Både barrierer og muligheder
Bogen Forretning eller ansvar giver et godt overblik over små og mellemstore virksomheders konkrete arbejde med CSR og de udfordringer, de står over for. Bogen tager sit udgangspunkt i, at SMVer betragtes som little big companies, men SMVer har et andet udgangspunkt, som der skal tages højde for.
Barrierer for CSR
Der er masser af positive konkrete eksempler på, at virksomheder har konkurrencemæssige og andre fordele ud af at arbejde med CSR, så som positivt omdømme og tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere. Men det er klart, at SMVer har et andet udgangspunkt i forhold til de store virksomheder. Bogen slår fast, at der er barrierer for SMVer i forhold til CSR. Men også at det er barrierer, som kan overvindes det viser alle praktiske erfaringer. De typiske barrierer for SMVer er:
Manglende tid og ressourcer en af de mest oplagte og væsentlige barrierer for små virksomheder. Store virksomheders arbejde med CSR går i retning af øget formalisering, systematisering, professionalisering og specialisering. Det er ressourcekrævende, og derfor må SMVer i stedet finder måder at arbejde med CSR på, som kan integreres med hverdagsaktiviteterne.
Manglende tydliggørelse af og bevidstgørelse om CSR SMVer har ofte en begrænset viden om CSR. Og i det omfang, at de arbejder med CSR omtales det ofte ikke som sådan. Og selvom handling selvfølgelig er vigtigst, er det altså også vigtigt med bevidstgørelse. Det er nemlig en forudsætning for, at en SMVer kan reflektere over sin ansvarlighed og overveje, om de aktiviteter, man er involveret i, er de rigtige, og om de er tilstrækkelige.
Personlig motivation i store virksomheder er motivationen ofte risikostyring, organisatorisk integration, motivation og trivsel, markedspositionering eller offentlig positionering. I SMVer er motivationen ofte på et personligt plan I SMVer er der ofte sammenfald mellem ejerskab og lederskab, og derfor skal CSR have appel til lederens personlige værdier og etik, hvis det skal vinde indpas.
Fokusering på ejer-ledere på den ene side har ejer-lederen ret til at bruge virksomhedens penge til humaitære formål f.eks. Han er ikke tvunget af aktionærer til med vold og magt at øge profitten. På den anden side har mange ejer-ledere et meget snævert forretningsmæssigt fokus ofte på grund af knappe ressourcer.
Den lille virksomhed og (lokal) samfundet det kan være svært for SMVer at se, hvordan deres aktiviteter kan være relevante i forhold til løsningen af store samfunds-problemer. Det er som regel mere relevant for dem at forstå social ansvarlighed i forhold til den lokale kontekst. Men her er det vigtigt ikke at forfalde til lokalromantik med byens gadekær og små virksomheder med solide lokale forankringer gennem kunderelationer, sponsorering af lokale idrætsklubber, kulturaktiviteter osv. Vi må ikke glemme de mange SMVer i industrikvarterer rundt omkring afsondret fra det almindelige liv.
Vigtigheden af social kapital et væsentligt konkurrenceparameter for SMVer er evnen til at skabe og vedligeholde personlige relationer. Gennem netværk får den enkelte virksomhed adgang til flere ressourcer, herunder viden og kapital. Uformelle relationer får derfor afgørende betydning for SMVers overlevelse. Derfor skal CSR give mening i de sociale relationer, ejer-lederen indgår i.
De ansattes betydning i SMVer medarbejderne har en særlig betydning i SMVer, fordi der ofte opstår et tæt og personligt forhold de ansatte imellem. Dertil kommer, at SMVer ofte er familiebaserede, og det betyder, at familieværdier kan være svære at adskille fra forretningsværdier. Det er derfor af stor betydning, at medarbejderne er taget med på råd i forhold til spørgsmål om samfundsansvarlighed, da de er tæt på og/eller involverede i de konkrete aktiviteter.
Positiv effekt
Gallup foretog en undersøgelse af CSR i 2005, som er den første større kvantitative undersøgelse, som specifikt belyser danske SMVers arbejde med CSR. Den afgrænser, som den første danske undersøgelse, ikke begrebet CSR til udelukkende at handle om det rummelige arbejdsmarked, men tager udgangspunkt i EU-kommissionens definition af CSR. Det mest markante resultat er, at ikke mindre end 75 % af de adspurgte virksomheder, siger, at de har iværksat en eller anden form for CSR-aktivitet. Dykker man ned i tallene, ser man hurtigt, at medarbejder-aktiviteter i form af efteruddannelse, kompetenceudvikling og/eller omskoling af medarbejdere har den største andel efterfulgt af miljøaktiviteter. Som begrundelse for CSR svarer de fleste: etiske og moralske årsager skarpt forfulgt af svaret: for at bevare eller forbedre virksomhedens omdømme. Undersøgelsen viser i øvrigt, at 87 % mener, at CSR har en positiv eller meget positiv effekt for virksomhedens generelle omdømme. Så selv om der kan være en del barrierer for en SMVer for at gå i gang med CSR-aktiviteter, synes det at kunne betale sig på lang sigt.