Heftig debat om ny autorisations-lov

Regeringen barsler med en ny autorisationslov, som vil gøre det muligt for murer- og tømrervirksomheder at udføre el- og vvs-arbejde. Blandt branchens organisationer er der massiv modstand mod oplægget, som også skaber stor politisk debat.

Regeringen er i gang med udformningen af en ny autorisationslov, der vil give eksempelvis tømrer- og murervirksomheder mulighed for at opnå såkaldt delautorisation på områder, som i dag er forbeholdt vvs- og elinstallatører. I lov-udkastet nævnes blandt andet, at virksomheder fra andre håndværksfag fremover kan få delautorisation, så de kan stå for installationen af for eksempel solcelleanlæg eller elinstallationerne i en almindelig bolig.

Baggrunden for den kommende autorisationslov er et ønske fra regeringen om at skabe mere konkurrence i branchen, og mandag fremlagde direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lizzi Krarup Erhvervs- og Vækstministeriets tanker bag det kommende forslag ved en høring på Christiansborg.

Mere konkurrence er målet
Hun gjorde det klart, at det ikke er hensigten at forringe den nuværende autorisation, men derimod at målrette den til enkelte områder, så det bliver lettere og billigere for forbrugerne at vælge mellem el- og vvs-ydelserne. Som skræmmeeksempel nævnte hun, at etableringen af et nyt køkken i dag kan kræve op til 17 arbejdsskift mellem syv forskellige håndværksfag. Det er ifølge Lizzi Krarup den slags scenarier, som Erhvervs- og Vækstministeriet vil gøre op med ved at lade andre håndværksfag klare nogle af de el- og vvs-opgaver, der er forbundet med bygningen af et nyt køkken. Dermed bliver konkurrencen på markedet større og livet nemmere for forbrugerne, pointerede Lizzi Krarup.

Vil svække sikkerheden
Hos samtlige brancheorganisationer i installationsbranchen er der dog stor modstand mod oplægget til den nye lov. Hovedargumentet er, at det vil svække sikkerheden for forbrugerne.

Læs også: Samlet branche skælder ud på Vilhelmsen

”Autorisationsordningen er til for netop at give forbrugeren en sikkerhed for, at arbejde, behæftet med særlige farer, bliver udført forsvarligt. Det er en ordning, som 94 procent (Ifølge undersøgelse fra A&B Analyse) af danskerne har tillid til, og det er den tillid, som vi nu risikerer at spille hasard med”, siger direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen om Erhvervs- og Vækstministeriets oplæg.

Han understreger, at branchen ikke er bange for øget konkurrence og ikke skal beskyttes mod markedskræfterne.

”Politikerne skal på ingen måde beskytte de autoriserede virksomheder – de klarer sig fint på et konkurrerende marked allerede i dag. Det her handler om, at vi skal fremtidssikre ordningen på et oplyst grundlag uden at sætte forbrugersikkerheden over styr. Kvaliteten af installationsarbejde skal op. Ikke ned. Ikke mindst fordi vi allerede har for mange elbrande og for mange vandskader, men også fordi de tekniske løsninger kun bliver mere avancerede at udføre, hvilket kun stiller højere krav til installatørernes kompetencer fremadrettet”, argumenterer Niels Jørgen Hansen.

Læs også: Da fagligheden forsvandt

EL og Konservative i mod
På Christiansborg-høringen mandag blev det også klart, at flere af oppositionspartierne er i mod udkastet til den nye lov – ikke mindst Enhedslisten, som er regeringens parlamentariske grundlag.

”Vi skal ikke have vækst for en hver pris. Og slet ikke vækst der går ud over sikkerheden, så jeg er enig i Tekniqs kritik”, lød det fra Finn Sørensen, der er ordfører for området 'EU's arbejdsmarked og social dumping' hos Enhedslisten. Han opfordrede i skarpe vendinger regeringen til at lytte til de mange kritiske høringssvar, der er kommet på baggrund af lovarbejdet.   

De Konservatives energi- og finansordfører Mike Legath gjorde det i en kort kommentar klart, at han heller ikke vil lægge stemme til forslaget.

”Forslaget vil betyde, at vi får kvart- og halv-autoriserede elektrikere. Det vil blive svært for forbrugerne at finde ud af og gå ud over sikkerheden, derfor er jeg i mod”, lød det fra Mike Legarth.

Venstre i tvivl
Helt så klar var meldingen ikke fra Venstres erhvervsordfører Kim Andersen, som vil vente med at tage stilling.

”Vi skal ikke lave liberalisering på bekostning af sikkerheden. Men jeg siger ikke ja eller nej her i starten af den demokratisk proces”, sagde Kim Andersen.

Lovforslaget ventes at være endeligt klar til afstemning i begyndelsen af det nye år.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

19.02.2024BOXIT Container

Sponseret

Boxit vil støtte foreninger og klubber med nyt tiltag

19.02.2024Installator.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

16.02.2024Installator.dk

Kommune skruer op for krav til bæredygtighed i byggeriet

12.02.2024RIB Software

Sponseret

Ny markedsundersøgelse: Deltag og få muligheden for at blive vinderen af 1 stk. Apple Airpods!

02.02.2024RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig årets første IKT-leder uddannelse hos BLC!

24.01.2024RIB Software

Sponseret

CostX er nu kommet til Danmark!

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn