Ventilation i muren sparer plads og energi

InVentilate har Teknologisk Instituts ord for, at mikroventilation, hvor lange, pladskrævende ventilationskanaler kan erstattes med skjult og direkte ventilation direkte gennem ydermuren.

Mikroventilation fra InVentilate er ventilationsenheder, der placeres skjult i muren eller taget. Energiforbruget ligger på bare en tredjedel af, hvad central mekanisk balanceret ventilation bruger..

Hvem er InVentilate?

InVentilate er stiftet af ingeniør John Børsting og arkitekt Morten Lundehøj i 2009. Foruden de to stiftere tæller ejerkredsen Innovation MidtVest, EnergiMidt og Invactor Invest. MicroVent er udviklet i samarbejde med blandt andre Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og Ecolab med økonomisk støtte fra EUDP, Fornyelsesfonden, Væksthus Midtjylland og Elforsk.

MicroVent blev lanceret på det danske marked i foråret 2012, og de første 150 MicroVent-enheder er afsat. Køberne er professionelle bygherrer med stor teknisk indsigt og en stor bygningsmasse. De installerer det i udvalgte bygninger for at gøre deres egne erfaringer. Kunderne tæller bl.a. Aarhus Kommune, Glostrup Sygehus og Dan-Ejendomme.

Iværksættervirksomheden InVentilate har udviklet en energi- og pladsbesparende ventilationsløsning, skræddersyet til især ældre bygninger med manglende plads til ventilationsrør eller synlige ventilationsskabe. Det vil sige bygninger bygget før 1979.

”Kravene til bygningers energiforbrug strammes markant i disse år, ligesom priserne på el og varme er stigende. Af samme årsag energirenoverer vi som aldrig før. Når vi tætner vores klimaskærme, skaber vi samtidig et behov for ventilation,” fortæller Morten Lundehøj, der er direktør i InVentilate.

Store besparelser at hente
Etablering af ventilation er ofte problematisk i ældre bygninger med lave lofthøjder, hvor det typisk ikke kan betale sig at installere traditionelle ventilationssystemer, eftersom lofthøjden er for lav. Her kan mikroventilation gøre en stor forskel ikke bare for indeklimaet, men også for pengepungen.

Morten Lundehøj (t.v.) og John Børsting (t.h.) er klar med en plads- og energibesparende ventilationsløsning, der er skræddersyet til ældre bygninger..

”Mikroventilation monteres direkte i muren eller taget og koster cirka 55 procent af, hvad det koster at etablere for eksempel central ventilation ,” siger Morten Lundehøj og fortsætter: ”På driftssiden kan bygherren spare op til 85 procent i sammenligning med central ventilation. Besparelsen skyldes, at luften ikke skal transporteres ret langt, og dermed undgår vi et stort tryktab, som er akilleshælen ved central ventilation.”

TI-ekspert positiv
Udsigten til de store besparelser har da også fået store aktører som Aarhus Kommune og Dan-Ejendomme til at afprøve mikroventilation i en del af deres ældre bygninger. Seniorforsker ved Teknologisk Institut, Christian Drivsholm, ser mikroventilation som et værdiskabende nyt produkt på ventilationsmarkedet:

Hvad er mikroventilation?

Mikroventilation fra InVentilate hedder MicroVent. MicroVent er et decentralt ventilationssystem, der ved hjælp af små mikroventilationsenheder udskifter luften gennem bygningens klimaskærme samtidig med, at varmen i den udskiftede luft genanvendes med en varmegenvindingsgrad på 85 procent.

Princippet i mikroventilation er, at mindst to enheder arbejder sammen om at udskifte luften i et lokale. Enhederne er koordineret på den måde, at når én enhed fjerner luft, vil en anden enhed tilføre luft til rummet. I MicroVent optager en regenerator desuden varmen fra den forbrugte luft og overfører herefter varmen til den friske kølige udeluft, der trækkes ind i lokalet.

”Når man vælger at renovere en ældre bygning i omfattende grad, kræver bygningsreglementet, at man undersøger om energibesparende tiltag kan betale sig. Kravene til bygningers energiforbrug er i dag så skrappe, at naturlig ventilation må suppleres af central mekanisk balanceret ventilation. Etablering af central ventilation i ældre bygninger er imidlertid dyrt, og i den sammenhæng er en decentral løsning som mikroventilation et godt bud på, hvordan man fremover kan tilføre frisk luft til bygninger med lavt energi- og støjniveau og lave anlægsomkostninger uden at gå på kompromis med æstetikken,” vurderer han og tilføjer:

”Samtidig ser vi rigtig mange eksempler på, at ældre bygninger energirenoveres med nye vinduer og efterisolering og dermed tætnes i en sådan grad, at etablering af ventilation er nødvendig for at undgå fugtskader på konstruktioner og dårligt indeklima. I sådanne tilfælde er mikroventilation i min optik et rigtig godt alternativ til for eksempel central mekanisk balanceret ventilation.”

Teknologisk Institut og InVentilate har med støtte fra EUDP og Fornyelsesfonden testet mikroventilation på forskellige faktorer som fx støjniveau, tilisning, varmegenvindingsgrad og energiforbrug. Testresultaterne har vist sig meget tilfredsstillende, og holdet bag er nu i gang med at udvikle intelligent funktionalitet til mikroventilation.

-KPE

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

09.07.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Wicotec Kirkebjerg leverer tekniske installationer til nyt avanceret stamcellecenter

08.07.2025Genvex

Sponseret

Derfor er ventilation bedre end udluftning

19.06.2025Genvex

Sponseret

Nu banker sommeren på døren – er dit ventilationsanlæg klar til varmen?

03.06.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til Herlufsholms Idrætscenter – helt enkelt!

22.05.2025Geovent

Sponseret

Vi skaber løsninger, der gør en forskel – nu med EU-patent på vores ESA-arm!

08.05.2025Genvex

Sponseret

Combi Blueline – ventilation, køl, varme og varmt brugsvand i ét anlæg

08.05.2025Geovent

Sponseret

Moores Biscuits reducerede energiforbruget med 30% - med en løsning fra Geovent

07.05.2025Genvex

Sponseret

Mød Genvex på VVS’25

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup