Komplicerede udregninger ligger gemt i energiselskabers bidrag

DR’s regnestykke om energiselskabernes overskud viser, at de danske elproducenter leverede en ekstrem vigtig og værdifuld vare, da hele Europa manglede energi. Uden dem havde priserne været højere og risikoen for strømafbrud større. Nu reinvesterer mange af virksomhederne overskuddet i den grønne energi, der skal forhindre fremtidige energikriser.

DR’s regnestykke om energiselskabernes overskud viser, at de danske elproducenter leverede en ekstrem vigtig og værdifuld vare, da hele Europa manglede energi. Uden dem havde priserne været højere og risikoen for strømafbrud større. Nu reinvesterer mange af virksomhederne overskuddet i den grønne energi, der skal forhindre fremtidige energikriser. Foto: Jeppe Carlsen..

I en nyhed hos DR fremgår, at de danske energiselskaber har haft et overskud på mere end 20 milliarder kroner i 2022. Men det er et vanskeligt regnestykke at lave ifølge Green Power Denmark, som understreger, at det er forkert at tegne et billede af, at selskaberne, der opererer på internationale markedsvilkår, skulle have bidraget til højere energipriser for forbrugerne. Faktisk forholder det sig omvendt.

”En række danske energiselskaber vil have større overskud i 2022 end i året før. Men DR’s regnestykke er en konvolutberegning, som ikke siger noget præcist om et eventuelt overskud hos danske energiselskaber, og hvem der måtte have fået det”, siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark og uddyber:
”De høje energiregninger skyldes ikke de danske energiselskabers eventuelle overskud. Faktum er, at Europa manglede energi i 2022. Den russiske gas forsvandt, de norske vandkraftværker kørte på lav kraft, og det samme gjorde atomkraftværkerne. De danske elproducenter skruede op for produktionen. Uden dem havde energikrisen været langt værre, priserne højere og risikoen for strømafbrud større. Det er dét, regnestykket fra DR viser”.

Han understreger, at behovet for massive investeringer i udbygningen af vedvarende energi og elnettet vokser de kommende år. Det skyldes blandt andet et voldsomt stigende forbrug af elektricitet, i takt med at elbiler, varmepumper og andre grønne teknologier vinder frem, samt for at understøtte Danmarks ambitioner om at være et førende Power-to-X-land.

”Jeg har fuld forståelse for, at politikerne vil sikre danskerne mod høje energiregninger. Men vi skal huske, at mange af de danske energiselskaber bruger et eventuelt overskud til at investere i den grønne omstilling og dermed i, at vi ikke havner i en energikrise igen. Hvis ikke vi skaber mulighed og sikkerhed for, at de kan foretage de nødvendige investeringer i elnet, solceller og vindmøller, så vil energipriserne på sigt blive højere, da produktionen og distributionen af den billige, grønne energi ikke vil kunne følge med efterspørgslen”, siger Jan Hylleberg.

Læs også: Omfattende elektrificering lover gode klimanyheder

Green Power Denmark har påpeget flere unøjagtigheder i DR’s regnestykke. For eksempel at regnestykket ikke tager højde for, at grønne elproducenter typisk afregnes til en langt lavere pris end gennemsnittet, mens de fossile kraftværker afregnes til en højere pris. Det fik efterfølgende DR til at ændre regnestykket, hvilket DR har gjort flere gange. Blandt andet også da Green Power Denmark gjorde opmærksom på, at DR ikke tog højde for import af energi, regnede forkert pris på bæredygtig biomasse og indregnede mere produktion fra grønne energikilder, end der er produceret i 2022.

”At DR har ændret sit regnestykke så mange gange, understreger, hvor vanskeligt det er at lave denne her udregning. Jeg vil gerne opfordre til en mere saglig debat af energiselskabernes overskud. Billig, grøn og sikker energi er vigtig for os alle, og det bør diskussionen af de helt særlige markedsforhold i 2022 ses i lyset af. De høje elpriser er et klokkeklart signal fra et marked, som virker, om, at der er brug for meget mere af den billige, grønne energi, som de danske elproducenter leverer”, siger Jan Hylleberg.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde