkurrere store dele af fjernvarmen – specielt fordi vi i samme periode skal drosle ned for affaldsforbrændingen samt for kul og gas i fjernvarmesystemet,” siger han.

Varmepumper batter mere end solceller
Danmark udleder årligt 60 millioner ton CO2, og selv om det ikke rykker meget i det samlede budget, så ryger der alligevel en god luns af den samlede CO2-udledning, når elvarmen og oliefyret skiftes ud med mere klimavenlige energiformer.

Torben Chrintz, videnchef i den grønne tænketank Concito, anslår, at varmepumperne alene har reduceret udledningen af CO2 med omkring 155.000 ton fra 2007 til 2011. Det er betydeligt mere, end den reduktion på 5.500 ton, som solcellerne i samme periode stod for. Alligevel halter brugen af varmepumper fortsat.

”Varmepumperne tæller klart mest i regnskabet, men de er ikke ligeså populære som solcellerne, og det har noget med markedsføring at gøre. Producenterne af varmepumperne har ikke været så gode til at markedsføre deres produkter. Når du går ind i et byggemarked, ser du ikke reklamer for varmepumper, men for solceller,” siger Torben Chrintz.

Christian Poll peger på, at varmepumpernes ’børnesygdomme’ også har haft betydning for danskernes mådehold.

”Varmepumper var tidligere en tvivlsom investering, men nu er effekten god, og prisen er kommet ned. I dag er det derfor en god løsning for mange husejere at vælge jordvarme med varmepumpe, når oliefyret eller gasfyret ikke kan mere,” vurderer Christian Poll.

- OWG

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

01.07.2025Unidrain A/S

Sponseret

Her er modtagerne af Unidrains Talentlegat 2025

30.06.2025BRUGG Denmark A/S

Sponseret

Local Expertise Supporting Denmark’s Energy Transition

30.06.2025TOTO

Sponseret

TOTO passerer et salg på 13 mio. douche-toiletter

25.06.2025Purus

Sponseret

Miljødeklarationer med livscyklusperspektiv

23.06.2025TOTO

Sponseret

Skal du spules bagi?

17.06.2025Ordrestyring.dk

Sponseret

KUNDECASE: Øresund VVS

17.06.2025Brødrene Dahl A/S

Sponseret

En kuglehane er da ikke bare en kuglehane!

16.06.2025Minimax Danmark

Sponseret

Hvem har 40 års erfaring i ryggen?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup