Hvad blev der af min leverandør?
I byggebranchen afhænger alt af, hvornår ens valg låses fast. For sen afklaring af materialevalg eller et ufærdigt projektgrundlag kan sinke hele processen. NCC Construction Danmark havde sidste år et samlet indkøbsvolumen på tre milliarder. Stilstanden i byggeriet gør imidlertid risikostyring vanskelig og stiller nye krav til håndtering af omkostninger og leverandørrelationer.
Som så mange andre i byggebranchen må NCC konstatere stærkt vigende markeder og dermed faldende omsætning. Virksomheden har derfor identificeret to vigtige indsatsområder, som begge har en tæt tilknytning til indkøbsfunktionen. Det første handler om at reducere virksomhedens omkostninger. Det andet drejer sig om at skabe et bæredygtigt byggeri. Sidstnævnte knytter sig i høj grad til danskernes energiforbrug, hvor knap 40 procent stammer fra bygninger. Analyser viser, at energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse kan nedbringes med op mod 75 procent ved en ihærdig anstrengelse.
Fra én yderlighed til en anden
NCC startede med strategisk sourcing i 2003 og har sidenhen gennemført sourcing-initiativer på en lang række indkøbskategorier. Hvor det tidligere handlede om at sikre leveringssikkerhed og faste priser i et marked med materialeknaphed og stigende priser, handler det nu i højere grad om at sikre de bedste priser i et faldende marked og samtidig være i stand til at vurdere de risici, der er forbundet med den alvorlige markedssituation.
Det marked, som NCC Construction Danmark opererer på, var for kun et års tid siden præget af hektisk aktivitet, og materialeknapheden var udtalt. Sektionsdirektør Michael Brøndum Hansen og strategisk indkøber Sebastian Samsson husker, at tempoet var så højt, at der ligefrem blev sat kvoter på køb af isolering.
Må agere hurtigt
Som en konsekvens af den ændrede markedssituation er indkøbsafdelingen i dag tvunget til at agere meget hurtigt for at sikre, at de enkelte indkøbskategorier gennemgår en grundig vurdering.
I dag ved vi f.eks., at der er så og så mange vinduesproducenter. Men hvor mange er der tilbage om et år? Og hvad koster løsningerne samlet set, altså montagen i facaden? Læsset kan ligeledes vælte, hvis beslutningen slet ikke tages. Hvis der f.eks. ikke bliver truffet beslutning om valg af gulvoverflader, eller hvis ingen fortæller os, hvordan facaden skal se ud, ved vi heller ikke, hvordan vinduerne skal se ud, og så mangler der ydermere specifikationer over vinduerne. Derved stopper den øvrige byggeproces. Det hele står og falder således med, hvornår ens valg låses fast, siger Michael Brøndum Hansen og fortsætter:
På kort sigt handler det derfor om at sikre, at vores omkostningsstruktur er tilpasset til det aktuelle marked. Samtidig er vi nødt til at komme med et kvalificeret bud på, hvornår markedet atter vender, hvilket er en meget vanskelig øvelse. Det kræver en ganske indgående viden om, hvilke parametre der påvirker leverandørernes prisfastsættelse samt et indgående kendskab til konkurrencesituationen inden for de enkelte områder. Derfor er det kombinationen af vores byggetekniske viden og vores indkøbsfaglige indsigt, som giver den optimale løsning for kunden. Pris er selvfølgelig en vigtig parameter, men det handler også om at kunne levere et byggeprojekt i den aftalte kvalitet og med den optimale løsning, som opfylder vores kunders konkrete ønsker og behov, siger Michael Brøndum Hansen.
Selvom NCC har tilpasset sine aktiviteter til det aktuelle marked og i dag udelukkende koncentrerer sig om de rentable forretningsområder, har virksomheden fortsat et indkøbsvolumen på knap tre mia. kr., der købes på såvel nordiske og danske samarbejdsaftaler som på spotmarkedet.
Vi har i dag samarbejdsaftaler med 169 leverandører, hvoraf omkring 25 kan betegnes som strategiske. Det er vores klare opfattelse, at disse i fremtiden kan komme til at spille en endnu vigtigere rolle for os. Derfor forsøger vi at arbejde endnu mere med udvikling af strategiske leverandørrelationer. Det er jo her, vi kan hente gevinster i form af procesforbedringer og udvikling af mere standardiserede og bæredygtige løsninger, siger Sebastian Samsson.
Ensartet tilgang nødvendig
Et godt eksempel på innovation via strategisk leverandørsamarbejde kan findes i NCC's samarbejde med en tysk leverandør. Resultatet blev udviklingen af en ny måde at montere gips på. I stedet for at fokusere på kvadratmeterprisen på en gipsplade fokuserede NCC på den samlede pris for en færdig væg. Dette førte til en ny løsning, hvor man i stedet for mekanisk montage udviklede en limningsmodel, som ikke alene sænkede den samlede pris for en gipsvæg, men også minimerede den fysiske belastning hos den enkelte gipsmontør.
Denne form for samarbejde kan reducere materialetilvirkning på selve byggepladsen, samtidig med at vores strategiske samarbejdspartner opnår større indsigt i vores logistikbehov. Det drejer sig både om levering til byggepladsen, men også om logistikken og montagen på selve byggepladsen, hvilket i sidste ende er med til at afbøde en række risici i relation til arbejdsulykker, forsinkelse og modtagelse af materialerne o.l., mener Michael Brøndum Hansen.
I øvrigt findes der ikke én måde at styre processen på i vores branche. Procesoptimering og ensartet tilgang til byggeriet er imidlertid afgørende for resultatet. Bygger du koncepthuse, er det i langt højere grad muligt at synliggøre byggeprocessen og visualisere resultat. Hvad angår konceptbyggeri, har indkøbsafdelingen også bedre mulighed for at påbegynde og opretholde en dialog med de strategiske samarbejdspartnere om bl.a. forecasts og innovation af løsninger, som kan konfigureres, siger Sebastian Samsson.
Konceptbyggeri er på denne måde med til at imødegå nogle af de udfordringer, som består i manglende beslutninger og ufuldstændige specifikationer. Har vi ikke en specifikation, bliver det utrolig vanskeligt at købe ind og dermed gennemføre et strategisk leverandørsamarbejde.
Vanetænkning den største fjende
Ikke mindst i vores branche er vi på få år gået fra decentralt til centralt indkøb i forhold til en cost-strategi. Dybest set er vi jo 200 virksomheder i virksomheden. Vores største udfordring er derfor at løfte indkøbet op på et strategisk niveau og hente synergierne ud på tværs af alle vores byggeopgaver, siger Sebastian Samsson.
Kollegaen Michael Brøndum Hansen er ikke i tvivl om, at byggebranchen i fremtiden vil gennemgå en stadig større grad af industrialisering.
Det er en branche, hvor der tages store risici i forhold til den mulige indtjening og nogle meget stærke traditioner skal nedbrydes i et erhverv med fastlåste strukturer. Personligt er jeg overbevist om, at en vigtig del af løsningen består i et endnu stærkere samarbejde med vores leverandører omkring de miljømæssige løsninger og produkter. Og et stadig tættere samarbejde med kunderne må tage udgangspunkt i den enkelte opgave. Det er forudsætning for, at vi kan skabe mere miljøvenlige og bæredygtige byggerier til glæde for alle.