Havde medarbejderne samme ret til fratrædelsesgodtgørelse?

Der er forskel på VVS’er og smed, når det gælder betingelser for godtgørelse ved fratrædelser.

SITUATION:
En mindre jysk virksomhed beskæftigede timelønnede medarbejdere inden for forskellige fagområder, men havde grundet en større ordre i sommeren 2016 behov for supplerende arbejdskraft.

Man ansatte derfor henholdsvis to smede, tre VVS’ere og to arbejdsmænd til at udføre såvel faglært som ufaglært arbejde, inden for virksomhedens produktionsområde, der var centret omkring metalbranchen.

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne. .

Virksomheden var medlem af branche- og arbejdsgiverforeningen Arbejdsgiverne. Ingen af de nyansatte medarbejdere var organiseret i et forbund eller fagforening.

Efter sommerferien 2017 blev det nødvendigt at reducere i medarbejderstaben grundet arbejdsmangel, hvor det driftsmæssigt blev nødvendigt at opsige både en arbejdsmand, en smed og en VVS’er.

Alle tre medarbejdere blev opsagt samtidig og fratrådte efter gældende overenskomstmæssige opsigelsesvarsler.

Efter sin fratrædelse blev smeden opmærksom på, at VVS’eren havde modtaget en fratrædelsesgodtgørelse, mens smeden ikke havde modtaget én.

Smeden rettede straks henvendelse til virksomheden med krav om betaling af fratrædelsesgodtgørelse, da medarbejderen ikke fandt det rimeligt, at alene VVS’eren modtog en godtgørelse, når alle de opsagte medarbejdere blev ansat samtidig. 

Virksomheden blev nervøs for, om der forelå en administrativ forkert håndtering i forbindelse med medarbejderens fratrædelse. Derfor rettede den henvendelse til juridisk afdeling hos Arbejdsgiverne for at finde ud af, hvem der havde ret, og hvad overenskomsten faktisk foreskrev.

SVAR:
Betingelserne for, hvornår en fratrædelse af en timelønnet medarbejder reelt udløser en fratrædelsesgodtgørelse, fremgår af de respektive overenskomster.

Arbejdsgivernes overenskomster er såkaldte områdeoverenskomster, hvilket betyder, at alene arbejdets art er afgørende for, om medarbejderen er omfattet af en overenskomst. Det er uden betydning, hvorvidt medarbejderen er organiseret i et fagforbund eller ej.

”Betingelserne for, hvornår en fratrædelse af en timelønnet medarbejder reelt udløser en fratrædelsesgodtgørelse, fremgår af de respektive overenskomster”

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne

Konkret er der væsentlig forskel på såvel opsigelsesvarsler som godtgørelsesbetingelser for smede og VVS’ere.

VVS’erne har et overenskomstmæssigt krav på fratrædelsesgodtgørelse efter ni måneders anciennitet, mens smede skal have tre års anciennitet, før der opnås ret til fratrædelsesgodtgørelse.

I den foreliggende situation havde kun VVS’eren opnået en overenskomstmæssig ret til fratrædelsesgodtgørelse, idet ni måneders anciennitet var opnået. Virksomheden havde altså håndteret situationen korrekt.

Sagen illustrerer vigtigheden af, at virksomhederne ved opsigelser af såvel timelønnede som funktionærer undersøger overenskomsternes bestemmelser om fratrædelsesgodtgørelse, allerede inden opsigelsen afgives.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025