Informationsudveksling i byggebranchen
Byggebranchen skal vænnes til at bruge et nyt klassifikationssystem, der kan hjælpe virksomheder til en bedre struktur af data og til informationsudveksling og med andre virksomheder.
Dansk Bygge Klassifikation (DBK) er et nyudviklet system, der skal hjælpe til bedre struktur og orden i de mange informationer, som man i forbindelse med en konkret byggesag kan bruge utrolig meget tid på at opsamle, sortere og udveksle. Systemet kan dels hjælpe den enkelte virksomhed til at få orden på egne data, men DBK udgør også en fælles informationsstruktur, der giver byggeriets forskellige enkeltvirksomheder muligheder for at udveksle information med hinanden.
Klassifikation i arbejdet er nyt
For at udveksling af data er muligt, er det imidlertid en forudsætning, at der findes et klassifikationssystem, som folk bruger samt et dataudvekslingsformat. Klassifikation er ikke noget, der før har været tradition for i byggeriet. Nogle har brugt SFB (Samarbetskommittén för Byggnadsfrågor), men mange har arbejdet usystematisk eller med deres egen systematik, og det betyder, at der let opstår misforståelser mellem aktørerne i byggeriet.
Sammenlignet med SFB er DBK mere detaljeret og indeholder ud over bygningsdele også egenskaber, rum, processer og ressourcer m.v., som også hører med til et byggeri. Udviklingen med DBK vil fortsætte, så der løbende vil komme endnu flere muligheder.
Fordelene vil hurtigt kunne ses
Det stilles krav til at alle statslige bygherrer skal bruge DBK, og inden længe gælder dette også det almene boligbyggeri og kommunerne. Der er dog endnu et par barriere, der står i vejen for den hurtige udbredelse af DBK. Dels er aktørerne vant til noget andet og skal lære et nyt system at kende, og dels er der mange, der ikke kender til klassificering og endnu ikke kan se fordelene ved det. Men selv hvis man inden for den enkelte virksomhed alligevel synes, man har styr på det, så vil det alligevel blive sværere og sværere at holde sig uden for det netværk af virksomheder, der samlet indgår og skal fungere sammen i forbindelse med et byggeri, og disse virksomheders udveksling af informationer på en struktureret måde, siger Gunnar Friborg, der er direktør i bips og medudvikler af DBK.