Havde medarbejderne samme ret til fratrædelsesgodtgørelse?

Der er forskel på VVS’er og smed, når det gælder betingelser for godtgørelse ved fratrædelser.

SITUATION:
En mindre jysk virksomhed beskæftigede timelønnede medarbejdere inden for forskellige fagområder, men havde grundet en større ordre i sommeren 2016 behov for supplerende arbejdskraft.

Man ansatte derfor henholdsvis to smede, tre VVS’ere og to arbejdsmænd til at udføre såvel faglært som ufaglært arbejde, inden for virksomhedens produktionsområde, der var centret omkring metalbranchen.

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne. .

Virksomheden var medlem af branche- og arbejdsgiverforeningen Arbejdsgiverne. Ingen af de nyansatte medarbejdere var organiseret i et forbund eller fagforening.

Efter sommerferien 2017 blev det nødvendigt at reducere i medarbejderstaben grundet arbejdsmangel, hvor det driftsmæssigt blev nødvendigt at opsige både en arbejdsmand, en smed og en VVS’er.

Alle tre medarbejdere blev opsagt samtidig og fratrådte efter gældende overenskomstmæssige opsigelsesvarsler.

Efter sin fratrædelse blev smeden opmærksom på, at VVS’eren havde modtaget en fratrædelsesgodtgørelse, mens smeden ikke havde modtaget én.

Smeden rettede straks henvendelse til virksomheden med krav om betaling af fratrædelsesgodtgørelse, da medarbejderen ikke fandt det rimeligt, at alene VVS’eren modtog en godtgørelse, når alle de opsagte medarbejdere blev ansat samtidig. 

Virksomheden blev nervøs for, om der forelå en administrativ forkert håndtering i forbindelse med medarbejderens fratrædelse. Derfor rettede den henvendelse til juridisk afdeling hos Arbejdsgiverne for at finde ud af, hvem der havde ret, og hvad overenskomsten faktisk foreskrev.

SVAR:
Betingelserne for, hvornår en fratrædelse af en timelønnet medarbejder reelt udløser en fratrædelsesgodtgørelse, fremgår af de respektive overenskomster.

Arbejdsgivernes overenskomster er såkaldte områdeoverenskomster, hvilket betyder, at alene arbejdets art er afgørende for, om medarbejderen er omfattet af en overenskomst. Det er uden betydning, hvorvidt medarbejderen er organiseret i et fagforbund eller ej.

”Betingelserne for, hvornår en fratrædelse af en timelønnet medarbejder reelt udløser en fratrædelsesgodtgørelse, fremgår af de respektive overenskomster”

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne

Konkret er der væsentlig forskel på såvel opsigelsesvarsler som godtgørelsesbetingelser for smede og VVS’ere.

VVS’erne har et overenskomstmæssigt krav på fratrædelsesgodtgørelse efter ni måneders anciennitet, mens smede skal have tre års anciennitet, før der opnås ret til fratrædelsesgodtgørelse.

I den foreliggende situation havde kun VVS’eren opnået en overenskomstmæssig ret til fratrædelsesgodtgørelse, idet ni måneders anciennitet var opnået. Virksomheden havde altså håndteret situationen korrekt.

Sagen illustrerer vigtigheden af, at virksomhederne ved opsigelser af såvel timelønnede som funktionærer undersøger overenskomsternes bestemmelser om fratrædelsesgodtgørelse, allerede inden opsigelsen afgives.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup