Danmark halter bagud med implementeringen af EU´s drikkevandsdirektiv

En syv år gammel bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand er blandt dem, der fortsat ikke er blevet opdateret, og som er blevet kritiseret for slet ikke at leve op til de højeste standarder i EU. Nu er spørgsmålet så, om den nye bekendtgørelse vil gøre det.

Foto: Arkiv.

Danmark har fået en løftet pegefinger fra EU Kommissionen, fordi vi er langt bagud i forhold til at implementere EU´s vandbehandlingsdirektiv, der bl.a. omfatter materialer, behandlingskemikalier og filtermedier, der kommer i kontakt med drikkevand. 

BWT Danmark kritiserede i foråret den gældende bekendtgørelse fra 2016 for at være utilstrækkelig, bl.a. fordi den sidestiller almindelige vandhanearmaturer med vandbehandlingsanlæg. 

”Vandbehandling kræver meget mere vurdering og skal efter vores mening leve op til strengere krav,” sagde Mads Maymann Jørgensen, Salgsdirektør i BWT Danmark i februar. 

Nu er direktivet så på vej gennem møllen – delt op i en række høringer, men endnu er det uklart, hvordan det vil blive implementeret i forhold til byggevarer, fortæller Nicolai Garde-Dinesen, sektionschef for VELTEK Vand. 

”Den del kender vi desværre ikke endnu. Myndighederne holder kortene meget tæt til kroppen, så vi venter spændt på at se forslagene til de øvrige implementeringer. Lige nu er Miljøministeriet i gang med den allerførste spæde start, hvor de laver de nødvendige rammesætninger i den eksisterende lovgivning for at de kan få lov til at lave de kommende tiltag. Det eneste vi ved er, at myndighederne er bagud i forhold til EU Kommissionens forventninger,” siger Nicolai Garde-Dinesen. 

Nicolai Garde-Dinesen, sektionschef for VELTEK Vand.. Foto: Veltek

I forbindelse med myndighedernes arbejde med implementeringen har VELTEK givet input og bedt dem specifikt om at skele til den tyske standard for vandbehandlingsanlæg i forhold til at lave stramninger i Danmark. 

”Det har vi gjort, fordi det er en standard, der allerede eksisterer på vandbehandlingsområdet og løfter kravene væsentligt i forhold til det, vi har set herhjemme. I Tyskland har de arbejdet med vandbehandling i væsentlig flere år, end vi har i Danmark”. 

Ifølge den gamle bekendtgørelse - BEK nr. 1007 af 29/06/2016 – der stadig er gældende, kan byggevarer i kontakt med drikkevand sælges, hvis de er godkendt efter en af fire forskellige ordninger: 

• GDV-ordning. 
• Tysk DVGW-certifikat. 
• Hollandsk ATA-godkendelse/The KIWA Water Mark. 
• Svensk typegodkendelse af enten RISE eller KIWA Sverige.  

Mads Maymann Jørgensen, Salgsdirektør i BWT Danmark. Foto: BWT

Problemet er, ifølge Mads Maymann Jørgensen, at de fire ordninger er ret forskellige og ikke lige gode, men det står heller ikke klart af det lovforberedende arbejde, om Social- og Boligstyrelsen er klar over, at implementering af EU´s fælleseuropæiske norm for blødgøringsanlæg heller ikke skaber den nødvendige sikkerhed for de danske forbrugere. 

”Det skyldes, at den skal dække både lande i Sydeuropa, hvor der er klor i vandet og lande som Danmark, hvor klor ikke forekommer. Så hvis man bare udfaser den eksisterende GDV-ordning uden at sætte andet i stedet, vil niveauet blive sænket yderligere,” siger Mads Maymann Jørgensen. 

Derfor har VELTEK Vand specifikt spurgt ind til, hvad styrelsen vil gøre i forhold til blødgøringsanlæg. 

”For jeg tror slet ikke, at man har forholdt sig til, hvad en udfasning af GDV vil betyde.  

Min pointe er, at styrelsen skal vide, hvad der vil ske, hvis man ikke indfører yderligere regler oven på den fælleseuropæiske norm for blødgøringsanlæg - EN14747,” siger han. 

Og her foreslår VELTEK Vand, at man skeler til de tyske regler. 

I dag sælges der blødgøringsanlæg i Danmark, der er bygget til at fungere med klorholdigt vand. 

”Det gør BWT ikke. Men selskabet har mange konkurrenter, der også sælger anlæg godkendt efter den skrappere tyske standard”, understreger Mads Maymann Jørgensen. 

Fristen for gennemførelsen af EU´s drikkevandsdirektiv var den 12. januar i år. 

Miljøministeriet skriver selv, at man forventer at have en ” fuldstændig gennemførelse af drikkevandsdirektivet med ikrafttrædelse af lovforslaget og dertilhørende bekendtgørelser i første halvår 2024”. 

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

TOTO

Sponseret

TOTO passer på alle cisterner

Denne artikel er del af et tema:

Tema om Sanitet & Vandbehandling

Badeværelserne i de danske hjem har udviklet sig enormt gennem tiderne. Fra starten var det en luksus for de få -  i dag er det at finde i alle hjem, men i utallige udformninger. Leverandørerne tilbyder et væld af muligheder – i alle prisklasser. Men fælles for dem alle er, at det skal være rent vand, der kommer ud af bruseren. Og selvom vi i Danmark er begunstiget af rent vand, er der udfordringer. 

Mere fra...

04.12.2023Installator.dk

Indkøbsforeningen DJ Supply A/S ekspanderer

04.12.2023Installator.dk

Tilskudspuljer lukkes for i år uden at være tømt

01.12.2023Installator.dk

Klimaambitioner kræver mia-investeringer i elnettet

01.12.2023Installator.dk

Stifter og direktør slipper roret i CBRE Teknisk servicepartner

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main