Danmark halter bagud med implementeringen af EU´s drikkevandsdirektiv

En syv år gammel bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand er blandt dem, der fortsat ikke er blevet opdateret, og som er blevet kritiseret for slet ikke at leve op til de højeste standarder i EU. Nu er spørgsmålet så, om den nye bekendtgørelse vil gøre det.

Foto: Arkiv.

Danmark har fået en løftet pegefinger fra EU Kommissionen, fordi vi er langt bagud i forhold til at implementere EU´s vandbehandlingsdirektiv, der bl.a. omfatter materialer, behandlingskemikalier og filtermedier, der kommer i kontakt med drikkevand. 

BWT Danmark kritiserede i foråret den gældende bekendtgørelse fra 2016 for at være utilstrækkelig, bl.a. fordi den sidestiller almindelige vandhanearmaturer med vandbehandlingsanlæg. 

”Vandbehandling kræver meget mere vurdering og skal efter vores mening leve op til strengere krav,” sagde Mads Maymann Jørgensen, Salgsdirektør i BWT Danmark i februar. 

Nu er direktivet så på vej gennem møllen – delt op i en række høringer, men endnu er det uklart, hvordan det vil blive implementeret i forhold til byggevarer, fortæller Nicolai Garde-Dinesen, sektionschef for VELTEK Vand. 

”Den del kender vi desværre ikke endnu. Myndighederne holder kortene meget tæt til kroppen, så vi venter spændt på at se forslagene til de øvrige implementeringer. Lige nu er Miljøministeriet i gang med den allerførste spæde start, hvor de laver de nødvendige rammesætninger i den eksisterende lovgivning for at de kan få lov til at lave de kommende tiltag. Det eneste vi ved er, at myndighederne er bagud i forhold til EU Kommissionens forventninger,” siger Nicolai Garde-Dinesen. 

Nicolai Garde-Dinesen, sektionschef for VELTEK Vand.. Foto: Veltek

I forbindelse med myndighedernes arbejde med implementeringen har VELTEK givet input og bedt dem specifikt om at skele til den tyske standard for vandbehandlingsanlæg i forhold til at lave stramninger i Danmark. 

”Det har vi gjort, fordi det er en standard, der allerede eksisterer på vandbehandlingsområdet og løfter kravene væsentligt i forhold til det, vi har set herhjemme. I Tyskland har de arbejdet med vandbehandling i væsentlig flere år, end vi har i Danmark”. 

Ifølge den gamle bekendtgørelse - BEK nr. 1007 af 29/06/2016 – der stadig er gældende, kan byggevarer i kontakt med drikkevand sælges, hvis de er godkendt efter en af fire forskellige ordninger: 

• GDV-ordning. 
• Tysk DVGW-certifikat. 
• Hollandsk ATA-godkendelse/The KIWA Water Mark. 
• Svensk typegodkendelse af enten RISE eller KIWA Sverige.  

Mads Maymann Jørgensen, Salgsdirektør i BWT Danmark. Foto: BWT

Problemet er, ifølge Mads Maymann Jørgensen, at de fire ordninger er ret forskellige og ikke lige gode, men det står heller ikke klart af det lovforberedende arbejde, om Social- og Boligstyrelsen er klar over, at implementering af EU´s fælleseuropæiske norm for blødgøringsanlæg heller ikke skaber den nødvendige sikkerhed for de danske forbrugere. 

”Det skyldes, at den skal dække både lande i Sydeuropa, hvor der er klor i vandet og lande som Danmark, hvor klor ikke forekommer. Så hvis man bare udfaser den eksisterende GDV-ordning uden at sætte andet i stedet, vil niveauet blive sænket yderligere,” siger Mads Maymann Jørgensen. 

Derfor har VELTEK Vand specifikt spurgt ind til, hvad styrelsen vil gøre i forhold til blødgøringsanlæg. 

”For jeg tror slet ikke, at man har forholdt sig til, hvad en udfasning af GDV vil betyde.  

Min pointe er, at styrelsen skal vide, hvad der vil ske, hvis man ikke indfører yderligere regler oven på den fælleseuropæiske norm for blødgøringsanlæg - EN14743,” siger han. 

Og her foreslår VELTEK Vand, at man skeler til de tyske regler. 

I dag sælges der blødgøringsanlæg i Danmark, der er bygget til at fungere med klorholdigt vand. 

”Det gør BWT ikke. Men selskabet har mange konkurrenter, der også sælger anlæg godkendt efter den skrappere tyske standard”, understreger Mads Maymann Jørgensen. 

Fristen for gennemførelsen af EU´s drikkevandsdirektiv var den 12. januar i år. 

Miljøministeriet skriver selv, at man forventer at have en ” fuldstændig gennemførelse af drikkevandsdirektivet med ikrafttrædelse af lovforslaget og dertilhørende bekendtgørelser i første halvår 2024”. 

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om Sanitet & Vandbehandling

Badeværelserne i de danske hjem har udviklet sig enormt gennem tiderne. Fra starten var det en luksus for de få -  i dag er det at finde i alle hjem, men i utallige udformninger. Leverandørerne tilbyder et væld af muligheder – i alle prisklasser. Men fælles for dem alle er, at det skal være rent vand, der kommer ud af bruseren. Og selvom vi i Danmark er begunstiget af rent vand, er der udfordringer. 

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025