Det er ikke godt nok!

Nybyggede passivhuse løser ikke vores problemer med et for højt energiforbrug. De tager udelukkende højde for varmeforbruget, mens elforbruget bliver glemt. Og i nybyggeri udgør det langt hovedparten af energiforbruget.

Gennem en længere årrække har varmeforbruget i nye bygninger været støt og kraftigt faldende. Det er sket i takt med at kravene til isolering er blevet strammet. I samme periode er elforbruget steget – og stiger fortsat.

Resultaterne fremgår af bogen, ”Bygninger Energi Klima. Mod et nyt paradigme,” som er baseret på en undersøgelse foretaget af Statens Byggeforskningsinstitut (SBi). Undersøgelsen dækker en 30-årig periode – fra 1975-2005. Valget af 1975 som udgangspunkt er truffet, fordi de daværende oliekriser satte gang i en intensiv indsats for at nedbringe energiforbruget i bl.a. boliger.

”Det er mest markant for huse bygget efter 1995-98, hvor bygningsreglementet blev strammet yderligere, og faldet er sket, selvom vi samlet set har fået 50 procent flere kvadratmeter,” siger Seniorforsker Rob Marsh, som har stået i spidsen for undersøgelsen, til Installatør Horisont. Han understreger, at det kun bliver værre, når det tænkes sammen med klimaændringer og en forventning om stigende temperaturer. Det vil øge behovet for køling, og dermed sende elforbruget endnu en tand opad, samtidig med, at behovet for opvarmning vil falde.

Allerede i dag udgør elforbruget 70 procent af nye bygningers samlede energiforbrug, mens kun 30 procent går til opvarmning.

Derfor, mener han, at det er helt afgørende at have større fokus på elbesparelser, hvis vi vil nedbringe det samlede energiforbrug i nye bygninger.

Passivhuse rækker ikke
Passivhus-konceptet er et eksempel på et traditionelt varmebesparende initiativ inden for lavenergibyggeri. Men det har ikke elforbruget med i beregningerne.

"Trods de gode hensigter er det ikke godt nok. Og det bliver også vanskeligt at nå den politiske målsætning i energiforliget fra 2008 om at reducere nye bygningers energiforbrug med 75 pct., for med de nuværende energibestemmelser, opnår man kun at reducere det samlede forbrug med 35-40 procent,” siger han, og som en model for fremtidigt nybyggeri nævner han Århus-projektet ”Bolig for Livet,” som ikke alene er energibesparende, men også energiproducerende (se side 32).

”Vi har brug for en helhedstilgang, så vi også får det store elforbrug til apparater og belysning med i lavenergibegrebet. På den måde kan vi skabe bedre grobund for at udvikle elbesparende apparater, installationer og driftskoncepter,” siger han.

Energiaftalen, som kom i februar, åbnede mulighed for, at fjernvarmeværkerne kan tilbyde fjernkøling, men ifølge Rob Marsh løser det kun en lille del af problemet. ”Det tager lang tid at implementere det, og udbredelsen bliver ikke stor nok,” siger han. Det samme mener han om kommende forbud mod bl.a. glødepærer. ”Det kan højst forhindre, at forbruget stiger endnu mere.”

Ifølge Rob Marsh undgår vi ikke, at der fremover bliver lovgives om større dele af bygningers energiforbrug. I dag er kun 50 procent omfattet (se figuren).

Debatbogen, ”Bygninger Energi Klima. Mod et nyt paradigme” kan købes eller downloades på www.sbi.dk/miljo-og-energi/energibesparelser/bygninger-energi-klima-mod-et-nyt-paradigme.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

20.03.2025Installator.dk

Aston Martin-direktør skal accelerere salget hos Energi360

18.03.2025Installator.dk

Aura skal sikre lys over Aarhus

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup