Installatører optimistiske trods tøvende boligejere

Energieffektivisering af private boliger er et af installatørernes bedste bud på et marked i vækst. Men vægelsindende boligejere vil have en stor belønning, inden de inviterer installatørerne indenfor i varmen.

Allan Rasmussen er uddannet energitekniker og indehaver af vvs-installatørvirksomheden H. Chr. Nielsen i København. Danfoss Living-termostaten har temperaturdisplay og natsænkning. Men privatkunderne efterspørger den sjældent, fortæller han..

Installatørerne har generelt de positive briller på, når det gælder markedet for energirenoveringer og energieffektiviseringer i private hjem. 

I dag henter el- og vvs-installatørerne henholdsvis 10 eller 15 procent af deres omsætning på energieffektivisering, og den indtægt vil blive større i de kommende år, spår installatørerne selv.

<p>”De private kunder er som regel kun interesseret i de energibesparende løsninger, når deres nuværende installation går i stykker. Besparelserne er simpelthen for små til, at kunderne gider skifte noget fungerende ud med en ny installation."</p>

Allan Rasmussen, indehaver af vvs-virksomheden H. Chr. Nielsen og Co

65 og 66 procent af vvs- og elinstallatørerne regner med stigende omsætning på energieffektiviseringsopgaver, det viser Tekniqs markedsstatistik for 2013, og dermed er ’energieffektivisering’ det område, hvor flest forventer vækst.

”De høje forventninger skyldes blandt andet Danmarks høje energipriser, der skaber incitament for energieffektivisering” lyder det i statistikken om elbranchens forventninger til fremtiden.

Læs også: Vi skal satse mere på energieffektivisering

Samme positive syn på fremtiden kommer fra de uddannede energivejledere, der også forventer, at den stigende interesse for energirenovering fortsætter i de kommende år.

En rundspørge, som Energivejlederordningen gennemførte i november 2013 viser, at de fleste energivejledere ser optimistisk på fremtiden og regner med at skulle lave mere fremover. To ud af tre energivejledere har haft vækst i løbet af de seneste år, og mere en halvdelen regner med mere vækst fremadrettet.

Energipriser stiger
Formentlig vil den kommende forsyningssikkerhedsafgift, som rammer husholdningerne på el- og varmeregningen løbende frem til 2020, give boligejerne yderligere et incitament til at energirenovere.

Afgiften blev vedtaget af Folketinget i januar 2013, og når den er slået fuldt igennem i 2020, vil en typisk husstand i et enfamilieshus med et olie- eller naturgasfyr betale omkring 1.500 kroner mere om året for deres boligenergi.

Læs også: Grossister viser slutbrugerne klimaløsninger

Men spørgsmålet er, om det er nok ’pisk’, til at boligejerne for alvor begynder at energirenovere. Det er svært at spå om, men i dag kræver det i hvert fald en stor indsats at få boligejerne til at kaste penge efter energieffektiviseringer.

Det oplever Allan Rasmussen, der er indehaver af vvs-installationsvirksomheden H. Chr. Nielsen på Nørrebro i København.

El- og varmeudgiften er en af de største poster på familiens budget. Siden 1995 er regningen for el og varme steget med 103 procent i et gennemsnitshjem. I 2010 hoppede energiudgiften op med 24 procent under en både lang og kold vinter/efterår. Fremtidige forsyningssikkerhedsafgifter vil frem til 2020 øge husstandens energiregning omkring 1.500 kroner årligt for enfamilieboliger med gas- eller oliefyr. Kilde: Danmarks Statistik.

”De private kunder er som regel kun interesseret i de energibesparende løsninger, når deres nuværende installation går i stykker. Besparelserne er simpelthen for små til, at kunderne gider skifte noget fungerende ud med en ny installation”, siger Allan Rasmussen. Han oplever også, at der stadig mangler en bevidsthed om det at energieffektivisere hos forbrugerne.

”Kunderne vil bare have en pumpe og snakker ikke meget om energieffektivitet”, siger Allan Rasmussen.

Gulerod er nødvendig
Forbrugernes tøven på energirenoveringsområdet bekræftes af Torben Richardt Hansen fra Energivejledersekretariatet. Et skifte til en ny energiform i boligen er ikke et umiddelbart valg, fordi det kræver en investering af både tid og penge. Private husstande er langsomme til at skaffe energibesparelser, selv når el- og varmeregningen laver et opadgående hop.

Læs også: Skolerenovering for milliarder

Skal husstande virkelig få lyst til energirenovering, skal borgerne lokkes med en økonomisk gulerod som eksempelvis håndværkerfradraget eller oliefyrspuljen, som er to politiske tiltag, der har virket.

Torben Richardt Hansen mener ikke, at stigningerne i energipriserne varslet i forsyningssikkerhedsloven er voldsomme nok til alene at sætte gang i markedet.

”Det, der får husstande til at reagere, er når tilskud og fradrag annonceres”, siger han.

Han mener også, at medier og boligejernes omgangskreds, naboer og kolleger spiller en stor rolle i forhold til at skabe besparelser via energieffektivisering.

”Energibesparelser er mere på den lange bane og har meget at gøre med, hvad folk læser og hører”, siger Torben Hansen.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde