Ventilation i muren sparer plads og energi

InVentilate har Teknologisk Instituts ord for, at mikroventilation, hvor lange, pladskrævende ventilationskanaler kan erstattes med skjult og direkte ventilation direkte gennem ydermuren.

Mikroventilation fra InVentilate er ventilationsenheder, der placeres skjult i muren eller taget. Energiforbruget ligger på bare en tredjedel af, hvad central mekanisk balanceret ventilation bruger..

Hvem er InVentilate?

InVentilate er stiftet af ingeniør John Børsting og arkitekt Morten Lundehøj i 2009. Foruden de to stiftere tæller ejerkredsen Innovation MidtVest, EnergiMidt og Invactor Invest. MicroVent er udviklet i samarbejde med blandt andre Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og Ecolab med økonomisk støtte fra EUDP, Fornyelsesfonden, Væksthus Midtjylland og Elforsk.

MicroVent blev lanceret på det danske marked i foråret 2012, og de første 150 MicroVent-enheder er afsat. Køberne er professionelle bygherrer med stor teknisk indsigt og en stor bygningsmasse. De installerer det i udvalgte bygninger for at gøre deres egne erfaringer. Kunderne tæller bl.a. Aarhus Kommune, Glostrup Sygehus og Dan-Ejendomme.

Iværksættervirksomheden InVentilate har udviklet en energi- og pladsbesparende ventilationsløsning, skræddersyet til især ældre bygninger med manglende plads til ventilationsrør eller synlige ventilationsskabe. Det vil sige bygninger bygget før 1979.

”Kravene til bygningers energiforbrug strammes markant i disse år, ligesom priserne på el og varme er stigende. Af samme årsag energirenoverer vi som aldrig før. Når vi tætner vores klimaskærme, skaber vi samtidig et behov for ventilation,” fortæller Morten Lundehøj, der er direktør i InVentilate.

Store besparelser at hente
Etablering af ventilation er ofte problematisk i ældre bygninger med lave lofthøjder, hvor det typisk ikke kan betale sig at installere traditionelle ventilationssystemer, eftersom lofthøjden er for lav. Her kan mikroventilation gøre en stor forskel ikke bare for indeklimaet, men også for pengepungen.

Morten Lundehøj (t.v.) og John Børsting (t.h.) er klar med en plads- og energibesparende ventilationsløsning, der er skræddersyet til ældre bygninger..

”Mikroventilation monteres direkte i muren eller taget og koster cirka 55 procent af, hvad det koster at etablere for eksempel central ventilation ,” siger Morten Lundehøj og fortsætter: ”På driftssiden kan bygherren spare op til 85 procent i sammenligning med central ventilation. Besparelsen skyldes, at luften ikke skal transporteres ret langt, og dermed undgår vi et stort tryktab, som er akilleshælen ved central ventilation.”

TI-ekspert positiv
Udsigten til de store besparelser har da også fået store aktører som Aarhus Kommune og Dan-Ejendomme til at afprøve mikroventilation i en del af deres ældre bygninger. Seniorforsker ved Teknologisk Institut, Christian Drivsholm, ser mikroventilation som et værdiskabende nyt produkt på ventilationsmarkedet:

Hvad er mikroventilation?

Mikroventilation fra InVentilate hedder MicroVent. MicroVent er et decentralt ventilationssystem, der ved hjælp af små mikroventilationsenheder udskifter luften gennem bygningens klimaskærme samtidig med, at varmen i den udskiftede luft genanvendes med en varmegenvindingsgrad på 85 procent.

Princippet i mikroventilation er, at mindst to enheder arbejder sammen om at udskifte luften i et lokale. Enhederne er koordineret på den måde, at når én enhed fjerner luft, vil en anden enhed tilføre luft til rummet. I MicroVent optager en regenerator desuden varmen fra den forbrugte luft og overfører herefter varmen til den friske kølige udeluft, der trækkes ind i lokalet.

”Når man vælger at renovere en ældre bygning i omfattende grad, kræver bygningsreglementet, at man undersøger om energibesparende tiltag kan betale sig. Kravene til bygningers energiforbrug er i dag så skrappe, at naturlig ventilation må suppleres af central mekanisk balanceret ventilation. Etablering af central ventilation i ældre bygninger er imidlertid dyrt, og i den sammenhæng er en decentral løsning som mikroventilation et godt bud på, hvordan man fremover kan tilføre frisk luft til bygninger med lavt energi- og støjniveau og lave anlægsomkostninger uden at gå på kompromis med æstetikken,” vurderer han og tilføjer:

”Samtidig ser vi rigtig mange eksempler på, at ældre bygninger energirenoveres med nye vinduer og efterisolering og dermed tætnes i en sådan grad, at etablering af ventilation er nødvendig for at undgå fugtskader på konstruktioner og dårligt indeklima. I sådanne tilfælde er mikroventilation i min optik et rigtig godt alternativ til for eksempel central mekanisk balanceret ventilation.”

Teknologisk Institut og InVentilate har med støtte fra EUDP og Fornyelsesfonden testet mikroventilation på forskellige faktorer som fx støjniveau, tilisning, varmegenvindingsgrad og energiforbrug. Testresultaterne har vist sig meget tilfredsstillende, og holdet bag er nu i gang med at udvikle intelligent funktionalitet til mikroventilation.

-KPE

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

08.05.2024Geovent

Sponseret

Casestory: Geovent udsugningssystem beskytter brandmænd på brandstationen i Rosbach, Tyskland.

01.05.2024Genvex

Sponseret

Caspers energirenoverede huset fik perfekt indeklima

01.05.2024Geovent

Sponseret

Nyt produkt: GT Ultra Svejse- og slibebord!

24.04.2024Geovent

Sponseret

Geovent har opnået patent på ESA arm

23.04.2024Genvex

Sponseret

Sådan bygges et ventilationsanlæg

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde