Bedre indeklima med lavere energiforbrug
Med kvalitetsprodukter kan man skære ti procent af energiforbruget og samtidig sikre et bedre indeklima, men de mange billige løsninger på markedet frister flere kunder.
Selvfølgelig ligger der et dilemma i, at vi skal have mere og bedre ventilation samtidig med, at energiforbruget skal ned, men det mener vi godt, at vi kan leve op til, siger Lindabs adm. Direktør, Dan Stjernegaard, som også er formand for brancheforeningen Dansk Ventilation. Her udtaler han sig dog primært som Lindab-direktør.
Vi gør alt, hvad vi kan, for at de anlæg og komponenter, vi producerer og sælger, har den højst mulige kvalitet, siger han og tilføjer, at det er selvfølgelig ikke er markedets billigste.
Og her rammer man ofte ind i endnu et velkendt dilemma. Slutkunderne vil selvfølgelig gerne have en god ventilation og dermed et godt indeklima, men problemet er, at de ikke altid er villige til at ofre det, det koster.
Vi kan sagtens levere anlæg af en kvalitet, som sikrer et godt indeklima, men i mange tilfælde vælger kunderne de billigere og dårligere komponenter, og resultatet bliver selvfølgelig derefter, siger Dan Stjernegaard.
Stiller krav til teknik og adfærd
Med moderne kvalitetsanlæg kan branchen ifølge Dan Stjernegaard nemt levere et bedre indeklima og samtidig nedbringe energiforbruget med ti procent, men det stiller en række krav til både komponenter, installatører og brugere.
Selvfølgelig skal alle produkter og løsninger overholde de gældende normer og regler, for eksempel DS447, og produkter, der er certificeret efter for eksempel Eurovent, bør og skal vælges, siger Dan Stjernegaard.
Og så er det afgørende med et kanaltæt system, så luften ikke siver ud i for eksempel skunken. Anlægget skal også være rigtigt dimensioneret, hvis man skal undgå tryk- og varmetab.
Der skal hverken ventileres for meget eller for lidt, så det er nødvendigt med styring, så ventilationen tilpasses antallet af personer, siger Dan Stjernegaard og tilføjer, at ventilationsanlæg skal vedligeholdes, hvis energiforbruget skal holdes nede.
Til forsvar for indeklimaet
Han understreger, at energibesparelser ikke må føre til, at vi går på kompromis med indeklimaet. Gør vi det, bliver bygningerne fugtige, og mennesker befinder sig dårligt i dem.
Selvfølgelig kan man lukke vinduerne op, men i for eksempel et klasseværelse skal det gøres otte gange om dagen, og det betyder et stort varmetab, siger han og peger på, at et moderne ventilationsanlæg genvinder 85 procent af varmen. "Ventilation koster altså lidt på elregningen, men det sparer til gengæld på varmen, tilføjer han.