Lysproducenter glemmer deres ansvar

Nye virksomheder, der vil have del i belysningsmarkedet, skyder frem i stor stil. Alle står i kø for at levere energibesparende lysløsninger, men markedet ligner på nogle områder det vilde vesten, mener FABA. Virksomhederne glemmer nemlig, at de har pligt til at sørge for genanvendelse, og at de skal melde sig til producentansvarsregistret.

Ifølge FABA er det kun en brøkdel af de rundt regnet 250 LED-belysningsfirmaer, som er blevet etableret herhjemme siden 2013, der er medlemmer af produktansvarsregistret, som loven ellers kræver. Arkivfoto..

For at sikre en så høj genanvendelse som muligt skal alle virksomheder, der forhandler og installerer elektronik og belysningsprodukter, betale en afgift og være registreret i det nationale producentansvarsregister hos DPA-System. Det er der mange, som ser stort på, eller ikke ved, og det betyder, at en stor del af de nye installationer af LED-lys, bliver leveret af virksomheder, der arbejder ulovligt.  

”Det er faktisk ganske simpelt: Afsætter du belysningsprodukter i markedet, skal du betale en afgift og være tilmeldt producentansvarsregisteret. Vi oplever, at der er alt for lidt konsekvens, og uvidenhed om reglerne. Det betyder blandt andet, at vores medlemmer, der lever op til reglerne, står i en vanskeligere situation, når der skal bydes på udbud”, siger Willy Goldby, direktør i Foreningen af fabrikanter og importører af elektriske belysningsarmaturer (FABA), der vurderer, at størstedelen af belysningsvirksomhederne på markedet forhandler deres produkter ulovligt.

”I øjeblikket er det sådan, at hvis en leverandør bliver afsløret i at forhandle lysprodukter uden at være med i registret, så kan leverandøren blot sige undskyld og melde sig ind”, siger Willy Goldby, direktør i FABA. Foto: FABA..

Han mener, at løsningen er mere fokus på reglerne fra eksempelvis de kommuner, der er bygherrer på større projekter. De kan eksempelvis gå forrest ved at kræve, at tilbudsgivere dokumenterer medlemskab af producentansvarsregistret, når der er offentlige udbud. Større konsekvens over for dem, der bryder loven, er også en mulighed, der skal kigges på, men her oplever branchen, at Miljøstyrelsen, der har ansvaret for ordningen, ikke udviser nok opmærksomhed.

Går ud over miljøet og den frie konkurrence
”I øjeblikket er det sådan, at hvis en leverandør bliver afsløret i at forhandle lysprodukter uden at være med i registret, så kan leverandøren blot sige undskyld og melde sig ind. Der er ingen bøder eller sanktioner, og det gør, at det er svært at trænge igennem”, mener Willy Goldby.

Han peger på, at der siden 2013 er blevet etableret omkring 250 nye virksomheder i Danmark, der arbejder med LED-belysning. Kun en brøkdel af dem er blevet medlemmer af producentansvarsregistret, som loven ellers foreskriver.

”Det er trist, fordi det går ud over miljøet. Trist, fordi det er konkurrenceforvridende. Og trist, fordi det ikke får konsekvenser”, siger Willy Goldby, der appellerer til bygherrer, rådgivere og installatører om, at de tjekker og udvælger deres samarbejdspartnere med større omhu. Det er nemt at tjekke på DPA’s hjemmeside om en virksomhed er registreret, og det bør man gøre, mener Willy Goldby. Han opfordrer også Miljøstyrelsen til at være mere aktiv i arbejdet med at håndhæve lovgivningen.

”Langt de fleste melder sig ind, når de bliver opmærksomme på, at de skal være med i registret.”

Berit Hallam, funktionsleder hos Miljøstyrelsen.

Cirkulær økonomi i sin vorden
Producentansvarsregistret er resultatet af et politisk ønske om mere genanvendelse af elektronikskrot – det som også kaldes cirkulær økonomi. I stedet for at smide gammelt ud, skal det i videst muligt omfang genbruges og indgå i ny produktion. Med producentansvarsregistret har elektronikbranchen, herunder lysbranchen, for første gang fået et juridisk grundlag for at arbejde med cirkulær økonomi. Det opstiller blandt andet regler for, at producenter og importører af elektrisk udstyr skal organisere og finansiere tilbagetagning og miljøbehandling af elektronikaffald, samt indberette oplysninger til et producentregister.

Tror på løsning i mindelighed
Hos Miljøstyrelsen, der har ansvaret for, at systemet med producentansvarsregistret fungerer, er man bekendt med kritikken. Berit Hallam, der er funktionsleder hos Miljøstyrelsen, siger:

”Vi arbejder løbende på at udvikle tilsynet, og der har løbende været en informationsindsats. Tilsynet med ordningen sker i samarbejde med DPA-System, og den whistleblowerordning, som de har på deres hjemmeside, er et vigtigt input til prioritering af indsatsen”.

Miljøstyrelsen har valgt kun i mindre grad at gå frem med bøder og sanktioner over for de virksomheder, der endnu ikke har tilmeldt sig ordningen.

”Vi tror på, at man kan finde en mindelig løsning. Langt de fleste melder sig ind, når de bliver opmærksomme på, at de skal være med i registret. Hvis der nogle, som trods vores henvendelse ikke gør det, så kan vi politianmelde dem”, siger Berit Hallam.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Belysning 2018

Relateret indhold

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025