Byggeriet mangler medarbejdere trods corona

Mens store dele af erhvervslivet har skruet ned for nye ansættelser og har oplevet faldende omsætning under coronakrisen, ser det anderledes ud for bygge- og anlægsbranchen. Her er efterspørgslen efter flere medarbejdere høj, og der er stadig mangel på arbejdskraft.

Næsten hver tredje bygge- og anlægsvirksomhed i SMVdanmark meldte i 1. kvartal, at de var begrænset i deres muligheder som følge af mangel på arbejdskraft. Arkivfoto..

Mens antallet af nye stillingsopslag generelt er faldet med 16 procent under coronakrisen, er den steget med 26 procent, når det gælder bygge- og anlægserhverv.

Samtidigt har bygge- og anlægsbranchens omsætning sneget sig næsten uskadt gennem perioden, med en nedgang på kun 1 procent fra marts til maj, sammenlignet med samme periode sidste år.

Det står i skærende kontrast til blandt andet hotel- og restaurationsbranchen, der har oplevet en omsætningsnedgang på 58 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik og jobindsats.dk.

Klar med åbne arme
Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark forklarer det med, at byggesektoren ikke har været lukket ned under coronaudbruddet.

”Før krisen havde branchen så meget arbejde, at de knap kunne følge med. Nu er ventetiden på en håndværker måske lidt kortere, men der er stadig stor aktivitet. Derudover har den offentlige sektor sat mange projekter i gang, efter det blev besluttet at suspenderede kommunernes anlægsloft, der ellers lægger et loft over investeringerne”, siger han.

Næsten hver tredje bygge- og anlægsvirksomhed i SMVdanmark meldte i 1. kvartal, at de var begrænset i deres muligheder som følge af mangel på arbejdskraft.

Dermed er byggeriet klart den branche, der er mest ramt af ikke at kunne finde tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere.

Læs også: Knap halvdelen af boligejerne planlægger at renovere inden for fem år

”Når en virksomhed ikke kan finde nok dygtige medarbejdere, må de i yderste konsekvens takke nej til nye ordrer. Det er skidt, både for virksomheden og samfundsøkonomien. Byggeriets situation betyder, at beskæftigelsesystemet må mere i sving, for eksempel ved at opkvalificere ufaglærte og i det hele tage have fokus på, at her er en branche, der står klar med åbne arme, når det gælder ledige”, siger Jakob Brandt.

- SMF

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

23.10.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme vil sætte turbo på elektrificeringen

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

22.10.2024wedi GmbH

Sponseret

wedi – din partner i bæredygtige badeværelser

22.10.2024Installator.dk

Dansk lys-virksomhed satser stort på gartnerier og p-huse

22.10.2024KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI

Sponseret

Videreuddannelse sikrer kvaliteten: KEA opdaterer IMS VVS montørers viden om afløbsinstallationer

21.10.2024Installator.dk

Ny bekendtgørelse på plads: Massivt bøvl aflyst

18.10.2024RIB Software

Sponseret

Skal du skrive IKT-leder på dit CV i år?

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle