Åbne standarder fjerner risiko for forsyningsproblemer

Den 31. august 2023 meddelte Schneider Electric, at de dags dato ophørte med at levere IHC Controller version 3. Controlleren er en nøglekomponent i rigtig mange danske bygninger. ”Det er som at have en dieselbil, og pludselig er der ingen diesel på markedet længere. Det er et chok for hele branchen”, fortæller en installatør.

Thomas Scharbau anbefaler, at elinstallatører i fremtiden overvejer at gøre brug af KNX til bygningsautomatik-installationer. ”Det er mere enkelt og mindre krævende at installere en IHC controller, og KNX kræver mere faglighed. Men kunden får en langt mere smidig, skalerbar og sikker løsning”. Arkivfoto fra 123rf.com..

”Ophøret med leveringer af IHC’en er et kæmpechok for hele branchen. Den første IHC controller blev installeret i 1990’erne, og IHC controller fra LK og sidenhen Schneider Electric er måske den mest brugte komponent i bygningsautomatik-installationer”, fortæller Thomas Scharbau fra KNXsolutions og supplerer: ”Vi udfører nok to-tre opgaver om måneden, hvor vi programmerer IHC controller. Vi skal nok finde alternative løsninger fremover, men det store problem er jo de mange kunder, der i dag har en IHC controller i hjertet af deres installation”.

Læs også: Stor leverandør må lukke for centralt produkt med tre dages varsel

Hvis IHC- controlleren på et tidspunkt volder problemer, og det gør elektroniske komponenter jo sommetider, så er det ikke muligt at erstatte den med en ny. Det vil i en fortrådet installation så fald kræve en konvertering til en helt anden installation, og kundens pris for det vil ifølge Thomas Scharbau være en flere dobling. I en trådløs installation endnu dyrere på grund af kabelændringer.

Selv store leverandører fejler
”Hele branchen har i årtier anvendt IHC controlleren, fordi alle har tænkt, at et produkt fra en aktør, der er så stor og dominerende som Schneider Electric, er en sikker hest at spille på. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at IHC controller vil blive taget af markedet”.

Thomas Scharbau er mest træt af situationen på sine kunders vegne. ”Det er som altid ved den slags forsyningsstop kunderne, der i sidste ende kommer til at betale prisen. Det er jeg ked af på kundernes vegne”.
Han mener, at eksemplet med den ophørte IHC controller viser behovet for at gøre brug af åbne standarder som for eksempel KNX.

Brug åbne standarder
”Vores råd til kunder med IHC controllere, der volder problemer, vil formentlig være at konvertere til KNX. En åben standard sikrer kunden mod denne form for kritiske afhængigheder. Er der en komponent, der ikke længere kan skaffes, så er der med en KNX-løsning 500 alternative leverandører, som man kan gribe til. Det er nok den mest effektive risikostyring, du kan opnå på dette område”, fortæller han og tilføjer:

”Jeg mener, det er en rigtig god idé at undgå proprietære produkter, der ikke spiller sammen med produkter fra andre leverandører. Det er simpelthen for risikabelt og for usmidigt. Og her er KNX stort set det eneste relevante alternativ på det europæiske marked. Der findes også en amerikansk åben platform kaldet LON Technology, men den er meget lidt udbredt i Europa”.

”Hele branchen har i årtier anvendt IHC controlleren, fordi alle har tænkt, at et produkt fra en aktør, der er så stor og dominerende som Schneider Electric, er en sikker hest at spille på. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at IHC controller vil blive taget af markedet”, fortæller Thomas Scharbau. Foto: Schneider Electric..

KNXsolutions har fornyeligt færdiggjort en bygningsautomatik-løsning i flere luksuslejligheder i Nordsjælland, hvor IHC controller version 3 er en nøglekomponent. ”Jeg er glad for, at vi nåede at blive færdig med den store opgave inden, dette skete. Men jeg er ked, af lejlighederne nu er udstyret med en controller, som ikke kan erstattes, hvis den fejler. IHC controlleren er et robust produkt, men generelt kan man sige, at al elektronik har en fejlmargin på 1-2 procent”.

Thomas Scharbau anbefaler, at elinstallatører i fremtiden overvejer at gøre brug af KNX til bygningsautomatik-installationer. ”Det er mere enkelt og mindre krævende at installere en IHC controller, og KNX kræver mere faglighed. Men kunden får en langt mere smidig, skalerbar og sikker løsning”.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bygningsautomatik 2023

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn