Heftig debat om ny autorisations-lov

Regeringen barsler med en ny autorisationslov, som vil gøre det muligt for murer- og tømrervirksomheder at udføre el- og vvs-arbejde. Blandt branchens organisationer er der massiv modstand mod oplægget, som også skaber stor politisk debat.

Regeringen er i gang med udformningen af en ny autorisationslov, der vil give eksempelvis tømrer- og murervirksomheder mulighed for at opnå såkaldt delautorisation på områder, som i dag er forbeholdt vvs- og elinstallatører. I lov-udkastet nævnes blandt andet, at virksomheder fra andre håndværksfag fremover kan få delautorisation, så de kan stå for installationen af for eksempel solcelleanlæg eller elinstallationerne i en almindelig bolig.

Baggrunden for den kommende autorisationslov er et ønske fra regeringen om at skabe mere konkurrence i branchen, og mandag fremlagde direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lizzi Krarup Erhvervs- og Vækstministeriets tanker bag det kommende forslag ved en høring på Christiansborg.

Mere konkurrence er målet
Hun gjorde det klart, at det ikke er hensigten at forringe den nuværende autorisation, men derimod at målrette den til enkelte områder, så det bliver lettere og billigere for forbrugerne at vælge mellem el- og vvs-ydelserne. Som skræmmeeksempel nævnte hun, at etableringen af et nyt køkken i dag kan kræve op til 17 arbejdsskift mellem syv forskellige håndværksfag. Det er ifølge Lizzi Krarup den slags scenarier, som Erhvervs- og Vækstministeriet vil gøre op med ved at lade andre håndværksfag klare nogle af de el- og vvs-opgaver, der er forbundet med bygningen af et nyt køkken. Dermed bliver konkurrencen på markedet større og livet nemmere for forbrugerne, pointerede Lizzi Krarup.

Vil svække sikkerheden
Hos samtlige brancheorganisationer i installationsbranchen er der dog stor modstand mod oplægget til den nye lov. Hovedargumentet er, at det vil svække sikkerheden for forbrugerne.

Læs også: Samlet branche skælder ud på Vilhelmsen

”Autorisationsordningen er til for netop at give forbrugeren en sikkerhed for, at arbejde, behæftet med særlige farer, bliver udført forsvarligt. Det er en ordning, som 94 procent (Ifølge undersøgelse fra A&B Analyse) af danskerne har tillid til, og det er den tillid, som vi nu risikerer at spille hasard med”, siger direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen om Erhvervs- og Vækstministeriets oplæg.

Han understreger, at branchen ikke er bange for øget konkurrence og ikke skal beskyttes mod markedskræfterne.

”Politikerne skal på ingen måde beskytte de autoriserede virksomheder – de klarer sig fint på et konkurrerende marked allerede i dag. Det her handler om, at vi skal fremtidssikre ordningen på et oplyst grundlag uden at sætte forbrugersikkerheden over styr. Kvaliteten af installationsarbejde skal op. Ikke ned. Ikke mindst fordi vi allerede har for mange elbrande og for mange vandskader, men også fordi de tekniske løsninger kun bliver mere avancerede at udføre, hvilket kun stiller højere krav til installatørernes kompetencer fremadrettet”, argumenterer Niels Jørgen Hansen.

Læs også: Da fagligheden forsvandt

EL og Konservative i mod
På Christiansborg-høringen mandag blev det også klart, at flere af oppositionspartierne er i mod udkastet til den nye lov – ikke mindst Enhedslisten, som er regeringens parlamentariske grundlag.

”Vi skal ikke have vækst for en hver pris. Og slet ikke vækst der går ud over sikkerheden, så jeg er enig i Tekniqs kritik”, lød det fra Finn Sørensen, der er ordfører for området 'EU's arbejdsmarked og social dumping' hos Enhedslisten. Han opfordrede i skarpe vendinger regeringen til at lytte til de mange kritiske høringssvar, der er kommet på baggrund af lovarbejdet.   

De Konservatives energi- og finansordfører Mike Legath gjorde det i en kort kommentar klart, at han heller ikke vil lægge stemme til forslaget.

”Forslaget vil betyde, at vi får kvart- og halv-autoriserede elektrikere. Det vil blive svært for forbrugerne at finde ud af og gå ud over sikkerheden, derfor er jeg i mod”, lød det fra Mike Legarth.

Venstre i tvivl
Helt så klar var meldingen ikke fra Venstres erhvervsordfører Kim Andersen, som vil vente med at tage stilling.

”Vi skal ikke lave liberalisering på bekostning af sikkerheden. Men jeg siger ikke ja eller nej her i starten af den demokratisk proces”, sagde Kim Andersen.

Lovforslaget ventes at være endeligt klar til afstemning i begyndelsen af det nye år.

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

23.10.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme vil sætte turbo på elektrificeringen

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

07.10.2024Avidenz A/S

Sponseret

Bliv sagkyndig i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler, inden priserne stiger

03.10.2024Avidenz A/S

Sponseret

DS Stålprofil A/S har fået bedre overblik og effektivitet ved at digitalisere arbejdsmiljøet

02.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

KABELMATs kabel oprulningssystem

01.10.2024Installator.dk

Brønderslev går forrest med udvikling af nye rensemetoder

25.09.2024Installator.dk

Norlys afskediger tre topchefer

30.08.2024Avidenz A/S

Sponseret

Snart sidste frist i Aalborg til den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle