Voksenlærlingeordningen sikret

Uforståeligt stop for effektiv ordning fik TEKNIQ og Dansk Byggeri til at reagere kraftigt. Kun et nyt politisk forlig kunne sikre ordningens eksistens.

I installationsbranchen som helhed mangler der ca. 2.000 elektrikere og 1.000 VVS’ere..

I begyndelsen af februar 2008 meddelte Beskæftigelsesministeriet til stor forbløffelse for flere af byggeriets brancheorganisationer, at ”tilgangen til voksenlærlingeordningen for beskæftigede stoppes resten af året. Det skyldes, at den økonomiske ramme er brugt op. Det er i forbindelse med velfærdsaftalen fra 2006 aftalt, at tilgangen til voksenlærlingeordningen for beskæftigede stoppes, når den samlede bevilling hertil er brugt”.

Videre i pressemeddelelsen hed det, at ”den store tilgang til ordningen i andet halvår af 2007 betyder, at der allerede nu er disponeret over den bevilling, der er afsat på regeringens forslag til finanslov for 2008. Derfor er det besluttet, at der resten af året ikke kan komme flere beskæftigede ind i voksenlærlingeordningen. Stoppet får ikke konsekvenser for ledige. Ledige kan fortsat blive voksenlærlinge.”

Uforståeligt og beklageligt stop
Denne udmelding fik bl.a. TEKNIQ og Dansk Byggeri til ikke alene at fare i blækhuset, men også rette direkte henvendelse til beskæftigelsesministeren for at gøre ham opmærksom på det helt uforståelige i at sætte en stopper for en yderst velfungerende ordning for såvel de ufaglærte unge, virksomhederne og brancherne samt i sidste ende det danske samfund.

”Vi kunne naturligvis ikke sidde med hænderne i skødet og se passivt til, at ordningen blev sat i bero på grund af, at bevillingen var løbet ud, når der i dag mangler cirka 3.000 medarbejdere inden for installationsbranchen fordelt på ca. 2.000 elektrikere og 1.000 VVS’ere, og det er vel at mærke et tal, der støttes af Arbejdsmarkedsstyrelsens analyser af beskæftigelsen i vores branche,” fortæller underdirektør Tina Voldby, som er leder af Politisk Sekretariat i TEKNIQ Installatørernes Organisation, til Installatør Horisont.

”Det er bestemt ingen overdrivelse at sige, at vi har tømt hylden med ledige inden for installationsbranchen, så vi har fortsat et kæmpebehov for al den kvalificerede arbejdskraft, vi kan få fat i. Og her har voksenlærlingeordningen, hvor arbejdsgiverne får et løntilskud på 35 kr. i timen i to et halvt år til en samlet værdi af 170.000 kr., spillet en overordentlig vigtig rolle, og det bør den også gøre i fremtiden,” tilføjer Tina Voldby.

I Dansk Byggeri stod man lige så uforstående over for stoppet i tilgang til voksenlærlingeordningen for beskæftigede. ”Denne ordning har betydet, at virksomheder inden for områder med mangel på arbejdskraft eller gode beskæftigelsesmuligheder kan få et tilskud til at opkvalificere ufaglærte medarbejdere til en erhvervsuddannelse,” udtaler afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri og fortsætter: ”Det var derfor helt uventet og meget beklageligt, at Beskæftigelsesministeriet stoppede voksenlærlingeordningen, for virksomhederne i byggeriet har stor gavn af ordningen, og de var netop kommet i gang med at bruge den igen efter stort set at have været udelukket fra ordningen i første halvår af 2007, på grund af den nye struktur på beskæftigelsesområdet.”

”Da stoppet var i strid med regeringens politik opfattede vi det egentlig mere som et indgreb af administrativ karakter snarere end som en politisk beslutning. Som respons på vores henvendelse til beskæftigelsesministeren fik vi da også det indtryk af, at der var politisk vilje til at se på denne sag. Det opfattede vi som en åbning, og derfor forventede vi, at ordningen ville blive genoptaget, når der var forhandlet ny finanslov på plads for resten af 2008”, udtaler Louise Pihl.

Livline for ufaglærte
”Ordningen er jo ikke bare til fordel for virksomhederne og brancherne inden for byggeriet. Voksenlærlingeordningen er i høj grad med til at sikre, at mange af branchens ufaglærte og dermed mest udsatte gruppe får chancen for at tage den erhvervsuddannelse, de ikke fik, mens de var unge. Og på den baggrund er voksenlærlingeordningen efter Dansk Byggeris mening et vigtigt bidrag til at øge det generelle kompetenceniveau i arbejdsstyrken,” siger Louise Pihl.

Det er Tina Voldby helt enig i: ”Siden 2003 har både el- og VVS-branchen givet et rekordhøjt antal – især ufaglærte – voksne over 25 år en mulighed for at få en kompetencegivende uddannelse inden for fag, hvor vi oplever massiv mangel på arbejdskraft. Næsten 800 voksne over 25 år valgte i 2007 at gå i voksenlære inden for el eller VVS. Det er en stigning på 75 procent i forhold til 2003. Og stigningen er vel at mærke sket uden, at det er gået ud over optaget af ordinære lærlinge.”

”Vi har givet især ufaglærte en stor mulighed for at få en fremtidssikret erhvervskompetencegivende uddannelse, som kan sikre dem permanent beskæftigelse inden for et område, hvor manglen på arbejdskraft er ekstremt udtalt. Derfor var det simpelthen tåbeligt, at Beskæftigelsesministeriet spændte ben for så massiv en succes, ene og alene fordi bevillingen løb ud. Beskæftigelsesministeren burde i stedet have hastet i Folketinget og fået partierne bag velfærdsforliget til at sikre en øjeblikkelig forøgelse af bevillingen, så vi også i fremtiden kan sikre, at især ufaglærte – i eller uden for beskæftigelse – har mulighed for at få en kompetencegivende uddannelse, siger Tina Voldby og tilføjer, at hun i løbet af kort tid havde op mod 150 desperate virksomheder i røret, der ikke vidste, om de var købt eller solgt i forhold til deres uddannelsesaftale.

Den situation kunne man godt have undværet hos TEKNIQ, der straks måtte sætte sig ind i, hvilke forholdsregler de uddannelsessøgende kunne gribe til, hvis deres uddannelsesaftale eksempelvis blev ophævet i prøvetiden, fordi der ikke længere blev ydet tilskud.

”Vi var straks ude i en masse bureaukrati, som så senere heldigvis skulle vise sig overflødig, da det nye forlig har sikret ordningen det næste års tid”, siger Tina Voldby og bekendtgør, at man også hos TEKNIQ ventede, at en ny aftale ville videreføre ordningen, da der i al sin enkelthed er tale om en win-win-situation for de ufaglærte, for branchen og for samfundet.

Ny aftale
Sidst i februar meddelte beskæftigelsesministeren nemlig, at han glædede sig over aftalen om en jobplan, som regeringen havde indgået med Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny Alliance. Som en del af aftalen skete der en genåbning af voksenlærlingeordningen, således at der bliver mulighed for uddannelse af yderligere 1.500 voksenlærlinge.

Om planen sagde beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen desuden: ”Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes os at komme igennem med en bred aftale. Manglen på arbejdskraft er en udfordring, som et flertal i Folketinget tager meget alvorligt og ønsker at løse på bedste vis. Med aftalen sikrer vi danske arbejdspladser mere arbejdskraft – fra både ind- og udland. Det er helt afgørende for, at vi kan fastholde dansk velstand og velfærd i allerhøjeste gear.
” Videre fastslog beskæftigelsesministeren, at udenlandsk arbejdskraft ikke er første prioritet: ”Regeringen prioriterer og lægger stor vægt på, at vi får det optimale ud af den arbejdskraftreserve, vi har her i landet, inden vi vender blikket mod udlandet.”

Tilfredshed med nyt forlig
At regeringen prioriterer den dansk arbejdskraftreserve højt, er Tina Voldby naturligvis tilfreds med, men mener i øvrigt, at aftalen om jobplanen kunne have været endnu mere ambitiøs.

”Vi står i en situation, hvor ledigheden bliver ved med at falde – på installationsområdet ligger den langt under en procent, og samtidig mangler vi som sagt her ca. 3.000 kvalificerede medarbejdere. I sådan en situation er det helt afgørende, at der fra politisk side gøres noget for at sikre et tilstrækkeligt arbejdsudbud. Det gør jobplanen i en vis grad”, påpeger Tina Voldby, der især glæder sig over, at der genåbnes for voksenlærlingeordningen, et af de mest effektive arbejdsmarkedspolitiske redskaber, således at også beskæftigede over 25 år i fremtiden kan tage en erhvervsrettet, fremtidssikret kompetencegivende uddannelse.

Også i Dansk Byggeri er der tilfredshed med jobplanen. Ikke overraskende fremhæves det bl.a. i den nye aftale, at der nu igen vil blive givet mulighed for at indgå voksenlærlingeaftaler. Hos Dansk Byggeri har man noteret sig, at politikerne har lyttet til kritikken og nu åbner op for, at der igen kan uddannes voksenlærlinge, og dermed sikre, at mange af branchens lidt ældre ufaglærte stadig har en chance for at tage en erhvervsuddannelse.

Det synspunkt deler Tina Voldby, men hun understreger dog, at voksenlærlingene skal ses som et supplement til de unge lærlinge. ”Vi må aldrig komme i en situation, hvor de unge lærlinge fortrænges, for så kan vi aldrig sikre nok arbejdskraft til virksomhederne. Derfor skal virksomhederne stadig gøre en indsats for at tiltrække og fastholde lærlinge. Og specielt i installationsbranchen, hvor vi nødvendigvis først må uddanne de unge, idet kun to-tre procent af de ansatte i VVS- og elbranchen er ufaglærte.”

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup