Installatører skal på skolebænken og lære om IoT

IoT, Internet of Things, er på vej ind i uddannelsessystemet. I løbet af efteråret vil de første AMU-kurser rettet mod elektrikere og VVS-energiuddannede blive gennemført. Installatørerne skal nemlig gå ind i IoT-markedet nu – inden andre gør det, lyder det fra initiativtagerne bag de nye kurser.

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT”, fortæller Pernille Meyn Milthers, EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat. Arkivfoto...

Installatører har et stort behov for at få større viden om IoT, og de skal gribe chancen nu for at få en bid af markedet. Hidtil har mulighederne for at blive fagligt opkvalificeret på området været meget begrænsede, men i løbet af efteråret 2021 starter erhvervsskolerne en kursusrække om IoT målrettet til installatører. Målet er at levere det almene vidensløft, som sætter installatører i stand til at kunne levere IoT-løsninger, arbejde med IoT og kommunikere med kunder omkring IoT-løsningerne.

Pernille Meyn Milthers, er chefkonsulent hos EVU, el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat, og hun har været med til at tilrettelægge de nye AMU-kurser:

”Der er stor efterspørgsel efter IoT i Danmark lige nu, og vi kan se, at der er et potentiale for installatørerne ude hos kunderne, hvis de kender til IoT. Vi kan også se, at hvis ikke installatørerne mere aktivt går ind i dette marked, så vil andre gøre det”, siger hun.

Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af

Pernille Meyn Milthers

Eksempelvis vil andre spillere i form af teknologileverandører og IT-firmaer efter alt at dømme bevæge sig ind på markedet for IoT i de klassiske installationsfag.

”Vi har derfor undersøgt behovet og analyseret markeder for at finde ud af, hvad en efteruddannelse i IoT for elektrikere og vvs-energiuddannede skal indeholde. Målet er at få så mange i gang med at bruge de nye teknologier som muligt”, siger Pernille Meyn Milthers.

Stadig mange traditionelle installatøropgaver
I løbet af det arbejde blev det tydeligt, at IoT ikke kommer til at skubbe de traditionelle installationsopgaver ud. Tværtimod vil IoT nok blive en integreret del af de installationsopgaver, som der stadig vil være et stort og stabilt marked for.

”Vi tror på, at installatører fortsat skal være installatører, men der kommer nye muligheder, integrationer og produkter i kraft af IoT, som installatørerne skal lære at benytte sig af. Vi har kigget et godt stykke ind i fremtiden, blandt andet ved at se på, hvad de dygtigste virksomheder i branchen arbejder med netop nu. Vi har også set på, hvad teknologileverandørerne har i støbeskeen, og på den baggrund har vi opbygget kurserne”, fortæller Pernille Meyn Milthers.

Om EVU

EVU er el- og vvs-branchens uddannelsessekretariat for TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund og Blik- & Rørarbejderforbundet.

Forretningside eller fiks ide
Eftersom IoT er et meget stort område med utallige systemer og mulige integrationer, har det været nødvendigt for Pernille Meyn Milthers at skære ind til benet og finde nogle almene tilgange til emnet. Det vil være helt umuligt for hver enkelt installatør at være ekspert inden for alle dele af IoT. Men man kan som installatør have et godt generelt indblik i, hvad teknologien kan, og man kan lære at mestre nogle afgrænsede systemer.

”Vi har i den proces også kigget på, hvad hver enkelt installatør og medarbejder grundlæggende bør vide om IoT i forhold til, hvad deres virksomhed bør vide om emnet”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis kan det være en fordel, at en installatør, elektriker eller vvs-uddannet kender til IoT på et generelt niveau, og dog så specifikt, at vedkommende kan gå i dialog med en kunde om mulighederne. Det niveau vil man kunne nå vi via de nye AMU-kurser.

LÆS OGSÅ: Installatører med speciale i data, energi og AI står stærkt

Kurser med fokus på Open Source
”Det er også tydeligt for os, at der overordnet er nogle helt forskellige tilgange til IoT. Én måde er de store komponentproducenters tilgang IoT. De har måske en interesse i at lave deres egene lukkede systemer, og systemer der nemt kan sættes op uden, at man skal have specialistviden. Det kan være en udmærket måde at udbrede IoT på. Vi dog valgt, at AMU-kurserne skal fokusere på de åbne systemer. Det er nemlig i open source-systemerne, der er størst fleksibilitet og flest muligheder for integrationer”, siger Pernille Meyn Milthers.

Eksempelvis vil kursisterne undervejs i forløbet få erfaring med at koble forskellige typer af systemer, sammen i ét. Det kan eksempelvis være ventilation og varme.

Kurserne er fordelt på to spor. To dages introduktionskursus for henholdsvis elektrikere og VVS-energiuddannede, som primært drejer sig om systemer, der er specifikke for de faggrupper. De to spor samles i et to dages kursus ”Videregående IoT”, som suppleres af yderligere et todages kursus ”Avanceret IoT”. Hvert kursus afsluttes med en prøve.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup