Mange danske virksomheder ved ikke, hvad der rammer dem i september

Den nye ferielov er trådt i kraft 1. september. Men selvom virksomheder har haft en længere overgangsperiode til at omstille sig den nye lov, er der stadig stor forvirring blandt virksomheder. Og det kan få store konsekvenser, både for medarbejderne og virksomhederne.

”Når medarbejderne finder ud af, at de ikke har sparet feriedage nok op, og virksomheden ikke har taget beslutning om, de vil hjælpe eller ej, så vil det ramme både lønningsbogholderiet, administrationen og ledelsen og medarbejderne selvfølgelig”. Foto: Visma Enterprise Danmark..

Lønmodtagerne under den gamle ferielov fra 1938 sparede feriedage op på forhånd, men sådan er det ikke længere.

Den nye ferielov introducerer nu et helt nye begreb ’samtidighedsferie’, hvor lønmodtagerne i stedet løbende skal spare feriedage op af de lovbestemte fem ugers ferie. Det betyder helt konkret, at lønmodtagerne nu opsparer 2,08 dage pr. måned.

Men trods længere omstillingsperiode ved virksomhederne stadig ikke, hvad der er hoved og hale i den nye ferielov. Det mener adm. direktør hos Visma Enterprise Danmark, som er en af landet største leverandører af HR- og lønsoftware, Monika Juul Henriksen.

Kommende konsekvenser

Mange danske virksomheder forstår stadig ikke, hvordan danskerne fremover skal planlægge og afvikle deres ferie, siger Monika Juul Henriksen.

”Vi oplever, at mange virksomheder fejlagtigt ser den nye ferielov som en 1:1 afløser af den gamle. Men sådan hænger det ikke sammen. Det nye begreb samtidighedsferie er et opgør med hele tankegangen bag den gamle ferielov. Kort sagt skal man se på den nye ferielov med et helt nyt mindset”, udtaler Monika Juul Henriksen.

Læs også: SMVdanmark om Arne-pension: Nybrud at selvstændiges problemer anerkendes

Hun mener ikke, at den nye ferielov handler om, at systemerne kan indstille sig efter de nye regler. Fokus skal være på ledelsen, som skal træffe strategiske beslutninger om brug af feriedage. Ikke mindst drejer det sig om at kommunikere ud til medarbejderne om, hvordan de fremover skal planlægge deres ferie.

Mange virksomheder har stadig ikke taget både diskussion og beslutning i ledelsen og dermed heller ikke med deres medarbejdere, siger Monika Juul Henriksen.

Og det får konsekvenser.

”Når medarbejderne finder ud af, at de ikke har sparet feriedage nok op, og virksomheden ikke har taget beslutning om, de vil hjælpe eller ej, så vil det ramme både lønningsbogholderiet, administrationen og ledelsen og medarbejderne selvfølgelig”.

Når den kommende ferie skal planlægges, kan der opstå yderligere problemer, hvis ikke virksomheder har lagt klare retningslinjer. Den nye ferielov kan nemlig betyde, at medarbejderne ikke har sparet nok feriedage op til deres kommende ferie. Især efter nedlukningen grundet coronavirus, hvor mange har været nødt til at bruge deres ferie. Hvis så ikke virksomheden vil ’låne’ feriedage på forskud, så må medarbejderne enten betale for feriedagene eller helt vente med at holde ferie. Og det kan blive en helt afgørende faktor for medarbejdernes tilfredshed.

Derfor anbefaler Monika Juul Henriksen, at de virksomheder, der endnu ikke har truffet beslutninger ifølge den nye ferielov, gør det snarest.

Automatisk finansierede feriedage på forskud

Mange virksomheder har dog allerede truffet et strategisk valg om ferieloven og vil helt automatisk finansiere deres medarbejderes ferie på forskud. Derudover kan man forhandle sig til flere feriedage end de lovpligtige fem uger, som mange medarbejdere allerede har, påpeger Monika Juul Henriksen.

Læs også: Bred enighed om at ny aftale sikrer danske arbejdspladser

Men for medarbejdere med fem ugers ferie, og som arbejder i virksomheder med en høj medarbejderudskiftning, er der især risiko for, at virksomheden ikke vil betale for ferie på forskud, da de vurderer, at risikoen for, at medarbejderen forlader virksomheden, inden de får betalt deres afholdte ferie tilbage, er for høj.

Loven giver arbejdsgiveren lov til at modregne beløbet, hvis medarbejderen forlader virksomheden før, han/hun har betalt forskudsferien tilbage. Men hvis der ikke er nok feriedage sparet op, så står arbejdsgiveren tilbage med tabet.

-CH

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025