IoT-markedet for smarte erhvervsejendomme i kraftig vækst

I den seneste rapport om det globale marked for Internet of Things i kommercielle bygninger (BIoT) oplyser markedsanalysevirksomheden Memoori, at markedet kom sig hurtigt efter pandemiens udbrud. Væksten i 2021 udgjorde 21 procent i forhold til 2019. Dermed blev der opnået et globalt salg på godt 47 milliarder dollars.

Pandemien har vist vigtigheden af effektive BIoT-løsninger. For eksempel viste det sig at være af stor betydning via fjernadgang til netværk og enheder at kunne overvåge og konfigurere funktioner i ejendomme. Foto: Arkivfoto.

Rapporten, som kan bestilles hos AR Media International (se fodnote med link nedenfor), er på 265 sider og har titlen: "The Internet of Things in Commercial Buildings 2022 to 2027" med underoverskriften: "Marked prospects, impacts & opportunities".

Analytikere forudser, at markedet vil have en gennemsnitlig årlig vækst på 12 procent fra 47,07 milliarder dollars i 2021 til en forventet omsætning på 92,88 milliarder dollars i 2027.

Rapporten fremhæver også en prognose for vækst i antallet af opkoblede IoT-enheder i kommercielle smarte bygninger, som forventes at vokse med et gennemsnit på 11,1 % årligt i prognoseperioden fra 1,264 milliarder i 2021 til over 2,5 milliarder i 2027.

Mod åbne standarder

Building Internet of Things (BIoT)-markedet er i kraftig udvikling. Hvor der tidligere var fokus på at levere de nødvendige teknologier indenfor BIoT-hardware, såsom enheder, sensorer og opkoblinger, går tendensen nu i retning mod en overgang til mere resultatbaserede og analysedrevne applikationer. Der er en stigende industriel påvirkning mod at forbedre værdien af data genereret af BIoT gennem forbedret systemintegration, i modsætning til begrænsede, isolerede systemer.

LÆS OGSÅ: Danskerne er for alvor begyndt at spare på vand og energi

For at opnå dette i bygninger anbefales i stigende grad en lagdelt, horisontal systemarkitektur, der anvender åbne standarder, åbne protokoller og ikke-proprietære løsninger. Integrerede bygningsnetværk, systemer, sensorer, enheder og cloud-baseret software til en robust og sikker arkitektur er en stærk tendens.

At sikre, at alle komponenter kan kommunikere med hinanden og fungere som en sammenhængende helhed i stedet for at være begrænset som isolerede systemer, er således en overordnet tendens. For at opnå dette går man mere og mere ind for en stadig mere lagdelt, horisontal systemarkitektur, der understøtter leveringsalternativer på en struktureret måde.

Den digitale BIoT-kløft

Pandemien har vist vigtigheden af effektive BIoT-løsninger. For eksempel viste det sig at være af stor betydning via fjernadgang til netværk og enheder at kunne overvåge og konfigurere funktioner i ejendomme. Hvor teknologien ikke var på plads, var store, potentielle effektivitetsgevinster hæmmet. Det førte i mange tilfælde til spild af energi på opvarmning af stort set tomme bygninger. Mens belægningen i kontorbygninger faldt til næsten nul i nogle lande, faldt energiforbruget kun med 10-15 procent.

Komplekst konkurrencelandskab

Det konkurrencemæssige landskab for BIoT er stadig utroligt komplekst og varieret. Niveauet af fragmentering kan tjene som en kilde til forvirring og frustration for købere, hvor mange udbydere af punktløsninger og platforme kæmper om opmærksomhed. Førende udbydere af platformsløsninger begynder dog at dukke op, og brugerbasen ser formentlig ud til at samle sig omkring et mere begrænset antal platformsudbydere, da leverandører, som ikke er i stand til at opretholde en bæredygtig brugerbase, er tvunget til at fusionere eller trække sig fra markedet.

LÆS OGSÅ: Smart teknologi skjuler alle installationer bag badeværelsesvæggen

Analytikere ser også en større grad af samarbejde mellem IT- og OT-verdenen (Operational Technology). Et stigende antal leverandører er samlet omkring cloud-løsninger fra store it-virksomheder som Amazon og Microsoft. Dette skulle lette udviklingen af "platformsøkosystemer", hvor dataudveksling, innovation og forsyningskædepartnerskaber forenkles med fælles dataudvekslingsværktøjer og -metoder.

-AKJ

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025