Heftig debat om ny autorisations-lov

Regeringen barsler med en ny autorisationslov, som vil gøre det muligt for murer- og tømrervirksomheder at udføre el- og vvs-arbejde. Blandt branchens organisationer er der massiv modstand mod oplægget, som også skaber stor politisk debat.

Regeringen er i gang med udformningen af en ny autorisationslov, der vil give eksempelvis tømrer- og murervirksomheder mulighed for at opnå såkaldt delautorisation på områder, som i dag er forbeholdt vvs- og elinstallatører. I lov-udkastet nævnes blandt andet, at virksomheder fra andre håndværksfag fremover kan få delautorisation, så de kan stå for installationen af for eksempel solcelleanlæg eller elinstallationerne i en almindelig bolig.

Baggrunden for den kommende autorisationslov er et ønske fra regeringen om at skabe mere konkurrence i branchen, og mandag fremlagde direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lizzi Krarup Erhvervs- og Vækstministeriets tanker bag det kommende forslag ved en høring på Christiansborg.

Mere konkurrence er målet
Hun gjorde det klart, at det ikke er hensigten at forringe den nuværende autorisation, men derimod at målrette den til enkelte områder, så det bliver lettere og billigere for forbrugerne at vælge mellem el- og vvs-ydelserne. Som skræmmeeksempel nævnte hun, at etableringen af et nyt køkken i dag kan kræve op til 17 arbejdsskift mellem syv forskellige håndværksfag. Det er ifølge Lizzi Krarup den slags scenarier, som Erhvervs- og Vækstministeriet vil gøre op med ved at lade andre håndværksfag klare nogle af de el- og vvs-opgaver, der er forbundet med bygningen af et nyt køkken. Dermed bliver konkurrencen på markedet større og livet nemmere for forbrugerne, pointerede Lizzi Krarup.

Vil svække sikkerheden
Hos samtlige brancheorganisationer i installationsbranchen er der dog stor modstand mod oplægget til den nye lov. Hovedargumentet er, at det vil svække sikkerheden for forbrugerne.

Læs også: Samlet branche skælder ud på Vilhelmsen

”Autorisationsordningen er til for netop at give forbrugeren en sikkerhed for, at arbejde, behæftet med særlige farer, bliver udført forsvarligt. Det er en ordning, som 94 procent (Ifølge undersøgelse fra A&B Analyse) af danskerne har tillid til, og det er den tillid, som vi nu risikerer at spille hasard med”, siger direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen om Erhvervs- og Vækstministeriets oplæg.

Han understreger, at branchen ikke er bange for øget konkurrence og ikke skal beskyttes mod markedskræfterne.

”Politikerne skal på ingen måde beskytte de autoriserede virksomheder – de klarer sig fint på et konkurrerende marked allerede i dag. Det her handler om, at vi skal fremtidssikre ordningen på et oplyst grundlag uden at sætte forbrugersikkerheden over styr. Kvaliteten af installationsarbejde skal op. Ikke ned. Ikke mindst fordi vi allerede har for mange elbrande og for mange vandskader, men også fordi de tekniske løsninger kun bliver mere avancerede at udføre, hvilket kun stiller højere krav til installatørernes kompetencer fremadrettet”, argumenterer Niels Jørgen Hansen.

Læs også: Da fagligheden forsvandt

EL og Konservative i mod
På Christiansborg-høringen mandag blev det også klart, at flere af oppositionspartierne er i mod udkastet til den nye lov – ikke mindst Enhedslisten, som er regeringens parlamentariske grundlag.

”Vi skal ikke have vækst for en hver pris. Og slet ikke vækst der går ud over sikkerheden, så jeg er enig i Tekniqs kritik”, lød det fra Finn Sørensen, der er ordfører for området 'EU's arbejdsmarked og social dumping' hos Enhedslisten. Han opfordrede i skarpe vendinger regeringen til at lytte til de mange kritiske høringssvar, der er kommet på baggrund af lovarbejdet.   

De Konservatives energi- og finansordfører Mike Legath gjorde det i en kort kommentar klart, at han heller ikke vil lægge stemme til forslaget.

”Forslaget vil betyde, at vi får kvart- og halv-autoriserede elektrikere. Det vil blive svært for forbrugerne at finde ud af og gå ud over sikkerheden, derfor er jeg i mod”, lød det fra Mike Legarth.

Venstre i tvivl
Helt så klar var meldingen ikke fra Venstres erhvervsordfører Kim Andersen, som vil vente med at tage stilling.

”Vi skal ikke lave liberalisering på bekostning af sikkerheden. Men jeg siger ikke ja eller nej her i starten af den demokratisk proces”, sagde Kim Andersen.

Lovforslaget ventes at være endeligt klar til afstemning i begyndelsen af det nye år.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle