Danmark halter bagud med implementeringen af EU´s drikkevandsdirektiv

En syv år gammel bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand er blandt dem, der fortsat ikke er blevet opdateret, og som er blevet kritiseret for slet ikke at leve op til de højeste standarder i EU. Nu er spørgsmålet så, om den nye bekendtgørelse vil gøre det.

Foto: Arkiv.

Danmark har fået en løftet pegefinger fra EU Kommissionen, fordi vi er langt bagud i forhold til at implementere EU´s vandbehandlingsdirektiv, der bl.a. omfatter materialer, behandlingskemikalier og filtermedier, der kommer i kontakt med drikkevand. 

BWT Danmark kritiserede i foråret den gældende bekendtgørelse fra 2016 for at være utilstrækkelig, bl.a. fordi den sidestiller almindelige vandhanearmaturer med vandbehandlingsanlæg. 

”Vandbehandling kræver meget mere vurdering og skal efter vores mening leve op til strengere krav,” sagde Mads Maymann Jørgensen, Salgsdirektør i BWT Danmark i februar. 

Nu er direktivet så på vej gennem møllen – delt op i en række høringer, men endnu er det uklart, hvordan det vil blive implementeret i forhold til byggevarer, fortæller Nicolai Garde-Dinesen, sektionschef for VELTEK Vand. 

”Den del kender vi desværre ikke endnu. Myndighederne holder kortene meget tæt til kroppen, så vi venter spændt på at se forslagene til de øvrige implementeringer. Lige nu er Miljøministeriet i gang med den allerførste spæde start, hvor de laver de nødvendige rammesætninger i den eksisterende lovgivning for at de kan få lov til at lave de kommende tiltag. Det eneste vi ved er, at myndighederne er bagud i forhold til EU Kommissionens forventninger,” siger Nicolai Garde-Dinesen. 

Nicolai Garde-Dinesen, sektionschef for VELTEK Vand.. Foto: Veltek

I forbindelse med myndighedernes arbejde med implementeringen har VELTEK givet input og bedt dem specifikt om at skele til den tyske standard for vandbehandlingsanlæg i forhold til at lave stramninger i Danmark. 

”Det har vi gjort, fordi det er en standard, der allerede eksisterer på vandbehandlingsområdet og løfter kravene væsentligt i forhold til det, vi har set herhjemme. I Tyskland har de arbejdet med vandbehandling i væsentlig flere år, end vi har i Danmark”. 

Ifølge den gamle bekendtgørelse - BEK nr. 1007 af 29/06/2016 – der stadig er gældende, kan byggevarer i kontakt med drikkevand sælges, hvis de er godkendt efter en af fire forskellige ordninger: 

• GDV-ordning. 
• Tysk DVGW-certifikat. 
• Hollandsk ATA-godkendelse/The KIWA Water Mark. 
• Svensk typegodkendelse af enten RISE eller KIWA Sverige.  

Mads Maymann Jørgensen, Salgsdirektør i BWT Danmark. Foto: BWT

Problemet er, ifølge Mads Maymann Jørgensen, at de fire ordninger er ret forskellige og ikke lige gode, men det står heller ikke klart af det lovforberedende arbejde, om Social- og Boligstyrelsen er klar over, at implementering af EU´s fælleseuropæiske norm for blødgøringsanlæg heller ikke skaber den nødvendige sikkerhed for de danske forbrugere. 

”Det skyldes, at den skal dække både lande i Sydeuropa, hvor der er klor i vandet og lande som Danmark, hvor klor ikke forekommer. Så hvis man bare udfaser den eksisterende GDV-ordning uden at sætte andet i stedet, vil niveauet blive sænket yderligere,” siger Mads Maymann Jørgensen. 

Derfor har VELTEK Vand specifikt spurgt ind til, hvad styrelsen vil gøre i forhold til blødgøringsanlæg. 

”For jeg tror slet ikke, at man har forholdt sig til, hvad en udfasning af GDV vil betyde.  

Min pointe er, at styrelsen skal vide, hvad der vil ske, hvis man ikke indfører yderligere regler oven på den fælleseuropæiske norm for blødgøringsanlæg - EN14743,” siger han. 

Og her foreslår VELTEK Vand, at man skeler til de tyske regler. 

I dag sælges der blødgøringsanlæg i Danmark, der er bygget til at fungere med klorholdigt vand. 

”Det gør BWT ikke. Men selskabet har mange konkurrenter, der også sælger anlæg godkendt efter den skrappere tyske standard”, understreger Mads Maymann Jørgensen. 

Fristen for gennemførelsen af EU´s drikkevandsdirektiv var den 12. januar i år. 

Miljøministeriet skriver selv, at man forventer at have en ” fuldstændig gennemførelse af drikkevandsdirektivet med ikrafttrædelse af lovforslaget og dertilhørende bekendtgørelser i første halvår 2024”. 

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om Sanitet & Vandbehandling

Badeværelserne i de danske hjem har udviklet sig enormt gennem tiderne. Fra starten var det en luksus for de få -  i dag er det at finde i alle hjem, men i utallige udformninger. Leverandørerne tilbyder et væld af muligheder – i alle prisklasser. Men fælles for dem alle er, at det skal være rent vand, der kommer ud af bruseren. Og selvom vi i Danmark er begunstiget af rent vand, er der udfordringer. 

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn