Varmestråling omdannet til strøm
Amerikanske forskere fra Idaho National Laboratory har udviklet en prototype på et antennepanel, der kan opfange varmestråling direkte og omdanne den til strøm.
Amerikanske forskerne er ved at udvikle et alternativ til de ineffektive solceller. Det har foreløbig indbragt dem to priser for kreativt nanodesign i 2007.
Antenner på plastikposer
Med en passende antenne kan strålingen samles op passivt og nyttiggøres som elektricitet. Forskerne er nu i gang med at udvikle den nye teknologi, så antennen kan printes på f. eks. en paraply, som derved giver lys. Man kan også forestille sig en regnfrakke med lygter, eller en jakke med et ladeapparat til mobiltelefonen. Den første model; en prototype af en antennesolfanger blev trykt på en plasticpose, fordi posen havde den rette tykkelse.
Der er dog stadig et stykke tid til, at den nye teknologi kommer på markedet.
På markedet om få år
Den hidsige infrarøde frekvens er bl.a. årsagen til, at solfangerne ikke endnu er blevet fuldt udviklet. Til at opfange infrarød varmestråling skal der nemlig bruges antenner, der opbygges som en flad spiral, som har en meget lille diameter; 4 procent af et menneskehårs tykkelse. Der skal mange spiraler til at opbygge strømstyrken, men effektiviteten kan til gengæld blive helt op til 80 procent, i forhold til nutidens solceller, som kun har en effektivitet på 20 procent for de bedste.
Der er desuden nødvendigt at få vekselstrømmen ned på en lavere, brugbar frekvens, men optimismen er stor og forskerholdet forventer, at der kun går få år, før næste generation af solfangere er klar, skriver ing.dk.