Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Saint-Gobain koncernen er gået i gang med at træne alle 160.000 medarbejdere i klimaadfærd. Brødrene Dahl er en del af Saint-Gobain, og i Danmark skal alle 900 medarbejdere gennemføre kursus i, hvordan klimaet påvirker vores verden og hverdag – og hvad vi hver især kan gøre for at håndtere klimakrisen.

”De første 30 procents reduktion af klimaaftrykket er ikke svært, men de højthængende frugter i form af de sidste 70 procent er rigtig svære”, fortæller Lasse Halliday. Foto: Lasse Halliday/Brødrene Dahl

”I sidste uge afholdt jeg mit første Climate Fresk kursus for 8 kolleger fra BD Logistik. Kurset skal gennemføres af alle i hele Saint-Gobain og har til formål at skabe forståelse for de klimaændringer der sker samt konsekvensen heraf og dermed gøre os i stand til at forstå, hvad vi kan gøre for at ændre udviklingen. Deltagerne gav kurset titlen ’Global Krise’”. Sådan skrev Lasse Halliday på LinkedIn i marts måned.

Læs også: SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

SCM+Logistik/scm.dk tog derfor kontakt til Lasse Halliday, som er logistikdirektør for Saint-Gobain Distribution Denmark, som i Danmark er bedre kendt som vvs-distributøren Brødrene Dahl for at høre, hvad det går ud på.

Klima er ikke svært - til en start
”De første 30 procents reduktion af klimaaftrykket er ikke svært, men de højt hængende frugter i form af de sidste 70 procent er rigtig svære. Det er her, hvor man har installeret solceller og indført elbaseret transport. De sidste 70 procent kræver, at alle medarbejdere har klimatruslerne helt inde under huden, at de indretter deres adfærd efter det og at de løbende leverer idéer til, hvordan vi som virksomhed hele tiden kan mindske vores klimaaftryk”, fortæller han.

Det er bemærkelsesværdigt at se, hvordan spillet tænder en ild i øjnene på de fleste, og hvordan det engagerer dem

Henriette Berring-Langberg

Han bliver sekunderet af bæredygtighedschef Henriette Berring-Langberg, som fortæller: 

”Jeg synes det smukke ved denne uddannelseskampagne er, at den er orienteret mod alle mennesker og jorden generelt. Ikke kun om Saint-Gobain. Det handler om, at alle Saint-Gobains 160.000 medarbejdere fordelt på 75 lande inden udgangen af 2025 skal gennemføre kurset, fordi vores jord er truet af klimaforandringer. Klimakrisen er skabt af mennesker, og vi mennesker har selv ansvaret for løsningen. Så grundlæggende handler træningen om at facilitere en erkendelsesproces og aktivere både bevidsthed og vilje til at handle i den enkelte. Ikke kun for Saint-Gobains drift, men for alt og alle”.

Hands-on læring gør forskellen
Og det kunne se ud som om, at Saint Gobain/Brødrene Dahl har fat i noget her. Både Lasse Halliday og Henriette Berring-Langberg er selv uddannede facilitatorer på træningsprogrammet, og de beretter begge om, at medarbejderne ’får ild i øjnene’ af engagement og entusiasme, når det først går op for dem, hvor alvorlig klimakrisen er, og at de rent faktisk selv kan bidrage og gøre en forskel.

Den konkrete træning består af et kursus på cirka 3 timer, hvor den første del er et spil udviklet af Cedric Ringenbach fra non-profit organisationen Climate Fresk, og den anden del består af fælles refleksioner og debat om, hvad de konkrete medarbejdere selv kan gøre. Spillet består fem sæt kort med klimafakta og -forhold, som alle er direkte baseret på de anerkendte IPCC-rapporter, der er udarbejdet af førende forskere fra hele verden, og medarbejderne lægger så selv kortene i et mønster af årsager, konsekvenser og sammenhænge. Spillet bliver gennemført af medarbejderne selv, og facilitatorerne skal udelukkende sætte spillet i gang og bistå undervejs. Spillet bliver gennemført i mindre grupper af fem til otte deltagere.

”Medarbejderne rykker selv til højre og venstre, så de står selv for læringen. Det er tydeligt, at der hurtigt opstår en masse aha-oplevelser, og selv folk, der som udgangspunkt har armene skeptisk over kors, bliver revet med og begynder at generere idéer til, hvordan vi kan handle på klimatruslen”, fortæller Lasse Halliday.

”Det handler om, at alle Saint-Gobains 160.000 medarbejdere fordelt på 75 lande inden udgangen af 2025 skal gennemføre kurset, fordi vores jord er truet af klimaforandringer”, fortæller Henriette Berring-Langberg. Foto: Lasse Halliday/Brødrene Dahl

Tænder ild i øjnene
Han bliver suppleret af Henriette Berring-Langberg: ”Det er imponerende og bemærkelsesværdigt at se, hvordan spillet tænder en ild i øjnene på de fleste, og hvordan det engagerer dem. Jeg tror, det er væsentligt, at medarbejderne gør noget selv med deres hænder, og at de selv driver deres egen læring. Det skaber tydeligvis meget mere engagement end, hvis de sad på en stol og lyttede til et power point-foredrag”.

Læs også: ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Spillet skaber typisk en masse følelser hos spildeltagerne, fortæller de to facilitatorer. Det er følelser som uro, angst, chok, overraskelse, tristhed og oplevelser af dommedag. De to facilitatorer beretter om, at spillet lægger op til, at deltagerne danner en række kædereaktioner mellem årsag og virkning, og at det i høj grad får spildeltagerne op af stolene. Den typiske effekt er, at spildeltagerne får stærk lyst til at ændre og påvirke.

Klima vedkommer alle
”Spillet anskueliggør, at klima vedrører alle, at vi skal gøre noget – og at det skal ske nu og her, ikke i morgen. Vi ser en strøm af medarbejderidéer dukke op – idéerne går på forbrug af varme, strøm, transport, solceller, brug af cykler, drop den papirbaserede følgeseddel, mindre kød i kantinen, mere hjemmearbejde, flere Teams-møder, elektrificering og så videre”, fortæller Lasse Halliday.

Henriette Berring-Langberg tilføjer: ”Målet med kampagnen er helt enkelt at inspirere en erkendelses- og bevidstgørelsesproces om klimaet og klimakrisen hos så mange mennesker som muligt”.

De fortæller, at spillet præsenterer rene fakta om klimakrisen og, at klimaproblemerne er uomtvistelige. Klimaudfordringen er – og det er grundigt dokumenteret af IPCC - skabt af mennesker gennem de seneste 100 år. Og det er nu op til os mennesker at finde løsninger på den store klimaudfordring.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024KlarPris ApS

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde