Finansministeriet blokerer for kommuners solcelleanlæg

Finansministeriet modsætter sig, at kommuner installerer solcelleanlæg på idrætshaller og skoler. Kommunerne forstår ikke regeringens svingende kurs, når det gælder grøn energi.

På den ene side opfordrer regeringen kommunerne til at gå forrest i den grønne klimakamp. Men samtidig forsøger Finansministeriet at forhindre, at kommuner installerer solcelleanlæg på taget af eksempelvis idrætsanlæg og plejehjem. Årsagen er, at man frygter et endnu større hul i statskassen efter solcelleboomet. De nye oplysninger fremgår af en række papirer, som Berlingske Business har fået aktindsigt i.

Læs også: Kommuner skrotter solcelleanlæg på grund af bureaukrati

Den manglende velvilje fra Finansministeriet ærgrer kommunerne.

<p>Kommunerne får at vide, at de skal gå foran med grønne energitiltag, men det er dræbende for initiativerne, at der så ikke skabes ordentlige rammer for det. </p>

Birthe Rytter Hansen, chefkonsulent i Kommunernes Landsforening.

”Jeg har kontakt til omkring 25 kommuner, der gerne vil sætte solceller op på kommunens bygninger, men der er mange flere. Kommunerne får at vide, at de skal gå foran med grønne energitiltag, men det er dræbende for initiativerne, at der så ikke skabes ordentlige rammer for det”, siger Birthe Rytter Hansen, chefkonsulent i Kommunernes Landsforening.

Den gældende solcellelov blev vedtaget i slutningen af juni, men for kommunerne trækker sagen stadig ud. Dels fordi Finansministeriet vil modregne i bloktilskuddet, hvis ordningen giver overskud for kommunerne, og dels fordi kommunerne mangler afklaring af en bekendtgørelse i Klima- og Energiministeriet.

Projekter bliver beskåret
Resultatet er, at mange kommunale projekter i dag står stille. Blandt andet i Vejle:

”Kun omkring en tredjedel af de solcelleprojekter, vi oprindeligt havde planlagt i kommunen, bliver gennemført nu. Det er primært projekter på skoler, idrætshaller og børneinstitutioner, der selv skal bruge energien. Oprindeligt havde vi projekter for omkring 15 millioner kroner, men vi går ikke videre med projekter for omkring ti millioner kroner,” siger Henrik Littau-Jensen, afdelingschef for Byggeri og Ejendomme i Holstebro Kommune, til Berlingske Business.

Læs også: Lan Com vil sælge solceller til installatørerne

Finansministeriet bekræfter overfor Berlingske Business, at man ikke er interesseret i, at det bliver nemmere for kommunerne at etablere solcelleanlæg, fordi staten dermed indirekte vil komme til at poste penge i kommunekasserne gennem solcelleanlæg.

-LA

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

17.07.2024RIB Software

Sponseret

Kombiner modeller i RIB Projekt!

24.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

tic elkas/Eegholm-gruppen udpeger to nye bestyrelsesmedlemmer

19.06.2024RIB Software

Sponseret

Sådan undgår du, at din digital aflevering bliver en omkostning - Her er tre gode råd!

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle