Hver tredje ventilator dumper på nye EU-krav

Fra 1. januar lever omkring 30 procent af ventilatorerne på markedet ikke længere op til EU’s nye krav, som fremgår i en ny forordning. Om to år vil tæt på halvdelen ikke leve op til kravene.

Efter de nye regler regnes en sammenbygget ventilator for et helt nyt produkt, og ventilatorens virkningsgrad skal nu måles og dokumenteres, før den kan blive CE-mærket og solgt lovligt på det europæiske marked. Foto: embpapst.

Den 1. januar 2013 træder EU’s forordning ErP2013 i kraft, og med de nye regler lever omkring 30 procent af ventilatorerne på markedet ikke længere op til kravene. I forordningens anden fase, der træder i kraft om to år, er det tæt på halvdelen af de ventilatorer, der markedsføres i dag, der ikke længere må sælges på det europæiske marked.

Med de nye EU-regler stilles der krav til ventilatorernes virkningsgrad og til dokumentation. Målingen skal udføres i et anerkendt laboratorium med en alment anerkendt måleteknik, og data fra målingen skal stå på ventilatoren og være tilgængelige på internettet.

De nye EU-krav gælder for alle ventilatorer på det europæiske marked – med ganske få undtagelser. Og kravene til måling og dokumentation skal som noget nyt også opfyldes af producenter, der sammensætter deres ventilatorer af forskellige dele, for eksempel motor og impeller samt producenter, der bygger enkelte ventilatorer til specielle formål.

Sammenbygget ventilator regnes for nyt produkt
Efter de nye regler regnes en sammenbygget ventilator for et helt nyt produkt, og ventilatorens virkningsgrad skal nu måles og dokumenteres, før den kan blive CE-mærket og solgt lovligt på det europæiske marked.

Noget lignende gør sig gældende ved energirenovering af ventilationsanlæg. Det er en meget brugt fremgangsmåde, at man kun skifter enkelte dele i et anlæg for at opnå højere virkningsgrad, men i det øjeblik man ændrer på en ventilator i et eksisterende anlæg såsom at udskifte en motor eller ændre en impeller, skal den pågældende ventilator måles og godkendes efter forordningen – i en korrekt målefacilitet.

Ifølge ventilationsvirksomheden embpapst vil mange virksomheder ikke have de nødvendige målefaciliteter til rådighed, og at betale for målingerne vil være en belastning for konkurrenceevnen.

Fordel for det europæiske marked
Erp2013 og ErP2015 betyder dog også godt nyt for de danske producenter, der er blandt de i Europa, som laver de mest effektive ventilatorer og aggregater. Dermed åbnes der med forordningen mulighed for en større eksport til EU-lande, for prisen på produkter og pris hænger sammen, og produkter med dårlig virkningsgrad kan ikke importeres, produceres og sælges på det europæiske marked. Det vil skabe mere råderum til de europæiske producenter, at de billigste og dårligste importerede ventilatorer holdes ude af markedet.

-KH

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

18.06.2024Geovent

Sponseret

Er dine medarbejdere udsat for skadelige dampe og støv på arbejdspladsen?

11.06.2024Geovent

Sponseret

Fleksibel og æstetisk ventilationsløsning til City Øre-Næse-Halsklinikken v/ speciallæge Jon Juhlin

07.06.2024Installator.dk

JV Ventilation skaber digital arbejdsplads

05.06.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

05.06.2024Installator.dk

Lindab opkøber danske Venti

30.05.2024Genvex

Sponseret

"Det er jo helt vildt fedt, at det gør en så stor forskel"

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle