Komplicerede udregninger ligger gemt i energiselskabers bidrag
DR’s regnestykke om energiselskabernes overskud viser, at de danske elproducenter leverede en ekstrem vigtig og værdifuld vare, da hele Europa manglede energi. Uden dem havde priserne været højere og risikoen for strømafbrud større. Nu reinvesterer mange af virksomhederne overskuddet i den grønne energi, der skal forhindre fremtidige energikriser.
I en nyhed hos DR fremgår, at de danske energiselskaber har haft et overskud på mere end 20 milliarder kroner i 2022. Men det er et vanskeligt regnestykke at lave ifølge Green Power Denmark, som understreger, at det er forkert at tegne et billede af, at selskaberne, der opererer på internationale markedsvilkår, skulle have bidraget til højere energipriser for forbrugerne. Faktisk forholder det sig omvendt.
”En række danske energiselskaber vil have større overskud i 2022 end i året før. Men DR’s regnestykke er en konvolutberegning, som ikke siger noget præcist om et eventuelt overskud hos danske energiselskaber, og hvem der måtte have fået det”, siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark og uddyber:
”De høje energiregninger skyldes ikke de danske energiselskabers eventuelle overskud. Faktum er, at Europa manglede energi i 2022. Den russiske gas forsvandt, de norske vandkraftværker kørte på lav kraft, og det samme gjorde atomkraftværkerne. De danske elproducenter skruede op for produktionen. Uden dem havde energikrisen været langt værre, priserne højere og risikoen for strømafbrud større. Det er dét, regnestykket fra DR viser”.
Han understreger, at behovet for massive investeringer i udbygningen af vedvarende energi og elnettet vokser de kommende år. Det skyldes blandt andet et voldsomt stigende forbrug af elektricitet, i takt med at elbiler, varmepumper og andre grønne teknologier vinder frem, samt for at understøtte Danmarks ambitioner om at være et førende Power-to-X-land.
”Jeg har fuld forståelse for, at politikerne vil sikre danskerne mod høje energiregninger. Men vi skal huske, at mange af de danske energiselskaber bruger et eventuelt overskud til at investere i den grønne omstilling og dermed i, at vi ikke havner i en energikrise igen. Hvis ikke vi skaber mulighed og sikkerhed for, at de kan foretage de nødvendige investeringer i elnet, solceller og vindmøller, så vil energipriserne på sigt blive højere, da produktionen og distributionen af den billige, grønne energi ikke vil kunne følge med efterspørgslen”, siger Jan Hylleberg.
Læs også: Omfattende elektrificering lover gode klimanyheder
Green Power Denmark har påpeget flere unøjagtigheder i DR’s regnestykke. For eksempel at regnestykket ikke tager højde for, at grønne elproducenter typisk afregnes til en langt lavere pris end gennemsnittet, mens de fossile kraftværker afregnes til en højere pris. Det fik efterfølgende DR til at ændre regnestykket, hvilket DR har gjort flere gange. Blandt andet også da Green Power Denmark gjorde opmærksom på, at DR ikke tog højde for import af energi, regnede forkert pris på bæredygtig biomasse og indregnede mere produktion fra grønne energikilder, end der er produceret i 2022.
”At DR har ændret sit regnestykke så mange gange, understreger, hvor vanskeligt det er at lave denne her udregning. Jeg vil gerne opfordre til en mere saglig debat af energiselskabernes overskud. Billig, grøn og sikker energi er vigtig for os alle, og det bør diskussionen af de helt særlige markedsforhold i 2022 ses i lyset af. De høje elpriser er et klokkeklart signal fra et marked, som virker, om, at der er brug for meget mere af den billige, grønne energi, som de danske elproducenter leverer”, siger Jan Hylleberg.
- PiB