Første danske passivhus i flere etager

Nu bygges et etagebyggeri med ejerboliger for første gang i Danmark som passivhus. Trods gennemført komfort er varmeforbruget minimalt. Elforbruget er derimod svært at forudsige. Det er fortsat afhængigt af brugernes adfærd.

Visualisering af det færdige byggeri. En af installationsskakterne under opbygning..

Et nyt, innovativt boligbyggeri, Golfen i Kolding, rykker markant ved opfattelsen af, hvor langt boligers energiforbrug kan komme ned. For første gang i Danmark opføres nemlig et såkaldt passivhusbyggeri, dvs. et super-lavenergihus, som ejerlejligheder i fire etager.

For de kommende beboere i de 40 ejerlejligheder i Golfen projektet, får bygherrens ønske om at bruge passivhus-konceptet kontante fordele. Energiregningen bliver ekstremt lav, fordi byggeriet er høj-isoleret og udstyret med andre energibesparende komponenter, der samtidig giver et ekstraordinært godt indeklima både sommer og vinter og komfort i høj klasse.

”De tider er forbi, hvor det var ideologi, der afgjorde, om folk ville bo miljøvenligt. Med klimatruslen og de stigende energipriser kommer der større og større fokus på boligens energiforbrug blandt helt almindelige danskere. For hvorfor egentlig forurene og betale en høj varmeregning, når det slet ikke er nødvendigt?”, spørger Lars R. Hansen fra arkitektfirmaet Arkitekon, der har tegnet byggeriet.

Langt fra fortidens halmhuse
Med denne udvikling fra ideologisk miljøvenlighed til energirigtighed for alle, følger også en lang række nye krav til passivhusbyggeriet

”Boligejerne i dag stiller høje krav. Man vil ikke gå på kompromis med komforten bare for at opnå en lav energiregning. Med Golfen byggeriet er det derfor målsætningen at skabe et byggeri, der kan tilbyde begge dele. Der er dermed meget langt fra fortidens halmhuse med små vinduer til nutidens passivhuse,” siger Lars R. Hansen.
Det er baggrunden for, at de nye ejerlejligheder bl.a. får spændende arkitektur, luksuskøkken, gulvvarme i badeværelset, parkeringskælder og elevator direkte til de fleste lejligheder.

Energivenlige varme-installationer
Det lave energiforbrug opnås først og fremmest ved at placere tre akser med boligblokke nord-sydgående retning på grunden og dermed sikre optimal udnyttelse af solens varme. Ejendommene bliver opvarmet med traditionel fjernvarme kombineret med ventilationsanlæg med varmegenvinding og et væskebårent jordvarmeanlæg. Desuden anvendes der ekstra isoleringstykkelser og optimal styring af varme og ventilation. Endelig er det afgørende, at byggeriet bliver helt tæt.

Ingeniør Brian Pustelnik, Arkitekon, som er del af byggeriets projektgruppe oplyser, at man i udlandet har bygget adskillige passivhuse i flere etager, men aldrig med en komfort, der nærmer sig komforten i det nye byggeri.
”Et eksempel er temperaturreguleringen. I udlandet kører man med samme temperatur i hele lejligheden. Holdningen her er, at man slår hul i væggene og lader luften cirkulere frit. I Danmark er vi vant til forskellige temperaturer fra rum til rum, og også ”Golfen” er indrettet med differentieret temperatur, så man fx kan have 17 grader i soveværelset og 23 grader i badeværelset.

Installationerne er indrettet i installationsskakte med en høj varmegenvindingsgrad. Bortset fra badeværelsets gulvvarme, som ifølge Brian Pustelnik var helt nødvendig, hvis man skulle have en chance for at sælge lejlighederne, er opvarmningen luftbåren.

”Der er installeret jordvarme og varmepumper, men varmepumperne bruges udelukkende til forvarmning eller forkøling, før luften kommer ind i ventilationsanlægget. Derudover er opvarmningen baseret på fjernvarme, dog er radiatorerne udskiftet med varmeplader,” siger han og oplyser, at man valgte at bruge fjernvarme, fordi den i forvejen var installeret på grunden, og fordi fjernvarme er meget billig i Kolding.

Elforbruget mere usikkert
Huset er forberedt til solceller, men de er ikke installeret. Det skyldes ifølge Brian Pustelnik, at byggeriet ikke modtager offentlig støtte, og at det ville fordyre lejlighederne uforholdsmæssigt. Elforsyningen kommer derfor fra det offentlige net.

”Vi har gjort, hvad vi kunne for at finde komponenter med lavt forbrug, hvidevarer i A+, lavenergibelysning, lysstyring på fællesarealer samt varmtvandstilslutning på vaskemaskinerne, men derefter afhænger det af folks vaner,” siger han.

Passivhuse betaler sig
”Passivhuse er dyrere at bygge. Merprisen ved selve byggeriet er 8-10% i råhus og installationer. Til gengæld er de billigere i drift, så energiøkonomisk set er de helt rigtige,” siger Brian Pustelnik. Han oplyser, at der i det aktuelle byggeri bruges 20 kW pr. kvm. pr. år, men har lidt svært ved at finde det rigtige sammenligningsgrundlag.

”Det er lidt af en gråzone, for i B 06 er kravene endnu ikke specificerede, men vi regner med, at de kommer til at ligge på 25-30 kW. Sammenlignet med lavenergibyggeri i klasse 1 er det væsentligt lavere. Her må bruges 36 kW, mens der i et almindeligt isoleret hus bruges 71 kW pr. kvm. pr. år.

Følg byggeriet
Byggeriet kan følges i detaljer på www.rockwool.dk, hvor der er inspiration at hente for byggebranchen og boligejere, der er interesserede i at slippe for en høj energiregning og samtidig opnå det særligt gode indeklima, som er forbundet med passivhusbyggeri.

”Projektet i Kolding er vigtigt. 40 procent af Danmarks energiforbrug finder i dag sted i bygninger. Golfen byggeriet viser, at både energiforbruget i bygninger og deres CO2-udledning kan reduceres ganske betragteligt. Byggeriet viser vejen frem mod klimatopmødet i 2009 og gør op med en række af de begrænsninger, som mange ser i lavenergi- og passivhusbyggeri i stedet for at se muligheder. Vi halter bagud i Danmark på dette område. Mens der står flere tusinde passivhusbyggerier i lande som Østrig og Tyskland, kan de herhjemme tælles på én hånd. Og der findes indtil videre ingen etagebyggerier i Danmark opført efter passivhus konceptet,” siger Marketingchef Kim Brandt, Rockwool A/S.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

08.05.2025Odense Congress Center

Sponseret

VVS'25 sætter fokus på smarte og energieffektive løsninger

08.05.2025Installator.dk

VVS´25: Første messe-præsentation af gulvarmesystem

08.05.2025Installator.dk

Nu skal hovedstadens dygtigste håndværkersvende hyldes

08.05.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS’25

08.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025Installator.dk

Odsherred Forsyning lukker 1.200 kunder ud af udtrædelses-fælde

07.05.2025Installator.dk

Organisation roser ny politisk aftale

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle