Mange danske virksomheder ved ikke, hvad der rammer dem i september

Den nye ferielov er trådt i kraft 1. september. Men selvom virksomheder har haft en længere overgangsperiode til at omstille sig den nye lov, er der stadig stor forvirring blandt virksomheder. Og det kan få store konsekvenser, både for medarbejderne og virksomhederne.

”Når medarbejderne finder ud af, at de ikke har sparet feriedage nok op, og virksomheden ikke har taget beslutning om, de vil hjælpe eller ej, så vil det ramme både lønningsbogholderiet, administrationen og ledelsen og medarbejderne selvfølgelig”. Foto: Visma Enterprise Danmark..

Lønmodtagerne under den gamle ferielov fra 1938 sparede feriedage op på forhånd, men sådan er det ikke længere.

Den nye ferielov introducerer nu et helt nye begreb ’samtidighedsferie’, hvor lønmodtagerne i stedet løbende skal spare feriedage op af de lovbestemte fem ugers ferie. Det betyder helt konkret, at lønmodtagerne nu opsparer 2,08 dage pr. måned.

Men trods længere omstillingsperiode ved virksomhederne stadig ikke, hvad der er hoved og hale i den nye ferielov. Det mener adm. direktør hos Visma Enterprise Danmark, som er en af landet største leverandører af HR- og lønsoftware, Monika Juul Henriksen.

Kommende konsekvenser

Mange danske virksomheder forstår stadig ikke, hvordan danskerne fremover skal planlægge og afvikle deres ferie, siger Monika Juul Henriksen.

”Vi oplever, at mange virksomheder fejlagtigt ser den nye ferielov som en 1:1 afløser af den gamle. Men sådan hænger det ikke sammen. Det nye begreb samtidighedsferie er et opgør med hele tankegangen bag den gamle ferielov. Kort sagt skal man se på den nye ferielov med et helt nyt mindset”, udtaler Monika Juul Henriksen.

Læs også: SMVdanmark om Arne-pension: Nybrud at selvstændiges problemer anerkendes

Hun mener ikke, at den nye ferielov handler om, at systemerne kan indstille sig efter de nye regler. Fokus skal være på ledelsen, som skal træffe strategiske beslutninger om brug af feriedage. Ikke mindst drejer det sig om at kommunikere ud til medarbejderne om, hvordan de fremover skal planlægge deres ferie.

Mange virksomheder har stadig ikke taget både diskussion og beslutning i ledelsen og dermed heller ikke med deres medarbejdere, siger Monika Juul Henriksen.

Og det får konsekvenser.

”Når medarbejderne finder ud af, at de ikke har sparet feriedage nok op, og virksomheden ikke har taget beslutning om, de vil hjælpe eller ej, så vil det ramme både lønningsbogholderiet, administrationen og ledelsen og medarbejderne selvfølgelig”.

Når den kommende ferie skal planlægges, kan der opstå yderligere problemer, hvis ikke virksomheder har lagt klare retningslinjer. Den nye ferielov kan nemlig betyde, at medarbejderne ikke har sparet nok feriedage op til deres kommende ferie. Især efter nedlukningen grundet coronavirus, hvor mange har været nødt til at bruge deres ferie. Hvis så ikke virksomheden vil ’låne’ feriedage på forskud, så må medarbejderne enten betale for feriedagene eller helt vente med at holde ferie. Og det kan blive en helt afgørende faktor for medarbejdernes tilfredshed.

Derfor anbefaler Monika Juul Henriksen, at de virksomheder, der endnu ikke har truffet beslutninger ifølge den nye ferielov, gør det snarest.

Automatisk finansierede feriedage på forskud

Mange virksomheder har dog allerede truffet et strategisk valg om ferieloven og vil helt automatisk finansiere deres medarbejderes ferie på forskud. Derudover kan man forhandle sig til flere feriedage end de lovpligtige fem uger, som mange medarbejdere allerede har, påpeger Monika Juul Henriksen.

Læs også: Bred enighed om at ny aftale sikrer danske arbejdspladser

Men for medarbejdere med fem ugers ferie, og som arbejder i virksomheder med en høj medarbejderudskiftning, er der især risiko for, at virksomheden ikke vil betale for ferie på forskud, da de vurderer, at risikoen for, at medarbejderen forlader virksomheden, inden de får betalt deres afholdte ferie tilbage, er for høj.

Loven giver arbejdsgiveren lov til at modregne beløbet, hvis medarbejderen forlader virksomheden før, han/hun har betalt forskudsferien tilbage. Men hvis der ikke er nok feriedage sparet op, så står arbejdsgiveren tilbage med tabet.

-CH

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: Hvorfor er dokumenthåndtering afgørende for at opnå vellykkede byggeprojekter?

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel